TV

Jonathan Richter: Det gik op for mig, at jeg virkelig er handicappet

Den tidligere Superliga-spiller har rykket sig mentalt efter deltagelsen i 'BS & Outsiderne'

  • B.S. Christiansen: 'Jonathan skulle lære at se på, hvem han er. Ikke på, hvem han var (Foto: TV2)
B.S. Christiansen: 'Jonathan skulle lære at se på, hvem han er. Ikke på, hvem han var (Foto: TV2)
1/3
Næste »

Det er over to år siden, at Jonathan Richter blev ramt af et lyn og fik amputeret den nederste del af sit venstre ben, men der skulle en stroppetur til Afrika i programmet ' BS & Outsiderne' til, førend den tidligere Superliga-spiller fandt modet til at se sit handicap i øjnene:

Læs også:

Se også: B.S. har levet med usikkerhed i 40 år

- Det var en hård, men god oplevelse. Og jeg har fået mange positive ting med hjem fra turen. Den vigtigste er nok, at jeg der - midt ude i ingenting - blev ramt af en slags reality-check, hvor det virkelig gik op for mig, at jeg rent faktisk er handicappet.

Den erkendelse blev større dag for dag, og samtidig fandt jeg ud af, at selv om man er handicappet, så kan man stadig mange af de samme ting som andre mennesker. Man skal bare finde en anden måde at gøre det på.

Læs også:

Se også: FCN freder Jonathan Richters trøje

- Det havde jeg virkelig brug for at finde ud af, konstaterer Jonathan Richter, der nærmest blev slået omkuld af den bølge af sympati, der ramte ham efter den tragiske ulykke på Hvidovre Stadion.

Nyder ikke livet som før
- På turen i Afrika var jeg sammen med ni andre handicappede, og vi blev behandlet som ligeværdige - som almindelige mennesker. Herhjemme får jeg meget den der ' årh hvor er det synd for ham...' Folk ser på en gennem en slags medlidenheds-briller hele tiden, og det kan være noget af en belastning. Det har på en måde fået mig til at indtage en slags offer-rolle. Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg ikke sidder i kørestol, hvor der er det prædikat på en hele tiden.

Læs også:

Se også: Jonathan Richter hyldes på søndag

- Det er anderledes når man - ' blot' - er amputeret - for jeg kan gemme mit handicap væk. Jeg håber, at den her udsendelse kan få folk til at vende det om og tænke, at handicappede rent faktisk kan rigtig meget. Og at det bliver mindre tabu at snakke om handicap. Vi er jo bare almindelige mennesker, der har været så uheldige eksempelvis at miste et ben, forklarer 27-årige Jonathan Richter, der stadig kæmper for at finde noget, der kan motivere ham lige så meget som fodboldkarrieren.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg synes, mit liv er lige så godt nu, som det var, før ulykken skete. Jeg er ikke i nærheden af at være det sted, hvor jeg har genfundet den lykkefølelse, jeg havde dengang, og hvor jeg kan nyde livet på samme måde som før. Men turen med BS har alligevel lært mig, at det ikke nytter noget at måle mit liv før og nu mod hinanden - og jeg er blevet bedre til ikke at gøre det, fortæller Jonathan, der også tog af sted for at bryde med de daglige rutiner.

Gør stadig ondt at se fodbold
- Der var nok ved at komme lidt for meget rutine i hverdagen, og jeg har nok stillet mig lidt for tilfreds med nogle ting. Jeg går i skole - hf enkeltfag - og jeg genoptræner tre gange om ugen. Det gør jeg af ren pligt, fordi det er godt for mig. Men jeg savner den motivation, jeg havde som fodboldspiller, hvor man skulle være på 100 procent, når der var kamp i weekenden.

Læs også:

No_name_453942a.jpg FC Nordsjælland - 24. aug. 2010 Richter: Nu er jeg stærk igen

- Jeg har prøvet forskellige handicap-sportsgrene, men har ikke fundet noget, jeg brænder for, fortæller Jonathan, der ikke har megen kontakt til fodboldverdenen længere:

- Jeg har stadig venner inden for fodboldverdenen, men jeg holder mig mest væk fra stadion. Det gør simpelt hen for ondt.

- Derfor er jeg kun deroppe ( FC Nordsjælland/red.) en sjælden gang imellem. Jeg er blevet mere afklaret, men jeg får alligevel et hak i hovedet hver eneste gang og kommer til at tænke på alt det, jeg har mistet. Det er ikke de store kampe, jeg savner, men bare det at kunne spille fodbold.

Læs også: rep-jonathan_richte_478771a.jpg FC Nordsjælland - 20. okt. 2009 Richter tilbage efter amputation Richter tilbage efter amputation

Alligevel udelukker Jonathan Richter ikke en fremtid inden for fodboldbranchen:

- Måske når jeg bliver ældre, og det hele er kommet lidt på afstand. Deltagelsen i ' BS & Outsiderne' har måske også gjort mig lidt mere åben for at kunne lave et eller andet inden for fodboldverdenen på sigt, men det kommer ikke til at ske foreløbig.

- I stedet overvejer jeg at studere videre - eksempelvis at læse pædagogik, forklarer Jonathan, der er single og bor sammen med sin bror Simon i en lejlighed på Frederiksberg.

Nyd dit liv

Han har rejst verden rundt i selskab med både Bubber og Basser, og B. S. Christiansen havde da heller ikke de store betænkeligheder ved at begive sig på en krævende rejse med en gruppe handicappede under ekstreme forhold i Afrika: - Det eneste, jeg forlangte, var en researchtur, hvor jeg på forhånd kunne tjekke områderne ud, så jeg vidste, at udfordringen var realistisk og kunne gennemføres. Samt at jeg kunne stå inde for sikkerheden i projektet, forklarer B. S., der på den 2200 kilometer lange tur formåede at rykke ved deltagernes opfattelse af sig selv: - Mange af dem var blevet deres handicap.

- Så jeg brugte megen tid på at fortælle dem, at selv om de har et handicap, er de stadig det samme dejlige menneske indeni. Lige præcis Jonathan brugte megen tid på at tænke over alt det, han var engang - og han skulle lære, at det ikke handler om, hvem man var, men hvem man er. Først da deltagerne havde fundet ud af det, kunne de begynde at udvikle sig og finde ud af, hvad de vil med resten af deres liv. Og først da begyndte de at sætte pris på, hvor heldige de er - at de er i live og har tusinde muligheder i livet, fortæller B. S.

Kom videre
- Programmet handler om, at selverkendelse er nødvendigt, hvis man vil have et godt liv.

- Det budskab kan alle bruge. Jeg møder mange, der aldrig kommer væk fra den kæreste, de aldrig fik. Det forhold, der gik i stykker, eller det job, de blev fyret fra. Vi går alle med nogle belastninger i vores rygsæk, som vi ikke får gjort noget ved. De ligger og tynger og belaster, og der er ikke plads til noget nyt. En gang imellem er det sundt at sætte sig ned, tømme sin rygsæk og tænke over, hvad der skal være i den.

- Tiden kommer aldrig tilbage, og det handler om at få det bedste ud af det liv, man har ud fra den situation, man befinder sig i lige nu. Jeg håber, at der sidder nogle derhjemme og tænker ' okay - der er måske noget, jeg skal have ryddet op i'. Det kan være, at de er sammen med den forkerte kæreste, bor i den forkerte by, eller at de har det forkerte job. Man skal bruge tid til at reflektere over sit liv, og det er der mange, der ikke tager sig tid til i en travl hverdag. Men det er vigtigt, lyder meldingen fra B. S.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte