Jonathan Richter: Det gik op for mig, at jeg virkelig er handicappet

Den tidligere Superliga-spiller har rykket sig mentalt efter deltagelsen i 'BS & Outsiderne'

B.S. Christiansen: 'Jonathan skulle lære at se på, hvem han er. Ikke på, hvem han var (Foto: TV2)
B.S. Christiansen: 'Jonathan skulle lære at se på, hvem han er. Ikke på, hvem han var (Foto: TV2)

Det er over to år siden, at Jonathan Richter blev ramt af et lyn og fik amputeret den nederste del af sit venstre ben, men der skulle en stroppetur til Afrika i programmet ' BS & Outsiderne' til, førend den tidligere Superliga-spiller fandt modet til at se sit handicap i øjnene:

Læs også:

Se også: B.S. har levet med usikkerhed i 40 år

- Det var en hård, men god oplevelse. Og jeg har fået mange positive ting med hjem fra turen. Den vigtigste er nok, at jeg der - midt ude i ingenting - blev ramt af en slags reality-check, hvor det virkelig gik op for mig, at jeg rent faktisk er handicappet.

Den erkendelse blev større dag for dag, og samtidig fandt jeg ud af, at selv om man er handicappet, så kan man stadig mange af de samme ting som andre mennesker. Man skal bare finde en anden måde at gøre det på.

Læs også:

Se også: FCN freder Jonathan Richters trøje

- Det havde jeg virkelig brug for at finde ud af, konstaterer Jonathan Richter, der nærmest blev slået omkuld af den bølge af sympati, der ramte ham efter den tragiske ulykke på Hvidovre Stadion.

Nyder ikke livet som før
- På turen i Afrika var jeg sammen med ni andre handicappede, og vi blev behandlet som ligeværdige - som almindelige mennesker. Herhjemme får jeg meget den der ' årh hvor er det synd for ham...' Folk ser på en gennem en slags medlidenheds-briller hele tiden, og det kan være noget af en belastning. Det har på en måde fået mig til at indtage en slags offer-rolle. Jeg er virkelig taknemmelig for, at jeg ikke sidder i kørestol, hvor der er det prædikat på en hele tiden.

Læs også:

Se også: Jonathan Richter hyldes på søndag

- Det er anderledes når man - ' blot' - er amputeret - for jeg kan gemme mit handicap væk. Jeg håber, at den her udsendelse kan få folk til at vende det om og tænke, at handicappede rent faktisk kan rigtig meget. Og at det bliver mindre tabu at snakke om handicap. Vi er jo bare almindelige mennesker, der har været så uheldige eksempelvis at miste et ben, forklarer 27-årige Jonathan Richter, der stadig kæmper for at finde noget, der kan motivere ham lige så meget som fodboldkarrieren.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg synes, mit liv er lige så godt nu, som det var, før ulykken skete. Jeg er ikke i nærheden af at være det sted, hvor jeg har genfundet den lykkefølelse, jeg havde dengang, og hvor jeg kan nyde livet på samme måde som før. Men turen med BS har alligevel lært mig, at det ikke nytter noget at måle mit liv før og nu mod hinanden - og jeg er blevet bedre til ikke at gøre det, fortæller Jonathan, der også tog af sted for at bryde med de daglige rutiner.

Gør stadig ondt at se fodbold
- Der var nok ved at komme lidt for meget rutine i hverdagen, og jeg har nok stillet mig lidt for tilfreds med nogle ting. Jeg går i skole - hf enkeltfag - og jeg genoptræner tre gange om ugen. Det gør jeg af ren pligt, fordi det er godt for mig. Men jeg savner den motivation, jeg havde som fodboldspiller, hvor man skulle være på 100 procent, når der var kamp i weekenden.

Læs også:

FC Nordsjælland - 24. aug. 2010 - kl. 14:49 Richter: Nu er jeg stærk igen

- Jeg har prøvet forskellige handicap-sportsgrene, men har ikke fundet noget, jeg brænder for, fortæller Jonathan, der ikke har megen kontakt til fodboldverdenen længere:

- Jeg har stadig venner inden for fodboldverdenen, men jeg holder mig mest væk fra stadion. Det gør simpelt hen for ondt.

- Derfor er jeg kun deroppe ( FC Nordsjælland/red.) en sjælden gang imellem. Jeg er blevet mere afklaret, men jeg får alligevel et hak i hovedet hver eneste gang og kommer til at tænke på alt det, jeg har mistet. Det er ikke de store kampe, jeg savner, men bare det at kunne spille fodbold.

Læs også: FC Nordsjælland - 20. okt. 2009 - kl. 07:36 Richter tilbage efter amputation Richter tilbage efter amputation

Alligevel udelukker Jonathan Richter ikke en fremtid inden for fodboldbranchen:

- Måske når jeg bliver ældre, og det hele er kommet lidt på afstand. Deltagelsen i ' BS & Outsiderne' har måske også gjort mig lidt mere åben for at kunne lave et eller andet inden for fodboldverdenen på sigt, men det kommer ikke til at ske foreløbig.

- I stedet overvejer jeg at studere videre - eksempelvis at læse pædagogik, forklarer Jonathan, der er single og bor sammen med sin bror Simon i en lejlighed på Frederiksberg.

1 af 2 Jonathan Richter var en talentfuld fodboldspiller. I dag holder han sig væk fra stadion (Foto: Jens Dresling)
2 af 2 B.S. Christiansen: 'Jonathan skulle lære at se på, hvem han er. Ikke på, hvem han var (Foto: TV2)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen