TV

Boldt skulle have været tyskervenlig

Per Pallesen mindes stadig Ballings detaljesans og alt det sjove

  • - Mine børnebørn ser Matador hver lørdag. Og de kender oven i købet hele serien fra mit bokssæt, fortæller Per Pallesen. (Foto: Jakob Jørgensen).
- Mine børnebørn ser Matador hver lørdag. Og de kender oven i købet hele serien fra mit bokssæt, fortæller Per Pallesen. (Foto: Jakob Jørgensen).

Egentlig skulle ' Matadors' kvindeglade og svært kække tjener Boldt fra Jernbane-restauranten have været tyskervenlig, men da serien nåede frem til afsnit seks, blev tekstforfatter Lise Nørgaard og instruktør Erik Balling enige om, at den tvivlsomme kollaboratørfornøjelse skulle tilfalde en anden, og det blev så Ingeborgs eksmand, Holger, i skikkelse af John Martinus.

- Det var jeg nu meget glad for, og det gjorde min figur sjovere, smiler Per Pallesen.

I øvrigt var alt, hvad der skete i Korsbæk, særdeles velkendt for den nu 70-årige skuespiller. Per Pallesen er vokset op i Års i Himmerland, og det var en by magen til Korsbæk med et socialt hierarki, med særlinge og gammeljomfruer.

- Det eneste, vi ikke havde, var en oberst Hackel. Ellers kunne jeg genkende resten.

Læs også:

Se også: Kurt Ravn: Vemodigt at så mange Matador-kollegaer er døde

- På et tidspunkt var jeg lidt træt af, at Boldt skulle ryge cigaretter hele tiden, men der var ingen kære mor - sådan gjorde en tjener. Og for at gøre det autentisk fik han fat i en gammel cigaretruller fra Skandinavisk Tobakskompagni, som lavede cigaretterne til os. Dengang var cigaretterne nemlig ikke runde, men ovale. Og den skulle ikke bare se rigtig ud, den skulle også ligge rigtigt i mundvigen.

I Per Pallesens optik lever seerne sig helt ind i ' Matador' på grund af detaljerigdommen og identifikationen.

Faktisk har han flere gange oplevet, at folk går så livagtigt ind i serien, at de ser scener, der aldrig har eksisteret.

F. eks. mener mange, at de har set scenen på altanen, hvor overlærer Andersen dør af kulde, efter at Misse Møhge har låst ham ude. Men den scene har aldrig været vist i tv. Det er kun noget, folk forestiller sig.

Læs også: Kurt Ravn tjener stadig på Matador

Helge Kjærulff Schmidt, der spillede overlærer Andersen, blev i øvrigt skrevet ud af serien, fordi han i virkeligheden blev alvorligt syg og døde.

- Under optagelserne kom han fra Frederiksberg Hospital om morgenen og kørte tilbage til sin stue om aftenen.

Han var meget syg, fortæller Pallesen.

Men alle på settet havde det godt med hinanden, og vi var sammen så længe, at vi lærte alle hinandens særheder at kende. Buster Larsen var f. eks. vild med sin hund, og gud nåde og trøste den, der irettesatte lille ' Kvik'.

Matador boostede min karriere

Selv om Per Pallesen i 1978 havde lavet ' Dansk Naturgas' med Tommy Kenter og Kirsten Peuliche - det var den med Fru Christoff og Hr. Mathiesen - så er han ikke i tvivl om, at ' Matador' gjorde rigtig meget for hans karriere.

- Jeg havde spillet med i et utal af teaterforestillinger, men man bliver først rigtig berømt, når man har medvirket i en tv-serie. Sådan er det. Teaterdirektører er nødt til at tænke på, hvem der kan sælge billetter, siger Pallesen, der pludselig havde mange døre åbne rundt om sig.

Både Pallesen og de øvrige havde i øvrigt rigelig travlt under optagelserne til ' Matador'.

- Vi mødte kl. seks, var i sminken til kl. 7.15, og herefter røg skuddene i kassen som perler på en snor. Balling var altid utrolig velforberedt.

Omkring kl. 11.30 stoppede vi og hastede alle videre til prøver på forskellige teatre. Her var de fleste færdige kl. 16, hvorefter vi kørte på radioen og arbejdede med indtaling eller radiodramatik til ca. 17.30. Så kørte vi hjem, spiste og fortsatte derefter til det teater, hvor vi spillede om aftenen. Der var tryk på.

Pallesen synes selv, at han igennem årene har haft så travlt, at han aldrig nåede at nyde noget af det, han lavede.

- Jeg holder lange foredrag for mine døtre om at tage den lidt med ro, men de hører ikke altid efter. Det er også svært for skuespillere - for som Ove Sprogøe sagde: ' Når chancen og tilbuddet er der, så er det med at slå til'. Men i dag tager jeg den med ro.

Min skønne viv og jeg bor i Trørød, hvor vi lige har bygget til på huset, og arbejdsmæssigt holder jeg lidt vin-foredrag, deltager i lidt tv, og i næste sæson skal jeg spille på Betty Nansen Teatret i en forestilling, hvor både Linda P., Ole Thestrup og Vicki Berlin er med.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte