Joachim styrer Danmark fra en racerbil

- Jeg kan godt styre landet herfra, slår han fast

  • Prins Joachim er i disse dage øverste chef for Danmark. Fra en racerbil. Her med sønnen Henrik og vennen Oscar. (Foto: Anthon Unger).
Prins Joachim er i disse dage øverste chef for Danmark. Fra en racerbil. Her med sønnen Henrik og vennen Oscar. (Foto: Anthon Unger).
1/3
Næste »

Selv om dronning Margrethe og kronprins Frederik har forladt landet for at overvære OL i London, er der skam mere end styr på Danmark i deres fravær.

Prins Joachim har fået overdraget tjansen som øverste leder i deres fravær - selv om han i weekenden kører ræs i Copenhagen Historic Grand Prix ved Fælledparken.

Ekstra Bladet satte sig for at få opklaret, om danskerne kan nyde weekenden i forsikring om, at der tages hånd om ledelsen af landet.

Læs også:

Se også: Joachim fester med ekskonen - Marie må blive hjemme

- De er jo rigsforstander. Kan De styre landet herfra?

- Jeg har prøvet at snakke med dommerne om, hvorvidt det giver ret til at bestemme, hvad der sker på banen. Det kunne jo være spændende, siger landets fungerende leder i sin køredragt med det velkendte skæve smil.

Prins Joachim virker dog mere interesseret i det forestående løb end rigets tilstand, hvilket i bedste fald kan betyde, at der er styr på det hele. I værste fald, at landet står uden reel, kongelig ledelse.

- Så man kan godt styre det herfra?

- Ja, det kan man godt, siger Joachim.

Læs også:

Se også: Prins Joachim blev nummer tre i motorløb

Ifølge kongehusets selvopfattelse skal der altid være en arveberettiget til den danske trone i riget. Når Margrethe er ude af landet, fungerer kronprins Frederik som regent.

Er han også i udlandet, bliver enten prins Joachim eller prinsesse Benedikte rigsforstandere. Kronprinsesse Mary og prins Henrik kan ikke overtage rollen, da de ikke er født ind i familien.

- Hvad ligger der i rollen som rigsforstander?

Læs også:

Se også: Prinsen smadrede to biler

- Det indebærer, at riget kan føres, slår Joachim fast uden at uddybe det yderligere.

- Men har det en praktisk betydning i hverdagen?

- Jeg må ikke forlade landet. Der kan også være love at skrive under, hvis der er noget på tapetet, siger prins Joachim og slår fast, at han ikke skal træffe vidtrækkende beslutninger om store reformer, krige eller andet storpolitisk.

- Nej, det skal jeg ikke.

Hvad Helle Thorning-Schmidt siger til, at landet ikke kan føres uden en kongelig i landet, melder historien intet om.

Prins Henrik med til løb

Det er længe siden, at prins Joachim fik sine ældste sønner til at interessere sig for motorsport.

Nu er turen kommet til lille prins Henrik, der dukkede op til løbet sammen med sin mor, mens Athena blev passet.

Til gengæld var hverken Nikolai eller Felix med til at heppe på farmand, som de har været tidligere.

- De er på ferie, afslørede Joachim.

Det ville formentlig også blive en skuffelse, for Joachim har ikke de store forventninger om at indtage sejrspodiet i Copenhagen Historic Grand Prix, som han er protektor for.

- Jeg har ingen ambitioner om noget som helst andet end at have det sjovt. Jeg kører i en anden mands bil og jeg skal i hvert fald ikke øve skade på den. Hvis der så er en anden, der kører ind foran mig, må vi se, hvordan det går, siger Joachim.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte