For syg til konens fødselsdag: Henrik alene i Venedig

Kong Henrik var for syg til at deltage i fejringen af sin kones fødselsdag, men ikke for syg til at være turist i Venedig i weekenden

Her kan du se et videogalleri af Kong Henrik i Venedig. (Video: AP)
1/3
Næste »

Ved du noget om kong Henriks tur til Venedig? Så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Hele Danmarks kong Henrik var i sidste uge så syg med influenza, at han ikke kunne deltage i sin kone dronning Margrethes 75 års fødselsdag.

Nu kan Ekstra Bladet afsløre, at den 80-årige prinsgemal dog ikke var for syg til at tage et smut til Venedig i weekenden.

Flere kilder, som Ekstra Bladet har talt med, bekræfter, at de har set den kongelige franskmand vandre rundt i kanalernes by i lørdags, og Ekstra Bladet har set billeddokumentationen herpå.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ligesom på billedet her fra en tidligere anledning var prins Henrik iført røde bukser og beige vindjakke under sin solskinstur til Venedig. (Foto: Jesper Mortensen) Ligesom på billedet her fra en tidligere anledning var prins Henrik iført røde bukser og beige vindjakke under sin solskinstur til Venedig. (Foto: Jesper Mortensen)

Prins Henrik fylder 80 Danske kongelige - 14. apr. 2015 Prins Henrik for syg til at deltage i dronningens fødselsdag

Kongehuset erkender, at kong Henrik er på benene igen.

'Han har det bedre. Da prinsgemalen fik det bedre, besluttede han sig for at rejse sydpå', skriver Kongehusets pressechef, Lene Balleby, i en sms til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Dronning Margrethe var alene på balkonen på sin 75 års fødselsdag i torsdags. (Foto: Philip Davali) Dronning Margrethe var alene på balkonen på sin 75 års fødselsdag i torsdags. (Foto: Philip Davali)

Først aflyste kong Henrik sin deltagelse i dronningens fødselsdags-pressemøde sidste mandag på grund af influenza og efterfølgende røg både gallataffel for det officielle Danmark onsdag aften og også deltagelsen i selve fejringen torsdag med balkon-vink, karet-tur og slotsmiddag en tur på grund af virussen.

- Prinsgemalen har fået influenza, fortalte Linda Allermand fra hoffets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet i sidste uge.

Dronningens karettur Amalienborg til Rådhuset (link til kort over rute,ingen pressepools) Danske kongelige - 16. apr. 2015 Dronningen: Jeg savnede min mand ved min side

På grund af Henriks sygdom måtte dronning Margrethe stå alene på Amalienborgs balkon og modtage folkets hyldest. For at fødselaren ikke også skulle sidde alene i kareten på turen gennem København, måtte kronprinsparret springe til og holde Margrethe med selskab.

- Det var en ganske særlig oplevelse at køre gennem byen i dag med så mange mennesker langs ruten, sagde dronning Margrethe i sin tale på Københavns Rådhus, inden hun tilføjede:

- Kun savnede jeg min mand ved min side. Han ligger derhjemme og savner at være med, men jeg skulle hilse mange gange.

46341055 - 21_02_2015 - HILLERØD_ Prins Henrik til hundeshow - SOMMER JAN.jpg Danske kongelige - 21. feb. 2015 Prins Henrik: Ingen ’kongentarer’

Dagen efter dronningens fødselsdag, fredag, var prinsgemalen også stadig syg. Her skulle han havde deltaget ved åbningen af den årlige Jagtfestival klokken 16. Det meldte han dog afbud til.

Det oplyste Jagtfestivalens pressetalsmand til Ekstra Bladet i fredags.

Relativt hurtigt fik kong Henrik det dog godt igen.

Lørdag formiddag vandrede han nemlig iført vinrøde bukser og lys vindjakke glad rundt i Venedig sammen med to mørkklædte oppassere.

Se også: Kronprinsparret erstatter prins Henrik på karettur

Hvad kong Henrik lavede i den italienske by, har Kongehuset ingen kommentarer til, da besøget var af privat karakter. Derfor er rejsen heller ikke nævnt i den kongelige kalender på Kongehusets hjemmeside.

'Prinsgemalens ophold er privat. Prinsgemalen rejste i weekenden. Nærmere tider kan jeg ikke hjælpe med, da dette betragtes som privat,' skriver Kongehusets pressechef, Lene Balleby, til Ekstra Bladet en sms.

Ved du noget om kong Henriks tur til Venedig? Så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Nytårstaffel på Amalienborg EKSTRA Tæt på Kong Henrik er en gave til Danmark

Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 7. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læseren lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling. Kl. 12 i dag kan du også fortælle os, hvad du mener, når jeg sidder i den anden ende af chatten på ekstrabladet.dk.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte