Margrethe fester i Norge

Den danske dronning er nær veninde af den norske dronning Sonja, og de har tit været på skiferie sammen

  • Margrethe fester med sin norske kollega. (Arkivfoto: Adrian Joachim)
Margrethe fester med sin norske kollega. (Arkivfoto: Adrian Joachim)

Folkefesten er søndag i fuld gang i Norge. Det norske kongepar, kong Harald og dronning Sonja, fejrer sit 25-års-regeringsjubilæum med nationen ved sidelinjen.

Med til festlighederne er også den danske dronning Margrethe, der kan skue ud over en række udendørsaktiviteter foran slottet i Oslo.

Forholdet mellem det danske og norske monarki er stærkt og tættere end til det svenske kongehus, siger Trine Villemann, der er forfatter til bøger om det danske kongehus og tidligere hofreporter på Ekstra Bladet.

- Det norske monarki er en udløber af det danske monarki, og derfor er der nogle helt naturlige, tætte bånd mellem det danske og norske kongehus. Der er både venskabelige og historiske bånd, siger Trine Villemann.

- Vores dronning er nær veninde af dronning Sonja. Op til for ganske få år siden tog de to dronninger på skiferie sammen.

Ophøjede danskere og folkelige nordmænd
Nok er regenterne til dels ens af sind, men deres måde at fejre store begivenheder på ligger milevidt fra hinanden.

Det danske kongehus er mere ophøjet, hvor det norske er folkeligt, mener Wibecke Lie, der i 30 år har dækket kongestof for det norske nyhedsbureau NTB.

- Mens Danmark hylder det ophøjede kongehus, hvor dronning Margrethe lader sig fejre og køre i guldkarret, så deltager det norske kongepar i regeringsjubilæet sammen med folket, siger Lie.

Villemann er enig med Wibecke Lie i, at det norske kongehus er mere favnende.

- De har gjort meget ud af, at det er en folkefest. Fejringen skal inkludere og omfavne det norske folk, siger Trine Villemann og tilføjer:

- Og det er jo en stil, vi ikke er vant til at se i Danmark. Dronning Margrethes 75-års fødselsdag var det sædvanlige med karettur, balkonscene og så en officiel middag for landets spidser og en uofficiel for alle de rige venner. Der var ikke indbudt til en folkelig begivenhed, der inkluderede almindelige danskere.

Jubilæum fejres med vinterlege

17. januar er det 25 år siden, at kong Harald og dronning Sonja blev udråbt som konge og dronning af Norge. Det fejres søndag i hovedstaden Oslo med en række aktiviteter.

* Dronning Margrethe samt Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia er det norske kongepars gæster under fejringen.

* Den norske regerings gave til kongeparret er en stor markering i Oslo, der blandt andet består af gratis aktiviteter på Slottsplassen og Universitetsplassen.

* Jubilæumsdagen indledes klokken 11.00 med gudstjeneste og vinterlege. Arrangementet afsluttes med en festforestilling i aulaen på Universitetet i Oslo klokken 16.00.

* Der affyres salutter klokken 13.00 fra fæstninger i hele Norge.

* Publikum får klokken 15.15 lejlighed til at tænde levende lys på Slottsplassen til ære for det jubilerende kongepar og til minde om Norges tidligere kong Olav V.

Kilde: kongehuset.no, regjeringen.no og NTB

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte