Frisos hustru deltager ikke i dronningefejring

Prinsesse Mabel har meldt afbud, fordi hendes mand stadig ligger i koma efter skiulykke

  • Prins Frisos hustru Mabel har meldt afbud til den traditionelle dronninge-fejring i Holland på grund af sin mands tilstand. Foto: Kerstin Joensson AP
Prins Frisos hustru Mabel har meldt afbud til den traditionelle dronninge-fejring i Holland på grund af sin mands tilstand. Foto: Kerstin Joensson AP

Den sørgende prinsesse Mabel deltager ikke i 'Koninginnedag' (dronninge-dag, red.), der er en stor national festdag i Holland, fordi hendes mand, prins Johan Friso stadig ligger i koma efter en dramatisk skiulykke i Østrig for halvanden måned siden.

'Koninginnedag' er en fast årlig tradition i Holland den 30. april, og resten af kongefamilien deltager i festlighederne i byerne Rhenen og Veenendaal uden ændringer i programmet. Heriblandt Johan Frisos mor, dronning Beatrix. Det blev annonceret på en pressekonference i Rhenen i går.

De royale vil først besøge Rhenen, hvor de deltager i den gamle, lokale tradition, toiletkummekast, og derefter tage videre til Veenendaal, der ligger lige i nærheden, ifølge Radio Nethersland's worldwide.

EBSOLO Intl. kongelige 'Vi gravede prins Friso fri'

Det var først uvist, om festlighederne ville blive aflyst, men bortset fra prins Friso og Mabel vil de øvrige medlemmer af den kongelige familie være til stede.

Dyb respekt
- Vi har derfor dyb respekt for den kongelige familie og især hendes majestæt. At de har mod og styrke til at gå videre med festen, sagde dronningens kommissær i Utrecht, Roel Robbertsen, på en pressekonference i går.

For knap en uge siden offentliggjorde dronning Beatrix og prinsesse Mabel et brev, hvor de takkede for støtten efter den tragiske lavineulykke.

Se også: Dronningen om skiulykke: Frygteligt og tragisk

- Efter Prins Frisos ulykke, har vi modtaget mange sympati-tilkendegivelser og tanker fra hele Holland og ud over vores grænser. Vi og vores familie er dybt berørt over, at så mange mennesker har Friso i deres hjerter og deler vores bekymring. Alle opmuntrende ord, forhåbninger, rørende beskeder, bønner og blomster er en stor støtte for os og giver os mod i en meget svært periode, fuld af uvished. Jeres medfølelse betyder rigtig meget for os, skrev Beatrix og Mabel i et brev, som de begge underskrev.

Desværre ser situationen for prins Johan Friso fortsat sort ud, efter han blev begravet i en lavine 17. februar i år.

Se også: Prins Friso svært hjerneskadet

Godt en uge efter lavineulykken fortalte doktor Wolfgang Koller, direktør for traumecentret på sygehuset i Innsbruck, på en kort pressekonference, at Friso havde fået en svær hjerneskade.

- Det vil tage år, før prinsen vågner, hvis det nogensinde sker, lød den barske dom fra lægen.

Prins Friso ligger nu på Wellington Hospital i London. Prinsen og hans familie har boet i London i mange år, og det blev også vurderet, at det var den bedste løsning for prinseparrets to børn at vende tilbage, så de kan få mest mulig kontinuitet og stabilitet, har kongehuset tidligere skrevet på deres hjemmeside.

FAKTA OM KONINGINNEDAG
  • Den første prinsessedag blev arrangeret 31. august 1885 på Wilhelminas femårs fødselsdag, fjorten år før den første Koninginnedag.
  • Efter kong Vilhelm 3. døde i 1890, gik man over fra at fejre prinsessedag til at fejre Koninginnedag.
  • Efter dronning Juliana havde overtaget tronen efter sin mor Wilhelmina i 1948, fejredes dagen den 30. april på Julianas fødselsdag
  • Da dronning Beatrix overtog kronen den 30. april 1980, blev det besluttet at holde denne dag i hævd, selvom hun har fødselsdag i januar. Nu dels for at fejre hendes indtræden som statsoverhoved og dronning af kongeriget Nederlandene, og dels for at hædre hendes mor. Kilde: Wikipedia


Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte