Svenskerne har regnet den ud

Snu svenskere afprøver Grand Prix-vinderen på forhånd

  • Christer Björkman havde sangen 'Euphoria', men han håndplukkede Loreen til at synge den. (Foto: All Over Press)
« Forrige
Christer Björkman havde sangen 'Euphoria', men han håndplukkede Loreen til at synge den. (Foto: All Over Press)
1/3
Næste »
 

Det var ikke tilfældigt, at Sverige løb med sejren i det internationale Melodi Grand Prix i Baku i Aserbajdsjan sidste år. Sangerinden, den 28-årige Loreen, var nemlig håndplukket af den svenske ’Mr. Grand Prix’, Christer Björkmann, og sangen ’Euphoria’ var allerede godkendt af østeuropæiske ører.

Det afslørede Christer Björkman fredag på et pressemøde forud for det svenske værtskab for 2013-udgaven af det internationale Melodi Grand Prix, der løber af stablen i Malmø fra den 14.-18. maj næste år.

Læs også:

Se også: Suveræne Sverige - Sølle Danmark

Succeskonceptet går ud på, at 28 sange udvælges af en jury på 16 personer, der består af begge køn, i alderen 15-55, hvor halvdelen er musikkyndige, mens resten er lægfolk.

– De kan vælge hits, men det giver ikke et godt tv-show. Derfor skal vi have

noget mere, fortæller Christer Björkman, der som producent på showet selv vælger de sidste fire semifinalister, som enten består af kendte artister eller genrer, der ikke er repræsenteret i semifinalerne i forvejen.

Går Grand Prix-amok
Og svenskerne elsker deres ’Melodifestivalen’. Der afholdes fem semifinaler, og til hver runde sidder tre millioner seere klar med mobiltelefonen, mens finalen trækker fire millioner hen foran husalteret.

Men inden svenskerne får lov til at afgive deres endelige stemme, så har finalens 10 sange været præsenteret for en international jury, så svenskerne sikrer sig, at vindersangen lyder lige godt i London, Athen og Minsk.

– Det er ikke snyd. Vi må vide, hvad Europa synes, siger Grand Prix-producenten, som dog understreger, at det er svenskerne, der til sidst træffer det endelige valg.

Den internationale jurys mening tæller 50 procent. Dens resultat bliver offentliggjort for seerne, som så får fem minutter til at afgive deres stemme.

- De kan også vælge at gå imod juryen, siger Christer Björkman, der dog fortæller, at juryen overlegent pegede på ’Euphoria’, som det bedste svenske indslag sidste år.

Og det gav pote at lytte til de internationale ører. For Loreens bidrag vandt med 372 point. 18 lande gav Sverige topkarakteren 12. Det var det højeste antal førstepladser nogensinde i konkurrencens 57 år lange historie.

Læs også:

No name Event & Kultur 1. nov. 2012 Se også: Louise Wolff: Det bliver dyrt i kjoler

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Mikkel Selin
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk