Sag

Forholdet mellem stat og borger ændrer sig.

?

er enige
Artiklen er skrevet af en Ekstra Bladet bruger. Anmeld?

Forleden blev jeg stoppet af politiet mens jeg var ude at gå. De påstod at være på jagt efter en person, men ville ikke sige om signalementet passede på mig. "Har du noget id jeg kan se" spurgte den ene, og jeg oplyste navn adresse og fødselsdato. "Hvor er du på vej hen?" spurgte den anden mens der blev ringet til centralen og jeg svarede ikke. "Har du noget på dig du ikke må have?" spurgte de efterfølgende da identiteten var blevet bekræftet. Jeg svarede, at der ikke er noget jeg ikke MÅ have på mig. Der er ting jeg vil blive straffet for at have på mig og hvis de ville finde ud af om jeg havde sådanne genstande måtte de anholde og kropsvisitere mig. Herpå stirrede den ene betjent mig hårdt i øjnene i 15 sec og sagde "god dag" hvorefter jeg gik videre.

Situationen er et udtryk for en udbredt (mis)forståelse blandt både betjente, andre offentligt ansatte og almindelige borgere. En opfattelse af at forholdet mellem stat og borger er som det der er mellem børn og forældre. Hvor staten skal bestemme hvad borgerne må og ikke må ud fra hvad staten synes er rigtigt og forkert, fordelagtigt eller ikke. At staten gennem sine ansatte skal opdrage borgeren og, at de ansatte derfor i forskellige situationer bestemmer over borgeren som en anden diktator. De har glemt at de er tjenestemænd, ansat af borgerne for at varetage borgerens interesse i den specifikke situation. Det er deres opgave at vejlede og bistå borgeren i det virvar af lovgivning staten har fabrikeret og hjælpe borgerne med at opnå det de vil med deres liv i overenstemmelse med samfundets regler og dermed undgå straf. Alt for få offentligt ansatte har sådan en indstilling. 

Skulle min oplevelse have udfoldet sig i overensstemmelse med den "korrekte" opfattelse af forholdet mellem stat og borger, havde betjentene beklaget forstyrrelsen, informeret mig om signalementet på den eftersøgte og sagt at det var nødvendigt, for at be- eller afkræfte at det skulle være mig, at de kontrollerede min identitet fordi signalementet passede på mig. Så havde jeg givet dem oplysningerne som de havde kørt igennem deres registre og hvis der var grundlag for mistanke om at jeg havde ting på mig jeg kunne straffes for at have, havde de anholdt mig og kropsvisiteret mig. Så havde jeg efterfølgende haft en chance for at søge erstatning hvis jeg følte mig forurettet. Men det gjorde de ikke. De stoppede mig adspurgte mig og lod mig gå uden grundlag, som var det for bare at stadfæste deres autoritet. 

Misforståelsen gør det muligt for individer, ansat i staten, at misbruge deres stilling til at opnå personlige fordele uden at borgerne kan sanktionere. Forsøger man at råbe de forskellige offentlige instanser op eller kræve sine rettigheder overholdt, får man at vide, at man er besværlig og ubehøvlet og at man bare skal gøre hvad der bliver sagt. Men det skal man ikke. Man skal tænke sig om.

Det er et skred i retssikkerheden for borgerne...  

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i nationen!
Hent flere
Seneste i nationen!
Hent flere