Kup

Klik her for at få en printervenlig version af artiklen Send artiklen til en ven
Det rustfri bestik har fået rust

Flemming Leth viser, hvordan du fjerner de grimme pletter, når det fine bestik angribes af flyverust

Flemming Leth - 14:26 - 20. jun. 2006

Mange kender problemet: Du har købt pænt og ikke mindst dyrt rustfrit bestik.

Men efter kort tid er der kommet rustpletter på sagerne. Din undren er stor, for hvordan kan man så kalde det rustfrit?

En af de undrende er Søren Saugmann Petersen i København. Han ejer noget flot bestik af mærket Mads Odgaard, så kvaliteten skulle der jo ikke være noget i vejen med. Alligevel er der kommet rustpletter.

– Hvordan i alverden kan det gå til? spørger han.

Pas på opvaskemaskinen
Dit bestik fremstilles af firmaet Raadvad, og det er som bekendt et foretagende, der fremstiller gedigne sager. Så det er ikke her, at grunden til rusten skal findes.

Der er i mit hoved ikke tvivl om, at det er flyverust! Flyverust er noget, der – som navnet siger – flyver rundt og sætter sig på metal. Det er altså ikke bestikket, der er rustet, men rust fra andre genstande, der har sat sig på bestikket.

Flyverusten opstår typisk ved, at der er jerngenstande i opvaskemaskinen. Det kan være et gammelt råkostjern eller andet af jern, som vaskes sammen med resten af opvasken. Derfor skal du passe på, hvad du sætter i opvaskemaskinen – det er nemlig her, flyverusten huserer.

Klud og håndkraft
Du skal også være opmærksom på, at en gammel bestikkurv af jern, hvor plastic-overtrækket er revnet og slidt, kan lave præcis samme ravage. Det problem kan man også løse – men den sag klarer vi i næste uge.

Nu gælder det om at fjerne flyverusten fra dine dyre knive. Det er ikke noget problem – i hvert fald ikke, hvis man ved hvordan og med hvad.

Der er et godt gammelt rustfjerningsmiddel, der hedder Gleerustol. Det kan købes i de fleste byggemarkeder.

En blød klud og en smule Gleerustol tilsat en smule håndkraft løser problemet i en ruf.

Det gode gamle rustfjerningsmiddel Gleerustol, en blød klud og lidt knofedt gør knivene flotte og fri for flyverust.

  Hvordan bliver markisen tæt?

  Hvordan myrder jeg myrerne?


En række dejlige kvalitetsknive - men med masser af flyverust. Det ser ikke særlig appetitligt ud, og rust er sikkert heller ikke sundt.

Så flotte kom knivene til at se ud i løbet af bare ti minutter. Flyverust er udefrakommende rust, som sætter sig på metal. Det er altså ikke kniven, der ruster - det er rust fra andre genstande, som sætter sig på kniven.
Artikler TV
 
Det' Ekstra Leth