Kup

Regnestykke: Kød tager korn fra sultende

Der var mad nok til 31 millioner mennesker, hvis kornet til danske husdyr blev brugt anderledes. Se Ekstra Bladets regnestykker her.

  • Øf - en glad gris. Men den og dens kammerater spiser hvert år korn, der kunne brødføde 31 millioner mennesker. (Foto: Klaus Gottfredsen)
Øf - en glad gris. Men den og dens kammerater spiser hvert år korn, der kunne brødføde 31 millioner mennesker. (Foto: Klaus Gottfredsen)

Påstand: Hvis kornet til de danske grise, køer og får i stedet blev brugt til menneskeføde, var der mad nok til 31 millioner mennesker.

Forklaring: I sæsonen 2006-07 brugte dansk landbrug 7.403 milioner kg korn på foder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp består en nødration af ca. 655 gram råvarer. I alt kunne kornet (i et år med 365 dage) altså brødføde:

(7.403.000.000 / 0,655) / 365 = 30.965.178, godt 31 millioner mennesker.



Påstand: Når der bruges ét kilo korn til, mel, gryn og sprit i Danmark, ryger der 8 kilo ned halsen på grise, køer og får.

Forklaring: I 2006 blev 484 millioner kilo blev formalet til mel og gryn og 321 millioner kilo blev brugt til industri, primært spritproduktion. 7.337 millioner kilo blev brugt på foder.

Regnestykket lyder: (484 + 321) / 7.337 = 0,11. Dvs. at kun én niendedel af kornet går til andet end foder.



Påstand: hvis hver dansker lader være med at spise kød én dag om ugen, kunne afgrøderne bruges til 1,3 million menneskers madrationer året rundt.

Forklaring: I 2006 spiste hver dansker 27,1 kg oksekød, 46,5 kg svinekød, 23,1 kg fjerkræ og ca. 3 kg får, lam og vildt, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Landbrugsraadets årsrapport kræver det 8 kg afgrøder at lave et kilo okse. Danske Svineproducenter oplyser, at de bruger 2,6 kg afgrøder på et kilo svin. Ifølge Det Danske Fjerkræraad går der 2,35 kg afgrøder på en kylling. For får, lam og vildt regner vi med et gennemsnit for alt kød på 5 kg korn per kilo kød.

I alt bliver der altså brugt:

Okse: 27,1 x 8 = 216,8 kg korn

Svin: 46,5 x 2,6 = 120,9 kg korn

Fjerkræ: 23,1 x 2,35 = 54,285 kg korn

Får-lam og vildt: 3 x 5 = 15 kg korn

= 407 kilo korn per dansker. Det ganger vi med en befolkning på 5.475.000 personer, altså 2.228.325.000 kg korn i alt.

Hvis danskerne nu undlod at spise kød én dag om ugen (hver 7. dag), kunne vi spare: 2.228.325.000/ 7 = 318.332.142 kg korn.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp består en nødration af ca. 655 gram råvarer. I alt kunne en ugentlig dag uden kød (i et år med 365 dage) altså brødføde:

(318.332.142 / 0,655) / 365 = 1.331.515, godt 1,3 million mennesker.

Hvis vi undlod at spise kød overhovedet (7 dage om ugen), ville der altså også være fødevarer til:

7 x 1.331.515 = 9.320.605, over 9 millioner mennesker

Så meget mad er der i kødet

Hvis korn og andre fodertyper ikke blev brugt til dyr, men til mennesker, kunne det brødføde rigtig mange. Se her, hvor mange menneskers mad du spiser, hver gang du sætter tænderne i et kilo kød:

Et kilo kyllingekød = 4 personers dagsration

Et kilo svinekød = Syv personers dagsration

Et kilo oksekød = Femten personers dagsration

Tallene bygger på en rapport fra amerikanske CAST (1999) om, hvor mange kilo foder der skal til for et kilo kød. De forudsætter også Folkekirkens Nødhjælps bud på en nødration: 655 gram om dagen.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet