Persondata politik

Sådan renser du din cykelkæde

En ren kæde giver dig en mærkbart bedre cykel-oplevelse. I dette tv-indslag kan du se, hvordan du gør det bedst

« Forrige
Næste »

Seneste i Forbrug

Hent flere

Mest læste i Forbrug

EKSTRA Forbrug

 

En af cyklens mest vitale dele er kæden. Det er via den, du overfører kræfterne til baghjulet. En snavset kæde, fuld af jord og sand koster dyrebar energi, og kædens stand er samtidig afgørende for hvor nemt det er at skifte gear.

Men hvad skal en kæde gøres ren med?

De fleste kædefabrikanter anbefaler petroleum, og WD40, som de fleste af os kender fra tankstationen, fungerer også udmærket til formålet. Det virker!

Mange professionelle sværger til Morgan Blues kæderens eller Pedros, og det er da også netop Morgan Blue kæderens, vi benytter i indslaget ovenfor.

Morgan Blues kæderens er effektivt og uskadelig overfor gummi- og plastdele, men du kan finde kæderens på markedet, som er flinkere ved miljøet. Klassisk motorrens, som du kan købe på tankstationen er hamrende virksomt, men også svært nedbrydeligt.

Flinkere ved miljøet
Hvis du ikke ønsker at bruge rensemidler, der forurener miljøet, kan du evt. benytte tynde, opløsningsmidler som hovedsagligt er baseret på vegabilske olier og derfor er delvist bionedbrydelige.

Affedtningsmidler som Finish Lines Ecotech2 og forskellige citrus-affedtningsmidler fra blandt andre Pedros, er langt mindre farlige for både dig og miljøet end organiske opløsningsmidler, men du bør stadig forsøge at undgå at få for meget af det ud i græsset eller på hænder og fødder eller i lungerne for den sags skyld.

Spray er nemmest
Den nemmeste måde at rense kæden på er med kæderens på spray, men det er også den mest forbrugende og mindst miljørigtige måde. En dåse eller en flaske med rensevæske, som du pensler på er klart at foretrække.

Uanset hvilket rensemiddel, du benytter, bør du skille dig af med resterne på en miljørigtig måde. Hæld det snavsede rensemiddel, som du vil af med om på en flaske og tag det med dig næste gang, du skal på genbrugsstationen.

Se i indslaget hvordan du gør ...

PS: En læser skriver:

- En tysk undersøgelse viste at man godt nok får fedt og skidt væk med skrappe midler, men det fjerner også fedtet helt inde i leddene, så kædens levetid forkortes, og det er meget vanskeligt at genskabe fedtet inde i leddene. Jeg bruger højst diesel eller petroleum.

Og det lyder jo egentlig ganske rimeligt. Men i sidste ende må det vel handle om hvor godt man sørger for at smøre efterfølgende. Man kunne vælge at bruge to olier efterfølgende. En penetrerende, som man lader virke nogle timer/dage og derefter tørrer kæden af med en klud og smører en tør olie på, som beskytter og smører de ydre områder af kædens kontaktflader.

Mere cykel-tv:

Se også: TV: Spar energi, når du cykler

Se også: MTB: Spænd hunden for cyklen

Se også: Cykler og Grej: Spøjs frø-pedal

Se også: Genialt lappegrej til cyklen

Se også: TV: Klik-pedaler er sikrest og hurtigst

Se også: Mountainbikes for dummies

Se også: TV-tip: Sådan får du mountain-biken ren efter turen

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik