Sådan renser du din cykelkæde

En ren kæde giver dig en mærkbart bedre cykel-oplevelse. I dette tv-indslag kan du se, hvordan du gør det bedst

  • Du kan springe cykelvasken over, sålænge du husker at rense kæde, krans og pulley-hjul hver gang, du har været ude at cykel på din mountain-bike
Du kan springe cykelvasken over, sålænge du husker at rense kæde, krans og pulley-hjul hver gang, du har været ude at cykel på din mountain-bike
1/3
Næste »

En af cyklens mest vitale dele er kæden. Det er via den, du overfører kræfterne til baghjulet. En snavset kæde, fuld af jord og sand koster dyrebar energi, og kædens stand er samtidig afgørende for hvor nemt det er at skifte gear.

Men hvad skal en kæde gøres ren med?

De fleste kædefabrikanter anbefaler petroleum, og WD40, som de fleste af os kender fra tankstationen, fungerer også udmærket til formålet. Det virker!

Mange professionelle sværger til Morgan Blues kæderens eller Pedros, og det er da også netop Morgan Blue kæderens, vi benytter i indslaget ovenfor.

Morgan Blues kæderens er effektivt og uskadelig overfor gummi- og plastdele, men du kan finde kæderens på markedet, som er flinkere ved miljøet. Klassisk motorrens, som du kan købe på tankstationen er hamrende virksomt, men også svært nedbrydeligt.

Flinkere ved miljøet
Hvis du ikke ønsker at bruge rensemidler, der forurener miljøet, kan du evt. benytte tynde, opløsningsmidler som hovedsagligt er baseret på vegabilske olier og derfor er delvist bionedbrydelige.

Affedtningsmidler som Finish Lines Ecotech2 og forskellige citrus-affedtningsmidler fra blandt andre Pedros, er langt mindre farlige for både dig og miljøet end organiske opløsningsmidler, men du bør stadig forsøge at undgå at få for meget af det ud i græsset eller på hænder og fødder eller i lungerne for den sags skyld.

Spray er nemmest
Den nemmeste måde at rense kæden på er med kæderens på spray, men det er også den mest forbrugende og mindst miljørigtige måde. En dåse eller en flaske med rensevæske, som du pensler på er klart at foretrække.

Uanset hvilket rensemiddel, du benytter, bør du skille dig af med resterne på en miljørigtig måde. Hæld det snavsede rensemiddel, som du vil af med om på en flaske og tag det med dig næste gang, du skal på genbrugsstationen.

Se i indslaget hvordan du gør ...

PS: En læser skriver:

- En tysk undersøgelse viste at man godt nok får fedt og skidt væk med skrappe midler, men det fjerner også fedtet helt inde i leddene, så kædens levetid forkortes, og det er meget vanskeligt at genskabe fedtet inde i leddene. Jeg bruger højst diesel eller petroleum.

Og det lyder jo egentlig ganske rimeligt. Men i sidste ende må det vel handle om hvor godt man sørger for at smøre efterfølgende. Man kunne vælge at bruge to olier efterfølgende. En penetrerende, som man lader virke nogle timer/dage og derefter tørrer kæden af med en klud og smører en tør olie på, som beskytter og smører de ydre områder af kædens kontaktflader.

Mere cykel-tv:

Skærmbillede 2012-04-30 kl. 10.09.16 Cykler og grej 30. apr. 2012 Se også: TV: Spar energi, når du cyklerCykel og hundlille Cykler og grej 13. apr. 2012 Se også: MTB: Spænd hunden for cyklenTWIL0270 (1) Kup 9. jun. 2011 Se også: Cykler og Grej: Spøjs frø-pedalSkærmbillede 2010-10-21 kl. 17.22.24 Bil nyheder 21. okt. 2010 Se også: Genialt lappegrej til cyklenSkærmbillede 2010-10-24 kl. 23.13.27 Bil nyheder 25. okt. 2010 Se også: TV: Klik-pedaler er sikrest og hurtigstSkærmbillede 2011-05-15 kl. 16.30.05 Bil nyheder 15. maj 2011 Se også: Mountainbikes for dummiescykel i søen Bil nyheder 8. aug. 2010 Se også: TV-tip: Sådan får du mountain-biken ren efter turen

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Mikkel Selin
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk