Dine Penge

Jyske Bank tæt på sag om hvidvaskning

To danske direktører er udleveret til Tyskland og har siddet varetægtsfængslet i over en måned mistænkt for milliardsvindel via skyggebanker efter handler med CO2-kvoter

  • Carsten Robert Jensen, Rødekro, nu varetægtsfængslet i Tyskland, mistænkt for deltagelse i hvidvaskning til en milliard kr. Carsten Robert Jensen var indtil sidste år medlem af bestyrelsen for Dubai Commercial Investment A/S, hvor hans mor Else Jensen, Rødekro, er storaktionær. (Foto: Privat)
Carsten Robert Jensen, Rødekro, nu varetægtsfængslet i Tyskland, mistænkt for deltagelse i hvidvaskning til en milliard kr. Carsten Robert Jensen var indtil sidste år medlem af bestyrelsen for Dubai Commercial Investment A/S, hvor hans mor Else Jensen, Rødekro, er storaktionær. (Foto: Privat)
1/3
Næste »

Jyske Bank er meget tæt på en gigantisk sag om hvidvaskning af milliarder af kroner via såkaldte skyggebanker eller betalingsplatforme.

Banken ønsker ikke at udtale sig om kundeforhold eller den konkrete sag, hvor to danskere sidder varetægtsfængslet i Tyskland.

De to danskere, Carsten Robert Jensen, Rødekro og Hussain Iftahkar Khan, Herlev, er begge blevet udleveret fra Danmark til Tyskland, hvor de er mistænkt for at have deltaget i hvidvaskning af mindst en milliard kr.

Vi har en stribe dokumenter

Ekstrabladet.dk har fået fingrene i en række dokumenter fra den store svindelsag i Tyskland. Dokumenterne afslører, at de formodede svindlere har haft flere konti i Jyske Bank enten direkte eller gennem deres forskellige skyggebanker.

En af skyggebankerne Swebline AB har med Khan i spidsen haft kontoen 5065 138806-3 i Jyske Bank i Danmark. Jyske Bank er ikke alene om at have arbejdet tæt sammen med de anholdte og deres partnere i ind- og udland.

Ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger er bl.a. følgende banker ligeledes ramt af hvidvasknings-skandalen: DNB Nor Bank i Norge, Denizbank i Tyrkiet, Nordea Bank i Sverige, Nordjyske Bank i Danmark, SEP Bank i Estland og Standard Chartered Bank i Dubai.

Her er skyggebankerne

Skyggebanker som Swebline (Danmark, Norge og Sverige), ZI Enterprises (Tyrkiet), Express Office (Sverige), Etrade Factoring (Danmark), Skan Finans (Sverige), ICI Global (Estland), Black Eagle Capital Inc.(England), Base Trade Financiel (England) m.fl. har spillet hovedroller i den store sag om svindel med CO2-kvoter, en svindel som Europol skønner at have kostet skatteydere i Europa 38 mia. kr.

En tidligere direktør i en dansk skyggebank fortæller til ekstrabladet.dk, at momskarruseller med CO2-kvoter er helt afhængige af at kunne laves hurtigt på samme platform. For det første for at skjule hvad forretningen går ud på, og for det andet for overhovedet på papiret at have likviditet til at køre de mange handler igennem. Direktøren ønsker at være anonym.

Kashif Ghaus Qadri, nu i Dubai

En af de helt store danskere inden for skyggebanker er den nu bortrejste direktør Kashif Ghaus Qadri, der i dag er bosiddende i Dubai. Han var både tilmeldt det skandaleramte danske kvoteregister, endda med flere konti, og med i en stribe skyggebanker, bl.a. Swefin, der ligesom de andre skyggebanker har spillet en central rolle i den omfattende svindel med CO2-kvoter.

Det har ikke været muligt at få fat i Kashif Ghaus Qadri, men den bortrejste dansker er fortsat direktør for et selskab, der virker fra Danmark. Det hedder DCI, Dubai Commercial Investment A/S: En af de tidligere medlemmer af bestyrelsen i DCI er den svindelmistænkte og nu udleverede dansker Carsten Robert Jensen, hvis mor Else Jensen, Rødekro, fortsat er storaktionær i DCI.

Else Jensen ønsker ikke at udtale sig, hverken om sønnen, svindelsagen eller DCI-selskabet.

Formanden i DCI

Formanden for Dubai Commercial Investment, direktør Erling Højsgaard fra Hørsholm siger:

- Jeg kan oplyse, at DCI absolut intet har med handel eller svindel med CO2 kvoter eller skyggebanker at gøre, men alene har investeret i en ejendom i Dubai, hvis værdi desværre er tvivlsom, sådan som ejendomsmarkedet i Dubai har udviklet sig.

- Skulle du få yderligere konkret viden om Kaschif Qadri vil jeg naturligvis sætte pris på at høre mere, siger formanden.

Ved du noget om Carsten Robert Jensen, Hussain Iftakhar Khan eller Kashif Qadri så skriv til mynde@eb.dk

.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Mikkel Selin
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk