Vi køber med følelserne

Når vi skal vurdere prisen på investeringer, skal vi have følelserne med - for det er oftest ud fra dem, at vi handler

  • Vi er ofte styret af følelser, når vi køber stort og småt. Derfor er det kun os selv, der kan vurdere, hvad der er den rigtige pris, mener ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi. (Foto: Colourbox)
Vi er ofte styret af følelser, når vi køber stort og småt. Derfor er det kun os selv, der kan vurdere, hvad der er den rigtige pris, mener ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi. (Foto: Colourbox)

Håndboldklubben AG København har indgivet konkursbegæring - og et håndboldeventyr er slut.

Forskellige eksperter er ude med udtalelser om, at det var ventet, og at AG København mistede jordforbindelsen.

Jeg har engang deltaget i en spisning med efterfølgende håndbold hos AG København - og selvom jeg er meget lidt interesseret i håndbold, vil jeg tage hatten af for oplevelsen. Det var et show, som var helt fantastisk, og som jeg i et kort øjeblik havde lyst til at være en del af - efterfølgende brugte jeg en del tid på at overveje, om jeg skulle kaste 25.000 kroner i AG Københavns erhvervsnetværk.

Se også: Dine værdier giver dig økonomisk frihed

Jeg besluttede, at jeg ikke ville være med i det. Min begrundelse var, at jeg brændte simpelthen ikke nok for håndbold til, at jeg ville bruge 25.000 kroner på det - selvom jeg godt kunne se et potentiale i at deltage i et erhvervsnetværk. Når jeg lyttede til det, der blev sagt, kunne jeg høre, at fokus lå på håndbold og dernæst på erhvervsnetværk. Al respekt for det - jeg synes stadig, det var en fantastisk oplevelse at være tilskuer til kampen.

Hvad er din følelse værd?
Undersøgelsen af, hvad der lå til grund for overvejelserne, er interessant. Det handlede om følelser - at høre sammen med Jesper 'Kasi' Nielsen, Mikkel Hansen og Kasper Hvidt m.fl. - og om at være en del af en succes.

Den følelse kan der ikke sættes beløb på, det er individuelt, om man vil betale 25.000 kroner for de følelser. Som sagt blev min konklusion, at den følelse for mig ikke repræsenterede 25.000 kroner.

I disse dage rådgiver jeg et par om køb af andelslejlighed - her spiller følelsesøkonomien også en stor rolle. Andelslejligheden er fundet, og parret er vildt forelsket i den, men banken har meddelt, at lejlighedens pris - ifølge bankens vurdering - bør ligge 175.000 kroner under udbudsprisen.

Se også: Find selv svaret hos banken

Køber har meddelt sælger, at banken vurderer, at prisen er for høj, men sælger er ligeglad, han vil have sin pris hjem. Jeg siger til køberne, at jeg er enig med banken, de skal ikke betale mere for andelslejligheden, end banken vurderer den til.

Kun én kan vurdere, om prisen er rigtig
Køberne beslutter sig for at lede videre efter den ideelle lejlighed, og der er masser af tilbud, men hver eneste gang, vi taler sammen, er det tydeligt, at det er den første lejlighed, der bliver ved med at fylde i deres bevidsthed, og de øvrige lejligheder bliver sammenlignet med den første - og den 'vinder' hver gang.

Se også: 5 tip til at få styr på økonomien

Køberne beder i princippet om, at jeg skal sige til dem, hvad de skal gøre - ikke direkte, men de appellerer til, at jeg skal sige: Så køb dog den første lejlighed til overpris.Det vil jeg selvfølgelig ikke gøre, da jeg ikke er følelsesmæssigt involveret i den andelslejlighed.

Mit budskab til køberne er derfor:

De 175.000 kroner, som I skal betale over vurderingsprisen, er den pris, I betaler for følelsen af, at det er DEN lejlighed, som I drømmer om at tilbringe resten af jeres liv i.

Det er kun jer, der kan bestemme, om det er en rimelig pris. Banken og jeg kigger på den 'rå' værdi, I køber.

Se også: Derfor hænger du i gældstrædemøllen

Hvis I bestemmer jer for at give den pris, skal I beslutte jer for, at det er den rigtige pris – uanset hvad alle 'kloge' siger om prisen. Tillad ikke, at prisen bliver diskuteret mellem venner og 'kloge'. De vil altid tage udgangspunkt i deres egen situation, og følelser kan ikke diskuteres. Det er jeres beslutning.

Følelsesøkonomi er kommet for at blive - det handler om at købe de rigtige mærker, bo de rigtige steder, køre i de rigtige biler - og være med i de rigtige håndboldklubber.

Få flere godre råd om økonomi, investeringer og følelser på styrpaapenge.dk

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet