Kan du tænke dig rig?

Dine tanker om din egen økonomi er dem, der bestemmer, om den er god eller dårlig

  • Du definerer selv, hvad der er en god eller dårlig økonomi for dig, mener ekstrabladet.dk's ekpert i privatøkonomi. (Foto: Colourbox)
Du definerer selv, hvad der er en god eller dårlig økonomi for dig, mener ekstrabladet.dk's ekpert i privatøkonomi. (Foto: Colourbox)

Vi har alle sammen en mening om, hvad der er en god økonomi - men hvad er en dårlig økonomi?

Jeg har to eksempler fra den virkelige verden, hvor begge kunder synes, de har en dårlig økonomi.

Eksempel 1:

En velhavende familie med stor formue og store indtægter, de bruger 25.000 kroner mere om måneden, end de tjener - de bruger af kapitalen.

Se også: Når dankortet bliver glødende

Eksempel 2:

En ung kvinde, der lige har fået sit første job og er flyttet hjemmefra, hun bruger 400 kroner mere om måneden, end hun tjener.

Begge synes, at de har en dårlig økonomi. Eksempel 1 vil uanset deres forbrug aldrig komme til at mangle penge - eksempel 2 har allerede fået den første rykker fra banken.

Bestem selv over din økonomi
Når du 'beslutter' dig for, at du har en dårlig økonomi, sammenligner du med noget andet.

500 kroner er bare 500 kroner - det er det, du tænker og føler om de 500 kroner, der bestemmer, om det er godt eller dårligt.

Se også: 5 tip til at få styr på økonomien

Dette synspunkt er interessant - især i en tid, hvor banker og kreditforeninger hæver grænsen for, hvad en ganske normal gennemsnitsfamilie skal have til forbrug om måneden, før familien ifølge bankens kreditpolitik har en god økonomi.

Jeg møder hos mine kunder ofte den holdning, at de har en stram økonomi. Det kan selvfølgelig skyldes mange ting, men det, jeg ofte oplever, er, at når økonomien og forbruget bliver analyseret til bunds, viser det sig, at økonomien er i orden.

Hvad er det så, der får dem til at sige, at økonomien er stram?

• at de reelt har færre penge til dem selv hver måned

• at de bruger penge på autopilot

For nylig besøgte jeg en ung familie, som ikke havde råd til at komme til tandlæge, på sommerferie og få nyt tøj. Ved gennemgang af økonomien viste det sig, at de havde godt 14.000 kroner til forbrug hver måned - hvilket efter min vurdering er et pænt rådighedsbeløb til en familie på to voksne og to børn.

Se også: Dine værdier giver dig økonomisk frihed

Det viste sig, at de havde købt nyt hus for nylig, og i den forbindelse var deres rådighedsbeløb formindsket med ca. 2.000 kroner pr. måned. Det kan selvfølgelig mærkes i et budget, specielt hvis man ikke har gjort sig klart, hvad der skal anskaffes mindre af hver måned. Hvis holdningen er, at vi køber nyt hus, får et mindre rådighedsbeløb, men vi vil have det samme forbrug som tidligere, er det klart, at økonomien bliver stram.

Deres egen vurdering er, at i forhold til tidligere har de en dårlig økonomi - set i forhold til mange andre familier har de en fornuftig økonomi, hvor der med bevidst forbrug sagtens kan blive plads til både tandlæge, sommerferie og nye sko.

Du kan selv skabe ændringen
Dine tanker og følelser om penge og økonomi er dannet på baggrund af dine tidligere oplevelser - oplevelser helt tilbage til din meget tidlige barndom, hvor du endda ikke er klar over, at der er noget, der hedder penge. Dine forældres forhold til penge adopterede du stille og roligt i din opvækst. Denne adoption bliver din pengeprogrammering i din underbevidsthed og styrer dig, indtil du bliver opmærksom på, at du faktisk kan tænke og føle noget andet end det, du plejer.

Se også: Sådan finder du 1000 kroner i budgettet

Det er dine overbevisninger, der skaber din verden - også din 'pengeverden'.

Det betyder, at hvis der er noget, du er utilfreds med, kan du ikke forvente, at dine omgivelser forandrer dig og sig, men du skal kigge på dig selv for at få den forandring, du ønsker.

Jo flere gange en tanke bliver tænkt og udtrykt, jo større sandhed bliver den. Finanskrisen er et fantastisk godt eksempel på det. Finanskrisen var for regeringer og banker, men i løbet af meget kort tid blev den en sandhed for os alle - medmindre du tænkte og sagde noget andet.

Få flere gode råd til, hvordan du får styr på din økonomi her

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet