Dansk firma straffes for Saddam-handel

Bilfirma handlede ulovligt med irakisk styre under Saddam Hussein og får konfiskeret 10 mio. kr

  • Ulovlig handel med styret under Saddam Hussein koster bilfirmaet Bukkehave Corporation 10 millioner kroner, fastslog Højesteret i dag. (Foto: AP)
Ulovlig handel med styret under Saddam Hussein koster bilfirmaet Bukkehave Corporation 10 millioner kroner, fastslog Højesteret i dag. (Foto: AP)

Højesteret har afgjort, at bilfirmaet Bukkehave Corporation får konfiskeret 10 millioner kroner efter ulovlig handel med det irakiske styre under den nu afdøde diktator Saddam Hussein.

Dermed stadfæster Højesteret en dom fra Østre Landsret fra december sidste år. Samtidig har Højesteret besluttet, at staten skal betale sagens omkostninger.

Bilfirmaet Bukkehave Corporation i Svendborg solgte lastbiler og reservedele for 125 millioner kroner i perioden fra 2000 til 2002 til Irak.

Se også: Sag om ulovlig Saddam-handel i Højesteret

Det skete under FN's handelsembargo mod styret og under det såkaldte program mad for olie, hvor styret i Bagdad fik lov til at sælge en vis mængde olie på verdensmarkedet i bytte mod mad og medicin.

For at få kontrakterne i hus indvilgede firmaet fra Svendborg i at betale en del af værdien for leveringen af lastbilerne til det irakiske styre, som dermed fik overprisen udbetalt.

- Dette var ulovligt, fordi betalingen for aftalerne stammede fra en FN-konto med midler, som stammede fra Iraks salg af olie, og midlerne herfra måtte udelukkende anvendes til indkøb af mad, medicin og andre fornødenheder, fastslår Højesteret.

Bagmandspolitiet havde oprindeligt, da sagen sidste år kørte i byretten i Svendborg, nedlagt påstand om, at firmaet skulle have konfiskeret 29,5 millioner kroner.

Byretten afgjorde dog, at Bukkehave kun skulle have konfiskeret 25 millioner kroner, hvilket i først landsretten og altså nu siden Højesteret blev nedsat til 10 millioner kroner.

To af de fem højesteretsdommere mener dog, at beløbet burde fastsættes til 20 millioner kroner.

Selve strafansvaret mod firmaets indehaver Christian Haar er forældet, og han kan derfor ikke straffes. Men fristen for konfiskation er ikke forældet.

Se også: Bukkehave: Vil vil granske dommen nøje

Bukkehave-sagen i korte træk

* Byretten i Svendborg afgjorde i februar 2011, at Bilfirmaet Bukkehave Corporation skulle have konfiskeret 25 millioner kroner for ulovlige handler med det irakiske styre under nu afdøde diktator Saddam Hussein.

* Handlen skete under FN'S handelsembargo og det såkaldte program mad for olie i årene 2000 til 2002.

* Bagmandspolitiet havde i byretten nedlagt påstand om, at firmaet skulle have konfiskeret 29,5 millioner kroner.

* Bukkehaves handler med det irakiske styre løb op i 125 millioner kroner for salg af lastbiler og reservedele. For at få kontrakterne i hus, forpligtede Bukkehave sig til at betale en del af værdien af handlerne - angiveligt 10 procent - til det irakiske styre.

* I december 2011 mildnede Østre Landsret dommen til at firmaet kun skulle have konfiskeret 10 millioner kroner. Landsretten fastslog i dommen, at Svendborg-virksomheden forsætligt overtrådte handelsembargoen mod Irak.

* Selve strafansvaret mod firmaets indehaver Christian Haar er forældet, og han kan derfor ikke straffes. Men fristen for konfiskation er ikke forældet.

* Anklagemyndigheden besluttede efter dommen i Østre Landsret, at sagen skulle for Højesteret, som torsdag afgjorde, at Bukkehave-firmaet skulle have konfiskeret millioner kroner for de ulovlige handler.

* Højesteret følger Østre Landsret og fastslår, at Bukkehave skal have konfiskeret 10 millioner kroner.

* Bukkehave Corporation har filialer over det meste af verden med kontorer i Australien, USA, Europa, Afrika og De Forenede Arabiske Emirater.

* Bukkehave Corporation A/S er det ultimative moderselskab. I 2011 havde selskabet en omsætning på godt 277 millioner kroner og et overskud før skat på 871.000 kroner.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet