Din Bolig

Varm og vammel weekend: Her er den værste bakterie-bombe

Læs her, hvorfor din pastasalat bliver giftig og hvor hurtigt spyfluerne indtager din leverpostej

  • Hvis der skal mad med til stranden, så brug helst en køletaske, så bakterierne ikke tager overhånd. (Foto: Colourbox)
Hvis der skal mad med til stranden, så brug helst en køletaske, så bakterierne ikke tager overhånd. (Foto: Colourbox)
1 af 1

EKSTRA forbrug

Hent flere
 

Det er ikke kun på de danske strande, hvor aktiviteten stiger, hvis temperaturen som lovet når tropiske højder i den kommende weekend.

Sommeren er højsæson for maveforgiftning, fordi de lune temperaturer giver sygdomsfremkaldende bakterier kronede dage, samtidig med, at vi er for sløsede med madvarerne i varmen, siger Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen.

- Det kan for eksempel være folk, som ikke er opmærksomme på, at de ikke skal bruge samme fad eller samme grilltang til råt kød og tilberedt kød, siger han til ekstrabladet.dk.

Danskernes grillglæde tredobler antallet af sommerforgiftninger med salmonella og campylobacter-bakterier, fordi kødet enten ikke steges ordentligt igennem eller fordi salaten eller anden spiseklar mad bliver forurenet med rå kødsaft.

Se også: Fem råd: Undgå maveforgiftning i sommerlandet

Pastasalaten er bakteriebombe
Som udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen har Morten Lisby godt overblik over, hvilke fødevarer, som sender os på tønden og med hovedet i spanden.

Grill-kødet er en af stor-skurkene, men en anden, og måske mere ukendt, fare er pastasalaten. Sommerfavoritten kan udvikle sig til en sand bakteriebombe, hvis man ikke sørger for at få den kølet ned i tide.

- Vi har set sygdomsudbrud fra pastasalat, hvor man har kogt pastaen og så, mens den er lunken, blandet den med importerede grønsager og friske krydderurter. Både det grønne og selve pastaen kan indeholde jordbakterier, og hvis man så lader det stå ude på bordet i nogle timer, inden man spiser, så har de rigtig gode muligheder for at udvikle sig, og så kan man blive rigtig syg af at spise det, siger Morten Lisby til ekstrabladet.dk.

Hold strandmaden kold
En anden sommerformaning fra fødevareeksperten drejer sig om at holde fødevarerne kolde, da det er alfa og omega for at holde bakterievæksten nede.

Tager man på skovtur eller på stranden, så skal man tage en køletaske med for at holde tingene kolde. Alt, der ikke bliver spist, skal man kassere, når man kommer hjem (med undtagelse af tørre ting som kiks og chips).

- Når tingene sammenlagt har været ude af køleskabet i tre timer, så skal man kassere det, siger Morten Lisby til ekstrabladet.dk.

Pas på spyfluerne
Også hjemme i haven skal man tænke sig om: Spiser man sommerfrokost, så skal man ikke rulle hele det kolde bord ud på en gang og så lade det stå i solen i tre timer.

- Det er en god ide at køre det i hold, ligesom til julefrokosten: Først tager man fisken og spiser det, så sætter man det tilbage på køl og tager det næste ud. Det er også en god ide kun at tage mindre portioner ud af køleskabet ad gangen, og så fylde op på bordet undervejs, siger Morten Lisby.

Hvis man vægrer sig ved at smide mad ud, som har stået ude i længere tid, så kan det være, man bliver overbevist efter denne lille formaning.

- Både den almindelige husflue og spyfluen er aktive her i sensommeren, og når en spyflue har lagt æg på for eksempel din leverpostej, så er de så små, at du ikke kan se dem med det blotte øje. Hvis du så sætter leverpostejen på køl, og tager den ud igen mindre end en uge efter, så er det tid nok til, at æggene har kunnet udvikle sig til fuldvoksne maddiker, siger Morten Lisby til ekstrabladet.dk.

Han anbefaler af samme grund, at man dækker mad til med fluenet, når man spiser udendørs. Det er hermed noteret.

Fødevareekspertens fem gyldne sommerregler:

1. Tag en køleboks med på indkøb, stranden og skovturen

2. Tjek temperaturen i dit køleskab (skal være max fem grader)

3. Få varerne hurtigt på køl, når du kommer hjem fra indkøb

4. Køl dine retter og eventuelle rester ned hurtigt

5. Lad ikke maden stå ude i solen, på køkkenbordet eller ved grillen. Tag kun mindre portioner ud af gangen, og fyld løbende op med frisk mad fra køleskabet

Sådan tackler du de tre værste sygdomsspredere:

Pastasalat: Bliver pastasalaten ikke kølet hurtigt ned, kan jordbakterier udvikle sig i sygdomsfremkaldende mængder.

Det skal du gøre: Laver du selv pastasalat, så sæt den i køleskabet så snart, den er blandet.

Kød fra grillen: Indholdet af sygdomsfremkaldende bakterier i kød er højere om sommeren.

Det skal du gøre: Hold øje med, at supermarkedet ikke har stablet kødet i køledisken højere op end til ladelinjen. Tjek temperaturen i disken. Brug en køletaske til at transportere kødet hjem, og sørg for at stege det godt igennem, når du griller.

Koldskål: Udenlandske æg kan indeholde meget salmonella, som gør dig syg, hvis æggene spises rå. Danske æg er blevet erklæret salmonellafri.

Det skal du gøre: Selv om danske æg er blevet erklæret salmonellafri, bør du stadig bruge pasteuriserede æggeblommer, hvis du selv laver koldskål, is eller andre retter, hvor der skal bruges rå æg.

Tunfisk: Bliver tunfisk opbevaret for varmt kan der udvikle sig histamin, der kan sende dig akut på hospitalet med hjertebanken, hovedpine og udslæt.

Det skal du gøre: Spis ikke fersk tun eller åbnet dåsetun, som har været opbevaret for varmt – histamin begynder at udvikle sig allerede ved temperaturer over 2 grader.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Mette Fleckner Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik