Her er de bedste e-bogslæsere

CES 2010: E-bogslæserne kan snart vise farvefotos og video, og så vokser den i størrelse. Vi har fundet de bedste nyheder fra CES

  • Denne prototype har en E-Ink-skærm til når der skal læses bøger og en almindelig LCD-skærm til internet, e-mail, fotos og video.
Denne prototype har en E-Ink-skærm til når der skal læses bøger og en almindelig LCD-skærm til internet, e-mail, fotos og video.
1/5
Næste »

LAS VEGAS (ekstrabladet.dk): Der blev fokuseret på tre store emner på CES-messen i Las Vegas: Google-mobilen Nexus One, 3D-skærme og ... e-bogslæsere. Amazon nyder angiveligt stor succes med sin trådløse Kindle-læser (firmaet vil ikke frigive salgstal), men konkurrenterne arbejder hårdt på at levere bedre alternativer, bl.a. med bedre, større og flere skærme.

Ekstra skærm
Den store amerikanske boghandler Barnes & Noble lancerede sent sidste år sin egen trådløse e-bogslæser, Nook, der skiller sig ud ved at have en sekundær trykfølsom farveskærm nedenunder den 6-tommer store E-Ink-skærm. Ideen er, at du bruger farveskærmen til at vælge og overskue din bogsamling.

På CES stiftede vi bekendtskab med e-bogslæseren Alex fra Spring Design. Den minder om Nook, og har også en sekundær trykfølsom LCD-skærm. Den bruger det Google-designede Android-operativsystem, der oprindelig er udviklet til mobiltelefoner, og firmaet har planer om at tilbyde ekstra funktionalitet, så Alex kan bruges til mere end blot læse bøger.

Større skærm
Et andet spændende produkt er Skiff Reader, der har en 11,5-tommer stor trykfølsom skærm. Det større skærmareal gør det nemmere at overskue magasiner og aviser, og den er skabt i et fleksibelt materiale, så den bedre kan holde til det hektiske liv på farten.

Nu også i farver
Langt de fleste e-bogslæsere på CES var baseret på E-Ink-teknologien, der har lavt strømforbrug, kan klare sig helt uden baggrundsbelysning og leverer knivskarp billedkvalitet. Problemet med E-Ink er, at skærmen kun kan levere grafik i sort, hvid samt gråtoner, og opdateringshastigheden er langsom, så den egner sig ikke til video.

Her ser firmaet Qualcomm en åbning med sin nye Mirasol-skærmteknologi. Qualcomm siger, at Mirasol kan levere samme læsevenlighed som E-Ink, men med farver, høj opløsning og understøttelse for video. Vi så Mirasol-skærmen på messen og var svært imponerede. Det bedste er, at Mirasol antagelig har et strømforbrug, der er seks gange lavere end E-Ink.

Alternativer mangler
Desværre er mange af de nye e-bogslæsere kun annonceret for det amerikanske marked, og det er pt. uvist, hvornår vi ser alternativer til Amazon Kindle i Danmark. Amazon har netop lanceret sin store Kindle DX i en international version, der leveres til Danmark. Kindle DX har en 9,7-tommer skærm med højere opløsning, men ellers samme funktionalitet som den almindelige Kindle.

Sony har fornyeligt lanceret en række nye e-bogslæsere i både USA og Storbritannien, men firmaet har endnu ingen konkrete planer for det danske marked.

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug