Gratis programmer er legende lette

For et år siden skiftede Christian Arvai Windows ud med Ubuntu - stort set problemfrit - og så har det været helt gratis

  • Masser af leg - ganske gratis. Styresystemet Ubuntu koster intet, så der er råd til, at Christian Arvais tre børn kan hygge sig med en computer hver. Julia spiller 'Kaj & Andrea', Mikkel fordyber sig i 'Call of Duty', mens Freja spiller 'Planet Penguin Racer' på den næsten otte år gamle maskine i midten. (Foto: Per Rasmussen)
Masser af leg - ganske gratis. Styresystemet Ubuntu koster intet, så der er råd til, at Christian Arvais tre børn kan hygge sig med en computer hver. Julia spiller 'Kaj & Andrea', Mikkel fordyber sig i 'Call of Duty', mens Freja spiller 'Planet Penguin Racer' på den næsten otte år gamle maskine i midten. (Foto: Per Rasmussen)

De fleste hakker i det eller lukker helt ned, når nogen siger 'Linux'.

Men ikke hjemme hos Christian Arvai i Holeby på Lolland. Her bliver billederne redigeret og brevene skrevet på en computer helt uden Windows. I stedet er det Linux-systemet Ubuntu, der styrer pc’en. Og Christian Arvai er ikke nogen it-ingeniør. Til hverdag arbejder han som smed.

Dyre Windows
- Jeg nåede lige at købe Windows Vista, men jeg synes, de er fedtede med programmerne. Det kan ikke være rigtigt, at man skal betale for et program til tekstbehandling. Men så skal du bare af med 500 kr. sedlerne, og det går rasende stærkt, fortæller Christian, der i stedet downloadede Ubuntu sidste efterår.

Det eneste problem var Pixeline-spillene, som hans tre børn, Freja, Mikkel og Julia, elsker at spille på computer. Det virkede først ikke i Ubuntu.

- Jeg kontaktede Krea Medie, der har lavet spillene, men de sagde, at de ikke supportede Linux, siger Christian.

Hurtige Ubuntu
I stedet skrev han og bad om hjælp på de danske Ubuntu-brugeres forum på nettet. Kort tid efter var problemet løst - i en sådan grad, at Krea nu linker til hans guide til at få spillet til at virke.

- Når man først har fundet ud af det, er det drønende nemt, siger Christian Arvai.

Nu har hans børn også glæde af alle de gratis spil, der bliver lavet direkte til Linux-systemerne - og de har opdaget, at flere af deres skolekammerater også bruger Ubuntu hjemme hos dem selv.

- Den største fordel ved Ubuntu er hastigheden. Jeg har også en syv år gammel pc, som ikke kunne trække Windows, den kører perfekt med Ubuntu. Så var det gratis at lave en ekstra børnecomputer, fortæller Christian Arvai

Her får du hjælp
Der er masser af hjælp at hente til de gratis programmer online.

- ubuntudanmark.dk/forum
Dansk hjælp til Linux-styresystemet Ubuntu

- forum.mozilladanmark.dk
Dansk hjælp til browseren Firefox og mailprogrammet Thunderbird

- oooforum.dk
Dansk hjælp til OpenOffice.org-kontorpakken

- gimptalk.com og gimper.net
Hjælp til grafikprogrammet Gimp

- forum.skype.com
Hjælp til internet-telefoni og chat med Skype

- developer.pidgin.im
Hjælp til programmet Pidgin, der kan samle Messenger, Skype og andre chatprogrammer i ét

- freeforum.avg.com
Hjælp til AVG Antivirus

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil