Mobil

EU-politiker: Teleselskaber opfører sig helt grotesk

Klart i strid med ideen bag det nye prisloft på mobilsnak, at danske teleselskaber sælger 'lotteripakker' til deres kunder, mener dansk EU-politiker - nu rejser hun sagen i EU-kommissionen

  • EU-politikeren Christel Schaldemose (S) er rasende over, at teleselskaberne forsøger at gøre mobilsnak til 'et lotteri' for kunderne. Her er hun under en anden forbrugeraktion i Belgien, hvor der deles usund mad ud i EU-Parlamentet. (Arkivfoto: Erik Luntang/POLFOTO)
EU-politikeren Christel Schaldemose (S) er rasende over, at teleselskaberne forsøger at gøre mobilsnak til 'et lotteri' for kunderne. Her er hun under en anden forbrugeraktion i Belgien, hvor der deles usund mad ud i EU-Parlamentet. (Arkivfoto: Erik Luntang/POLFOTO)
1/3
Næste »

DEBAT UNDER ARTIKLEN: Tror du, at pakkerne gør det billigere for dig?

Både 'mund og næse' var ved at falde af, da socialdemokraten Christel Schaldemose torsdag formiddag læste en historie i Ekstra Bladet.

Her kunne avisen afsløre, at danske teleselskaber med et smart 'pakke-trick' slipper uden om det prisloft, EU indførte i søndags:

- Det er totalt uanstændigt, at teleselskaberne gør det her, mener politikeren, der nu vil bede EU-kommissionen kigge nærmere på pakkerne fra teleselskaberne Telenor og TDC.

Meget høj opkaldsafgift
Ideen med de såkaldte udlandspakker er, at man betaler en meget høj pris for at kalde op eller blive ringet op. Til gengæld er minutprisen markant lavere end de maksimalpriser, som EU-politikerne har gennemtvunget.

Problemet er, at selskaberne med pakkerne forlanger betaling pr. minut - og ikke pr. sekund. Og at den ægte minutpris - med en opkaldsafgift på op til seks kroner - bliver til et rent lotteri:

- Jeg er blevet så træt af de her teleselskaber. For uanset hvad vi gør, så finder de en smutvej, sukker Christel Schaldemose.

DOKUMENTATION: Her er pakken fra Telenor

- Langt de fleste mennesker vil jo ikke tænke over det her. Nogle taler kort, andre ikke så kort. Men mange vil stadig have en fornemmelse af, at det er for dyrt at tale langt.

- Og det er jo hele pointen med de her pakker: Du sparer kun noget, hvis du taler i længere tid.

Lidt for smart
Også hjemme i Danmark møder pakkerne kritik fra Forbrugerrådet, der mener, at teleselskaberne mest af alt laver pakkerne for deres egen skyld.

Og Christel Schaldemose er helt enig:

- Og jeg må bare konstatere, at teleselskaberne har været smartere, end vi er. Det er grotesk, at vi skal lave så detaljeret en lovgivning for at undgå, at de snyder os.

TELEPRISTJEK.DK: Derfor snyder de på vægten

- Derfor vil jeg også bede kommissionen undersøge, om der er andre selskaber i EU, der gør det samme. Hvis det er tilfældet, så er der behov for, at vi griber ind meget hurtigt, siger EU-politikeren til ekstrabladet.dk.

Teleselskaber: Tal længere
Både TDC og Telenor afviser kritikken. Hvis ellers kunderne taler længe nok, er pakkerne nemlig en klar fordel for dem, forklarer selskaberne i dagens udgave af Ekstra Bladet.

Den forklaring formilder dog ikke Christel Schaldemose:

- Jeg havde jo slet ikke forestillet mig, at når jeg fortæller folk om de her nye priser, så skal jeg også sige: Vær lige opmærksom på, om du taler langt nok. Ellers bliver der for dyrt.

- Det er stik imod hensigten.

DOKUMENTATION: Her er pakken fra TDC

Det koster pakkerne

* Du betaler en meget høj opkaldsafgift for at ringe op eller for at blive ringet op.

* Prisen er seks kroner hos TDC og fem kroner hos Telenor.

* Du skal betale pr. minut - og ikke pr. sekund.

* Du slipper dog billigere pr. minut, når du først har betalt den høje opkaldsafgift.

* Telenor tager 59 øre pr. min ( normalt 2,70 kroner) for at ringe - og 0 kroner for at blive ringet op ( normalt 80 øre pr. minut).

* TDC tager 69 øre pr. min ( normalt 2,70 kroner) for at ringe - og 0 kroner for at blive ringet op ( normalt 80 øre pr. minut).

* Både hos TDC og Telenor er det gratis at oprette og bruge pakkerne.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil