Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Mobil

TV: Vi prøver den nye iPhone

Som forventet har Apple netop præsenteret sin seneste iPhone - og den er både større, tyndere og hurtigere end forgængerne. OPDATERET: I Danmark 28. september

  • Her er den så! (Foto: Carsten Norton)
Her er den så! (Foto: Carsten Norton)
1/19
Næste »

DELTAG I DEBATTEN: Hvad synes du om den nye iPhone?

For kort tid siden bekræftede Apple, at der kommer en helt ny iPhone og som de første i Danmark har ekstrabladet.dk haft fingrene i telefonen.

En længere anmeldelse følger, men her er det hårde fakta:

Telefonen har helt som ventet fået navnet iPhone 5. Prisen bliver (i dollars) den samme som for 4S. Altså 199, 299 og 399 dollars. Men forvent omkring 5500-6000 kroner for topmodellen uden abonnement herhjemme.

Størrelserne er fortsat: 16 GB, 32 GB og 64 GB hukommelse.

iPhone 5 kan købes i blandt andet USA fra fredag 21. september. Og 28. september i Danmark - iOS frigives om en uge (onsdag 19. september).

Når telefonen kommer til salg i Danmark, ventes det at ske hos blandt andet Teleselskabet 3, TDC, Telia og Telenor. Men det er uvist, om telefonen understøttes af alle de 4G-netværk, der findes i Danmark - måske kun hos Telia og Teleselskabet 3.

Den er 7,6 millimeter tyk. Den størrelse svarer til metal-rammen, der i dag er rundt om iPhone 4G/4S.

Stikket til lyd (hovedtelefonstik) er nu placeret i bunden.

Processoren er opdateret - 2 gange hurtigere end før. Også i grafikken.

Telefonens display er 4 tommer - 1136 x 640 pixels. 16:9-format. Det er en Retina-skærm.

Telefonen får en bagside helt af aluminium - og i farverne 'silver' (hvis) og 'slate' (sort).

Der kommer 4G-forbindelse i telefonen - som ventet LTE-forbindelsen, der understøttes i Danmark. TDC og Telenor er på skiltet hos Apple som leverandør, men det er endnu uklart, om de to teleselskaber også kan tilbyde den type 4G, som iPhone bruger.

Telefonen kommer til at tynge 112 gram i lommen - det er 20 procent lettere end tidligere modeller.

Batteritiden er ifølge Apple 225 timers standby, otte timers browsing på 4G-netværk. 3G-taletiden er otte timer - intet om taletiden på 4G.

Kameraet er fortsat 8 megapixels - men markant forbedret i kvaliteten af billedet. Blandt andet er det mere lysstærkt end tidligere, lover Apple. Og kameraet er hurtigere at betjene end før, siger Apple også i sin præsentation.

Der er 1080p-HD-video - som der er i dag i iPhone 4GS. Kameraet kan genkende 10 ansigter. Og man kan tage billeder, mens man skyder video.

Der er kommet en ekstra mikrofon i telefonen - nu tre mod tidligere to. Angiveligt er støjen i telefonforbindelsen også begrænset bedre end før.

Der kommer en nyt stik - en ny connector i telefonen. Det er mindre end den nuværende. Og den kan overføre data meget hurtigere end før (fx. USB 3).

Det bliver muligt at købe en adapter, så man fortsat kan bruge sit gamle udstyr med det oprindelige stik (connector). Prisen for adapteren er ukendt.

iPhone 5 kommer naturligvis med det nye styresystem, iOS 6 - ifølge Apple med flere end 200 nye funktioner.

Her er nyheden blandt andet, at Facebook og Twitter er integreret i besked-centeret i telefonen. Det betyder også, at du blot skal indstille Facebook eller Twitter en gang - så virker det i alle de apps, der installeres på telefonen.

Stemmestyringen - kaldet Siri - er opdateret. Nu kan man 'indtale' en opdatering på Facebook. Eller starte udvalgte apps. Hvis ellers Siri forstår det sprog, du taler (p.t. ikke dansk.)

EKSTRA 1: iTunes bliver designet totalt om - både i computerversionen og mobilt på iPhone og iPad.

EKSTRA 2: Apple lancerer også en ny iPod Nano (7. generation) - den er større end tidligere model og ligner den gamle større Nano-model. Får 2,5 tommers skærm - men tyndere end den nuværende meget lille Nano. Der bliver syv forskellige (meget farverige) farver af den nye Nano. Der er hverken WiFi eller en web-browser i den nye Nano (det var der heller ikke i den nuværende 6. generation Nano-iPod).

EKSTRA 3: iPod Touch opdateres også med nyt tyndere design - og hurtigere/forbedret hardware.Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet Elektronik og spil
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Michael Bo Mortensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen