Persondata politik
Fødevarer

Ekspert: Sjusk i butikken gør dig syg

Fødevarestyrelsen tjekker helt ekstraordinært 500 butikker og restauranter over hele landet i jagten på sjusk med sommermadens temperatur

Seneste i Forbrug

Hent flere

Mest læste i Forbrug

EKSTRA Forbrug

 

HJÆLP OS: Kender du også til klamme madsteder? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

På blot 10 dage er tre 7-Eleven-butikker blevet fanget i en særlig sommerkampagne, som Fødevarestyrelsen i disse uger gennemfører over hele landet.

Om sommeren stiger antallet af salmonellaforgiftninger typisk op til tre gange flere end normalt. Og op mod 500 butikker og restauranter får derfor netop nu et ekstraordinært besøg.

- Temperaturen er den konserverende effekt og en faktor, der er allernemmest at styre for butikkerne, forklarer sygdomskoordinator i Fødevarestyrelsen, Morten Lisby.

GODE RÅD: Sådan holdes temperaturen

- Og temperaturen ER den vigtigste faktor. Den SKAL bare holdes, mener han.

Varm mad = sygdom
Alt for høje temperaturer i maden, som myndighederne har opdaget hos blandt andet 7-Eleven på Vesterbrogade i København, kan i værste fald gøre folk alvorligt syge:

- Ved blot otte grader kan salmonella i kød, der ikke er helt gennemstegt, vokse. Det er faktisk en fare for forbrugeren, hvis kød opbevares ved blot otte grader - og ikke fem grader.

MADSVINERI: Fakta og 7-Eleven skraber bunden

- Og hvis der er diarrebakterier i varerne, kan man på blot seks minutter opdyrke sygdomsfremkaldende bakterier.

- De her bakterier skal enten holdes i skak med temperaturer under fem grader - eller over 65 grader, forklarer Morten Lisby, der understreger, at forbrugerne også selv har et ansvar for 'kølekæden', når de har købt madvarerne.

Sjusker med målinger
Fødevarestyrelsens erfaring er, at butikkerne kan sjuske med målingerne og deres daglige rutiner:

- Et af problemerne er, at butikkerne får målt forkert. De bruger et fast termometer eller nøjes med at måle, hvor det er koldest. Men så kan man ikke stole på målingerne.

LÆS OGSÅ: Skimmel i slush ice hos 7-Eleven

- Vores erfaring er derimod, at butikker - der køler i hele forretningsområdet - har god effekt på varernes temperatur. Også dem, der bruger kølemontre med låg på. har gode resultater.

HJÆLP OS: Kender du også til klamme madsteder? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Mette Fleckner Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik