Slut med at fange hajfinner uden hajer

Strengere EU-regler gør det sværere at smide hajer tilbage i havet, når deres kostbare finner er skåret af

Verdenshavene vil fremover ikke være fyldt med lige så mange døende hajer, der er blevet losset over bord fra en fiskekutter, efter at de har fået skåret deres finner af.

Det skal ny EU-lovgivning sørge for. Med et stort flertal stemte EU-Parlamentet torsdag for strengere regler mod den såkaldte "finning".

Mens der ikke er det store salg i hajkød, men hajfinner er derimod en meget efterspurgt delikatesse i store dele af Asien.

Og selvom det allerede nu er ulovligt at lave såkaldt "finning", hvor man fanger hajen, skærer rygfinnen af og smider resten af det døende dyr tilbage i havet, er der stadig mange fiskere, der gør det.

Det er nemt for fiskerne at smide de finneløse hajer tilbage i havet uden at blive opdaget. Som reglerne er nu, er det nemlig lovligt at bringe selve hajen og dens finne ind i forskellige havne.

Men fremover skal hele hajen landes i samme havn, så fiskerne ikke kan slippe af med den døende haj ved at smide den overbord, når den kostbare finne er skåret af.

Den danske løsgænger Anna Rosbach er suppleant i fiskeriudvalget og er meget tilfreds med, at der bliver sat en stopper for den hidtidige praksis, som hun kalder dyrplageri.

- Det er en forkastelig praksis, etisk såvel som økonomisk. Derfor er afstemningen en stor sejr, siger Rosbach.

Ifølge FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation fangede EU-landene tilsammen 17 procent af verdens indberettede hajfangster i 2009. Det er hovedsageligt spanske og portugisiske flåder, der fisker står for hajfiskeriet.

- Den portugisiske ordfører på forslaget forsøgte at beholde en række undtagelser, som gør det muligt at fjerne finnerne til søs. Derfor er det en lettelse, at hun ikke lykkedes med sit foretagende, siger Rosbach.

De nye regler blev allerede vedtaget af EU’s 27 fiskeriministre i marts, og med parlamentets afstemning er de nu endeligt godkendt.

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug