Moderne mel er mindre sundt

Under luppen: Moderne mel-typer som spelt og durum er ikke særlig sunde. Ernæringseksperten Per Brændgaard har kigget nærmere på mel

  • Det moderne, smarte mel er ikke særlig sundt.
Det moderne, smarte mel er ikke særlig sundt.
1 af 1

EKSTRA forbrug

Hent flere
 

Det kan være svært at gennemskue, hvor sunde forskellige typer mel er. I sund mel indgår kim og skaldele. I usund mel er disse dele sigtet fra. Desværre har nogle moderne kornsorter, f.eks. spelt og durum, fået ry for at være særligt sunde, men det ikke er tilfældet. Brug hellere de grove meltyper. Når du bager, kan du prøve gradvist at erstatte en smule almindelig hvedemel med grov mel. Fra gang til gang kan du erstatte mere og mere. På den måde vil du og din familie vænne sig til den grovere konsistens og få større sundhed.

Supersundt mel
KORNKAMMERET ØKOLOGISK GRAHAMSMEL

Grahamsmel er supersundt, da det består af hele hvedekernen, altså fuldkorn med både kim og skaldele. Det er vigtigt for sundheden, da de fleste kostfibre, vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer m.m. netop sidder i kimen og skaldelene. Denne udgave er tilmed økologisk, hvilket giver en lille, ekstra bonus.

Pris:17 KR. FOR 1 KG

Grovere end graham
AMO FULDKORNS-HVEDEMEL

Fuldkorns-hvedemel er, som navnet antyder, baseret på alle dele af hvedekornet, og det er vigtigt for sundheden. Forskellen på fuldkorns-hvedemel og grahamsmel er, at i fuldkorns-hvedemel er kernerne malet mere groft. Det kan give en sundhedsmæssig fordel, idet næringsstofferne så bliver optaget langsommere fra tarmen. Produktet er desværre ikke helt økologisk, selv om det er produceret med skrappere miljøkrav til landmanden.

Pris:13 KR. FOR 1 KG

Ikke sund
KORNKAMMERET ØKOLOGISK SPELTMEL - SIGTET

Spelt har fået ry for at være sundt, men det er ikke altid tilfældet. Spelt er kun sundt, når det er fuldkorns-spelt. Rigtig meget spelt har en lige så dårlig ernæringsmæssig værdi som almindelig hvedemel. Det gælder f.eks. dette produkt, hvor kim og skaldele er sigtet fra. At produktet er økologisk, giver ingen væsentlig forskel, da det er vigtigere for din krop, at du spiser sundt, end at du spiser økologisk.

Pris:30 KR. FOR 1 KG

Usundhed fra Italien
FINAX DURUM-MEL

Durum-mel fremstilles uden skaldele og er derfor ikke sundt mel. Durum-mel anvendes til pasta, pizzabunde og italienske brød. Derfor er korndelen i det italienske køkken ikke sund nok. Det ville være en sundhedsrevolution, hvis man kunne lokke italienske kokke til at bruge mere fuldkorn i deres mel.

Pris:18 KR FOR 1 KG

Får maven til at hæve
GLUTEN FLOUR NATUR+

For meget af denne type mel får både dit brød og din mave til at hæve for meget. Her er der tale om almindelig hvedemel frasigtet alle sundhedsfremmende elementer. Grunden til, at denne meltype er så populær, er, at den giver en dej med et højt indhold af gluten. Det giver en smidig og elastisk dej, der hæver godt, og resultatet bliver let og luftigt bagværk. Specielt da melet samtidig er helt fri for kim og skaldele, der giver tyngde. Det er ikke den meltype, du bør bruge til hverdag, hvis du vil give din krop bedre næring.

Pris:23 KR. FOR 2 KG

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Stine Eskildsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik