Påskemad for 279 millioner ender i skraldespanden

Danskere hamstrer mad til påsken, men en del mad havner i skraldepanden i stedet for i maven, viser beregning

  • (Arkivfoto: Claus Bonnerup)
(Arkivfoto: Claus Bonnerup)

Vi skruer op for indkøbene, når påsken er over os.

Men det betyder ikke kun mere mad på påskebordet, men også mere mad i skraldespanden, viser ny beregning fra Landbrug & Fødevarer.

For hver gang danskerne bruger 1000 kroner på påskemad, ender mad for 140 kroner i skraldespanden. Eller hvad der samlet svarer til mad for 279 millioner kroner, skriver foodculture.dk.

Så selvom danskerne generelt er blevet bedre til at forhindre madspil, falder vi i i påsken, lyder det fra forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, Marianne Gregersen, der står bag beregningerne.

- Vi ved fra undersøgelser, at danskerne har bragt madspildet kraftigt ned de senere år, men når det kommer til stykket, smider vi stadig alt for meget mad ud i påsken.

- Grundlæggende er vi nok bare ret traditionsbundne og vil gerne have, at bordet bugner af god mad. Og så bliver der også købt for meget ind og smidt for meget ud, siger hun.

Danskerne køber 24 procent mere mad i påskeugen end i en gennemsnitlige uge, men det får altså også skraldespanden til at bugne.

På en normal uge havner der madskrald for 225 millioner kroner i de danske skraldespande, men det tal eksploderer i påskeugen.

Det er første gang, at Landbrug og Fødevarer, der varetager interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder, har analyseret danskernes indkøb i påsken.

Undersøgelsen blev foretaget i uge 13 sidste år, og tallene stammer fra analysevirksomheden GfK Consumerscan og forudsætter, at danskerne smider lige så meget ud i påskeugen som i årets andre uger.

Ifølge Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, er en af årsagerne til det store madspild i påsken, at det endnu ikke er gået op for en stribe danskere, at lukkeloven er blevet liberaliseret.

- Vi ved, at der generelt er mindre madspild både hos detailhandlen, industrien og hos danskerne, men det sidder stadig dybt i os, at butikkerne har lukket i helligdagene i påsken.

- Derfor er der mange, som køber store mængder ind et sted og i god tid, der slet ikke står mål med behovet, siger hun.

Fakta: Sådan ser madspildet ud i Danmark

Skraldespanden bugner af mad fra påskefrokosterne, når ugen er omme. For de kristne helligdage får danskerne til at hamstre alt for meget til påskebordet, viser nye tal.

* Madspild er madaffald, der kunne have været spist af mennesker, men bliver kasseret af husstanden.

* På en normal uge ryger der for 225 millioner kroner mad i skraldespanden i danske hjem. I påskeugen stiger beløbet til 279 millioner kroner - forudsat, at vi i påskeugen smider samme procentdel af indkøbt mad ud som i en normal uge.

* Jul og påske er de to tidspunkter året, hvor vi køber mest mad og smider mest mad ud.

* Danskere køber 24 procent mere mad i påsken end normalt. Det svarer til, at for hver gang vi køber 10 æg eller 10 øl til hverdag, køber vi 12 æg eller 12 øl til påske.

* Beregningen viser, at for hver 1000 kroner en dansker bruger på mad i påsken, ryger der for 140 kroner mad i skraldespanden.

* Danske husholdninger står for langt det største madspild i Danmark. Knap 44 procent af madspildet stammer her fra svarende til 237.000 ton madspild fra danske forbrugere. Detailhandlen står for 45.000 ton, hvilket svarer til cirka otte procent.

* Tallene fra Landbrug & Fødevarer er baseret på tal fra analysevirksomheden GfK Consumerscan og er sammenlignet med tal fra den statslige, britiske nonprofit-organisation Waste and Ressources Action Programme (WRAP).

Kilde: Landbrug & Fødevarer, Stop Spild Af Mad

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug