Fødevarer

Madsvineri: Fakta og 7-Eleven skraber bunden

Kun hver anden Fakta og 7-Eleven har en elitesmiley - hos discountskæden LIDL er det derimod lykkedes at holde de sure smileyer helt væk

  • Her er en bakke jordbær, som Kurt Laursen fra Viborg for nogle dage siden fandt i sin lokale Fakta-butik. (Privatfoto)
Her er en bakke jordbær, som Kurt Laursen fra Viborg for nogle dage siden fandt i sin lokale Fakta-butik. (Privatfoto)
1/3
Næste »

HJÆLP OS: Kender du også til klamme madsteder? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Der er stor forskel på kvaliteten, når man måler store danske butikskæder på deres fødevaresikkerhed.

Som ekstrabladet.dk tidligere i dag afslørede, har kioskkæden 7-Eleven på blot 10 dage fået tre sure smileyer. Blandt andet fordi en af butikkerne havde skimmel i maskinerne med slush ice.

DOKUMENTATION: Så klarer butikkerne sig

Og en gennemgang af, hvor mange elite-smileyer de forskellige kæder har, placerer netop 7-Eleven helt i bunden.

Elite-smiley gives til butikker, der fire gange i træk har fået en glad smiley. Men blot hver anden 7-Eleven, som har mulighed for at få en elite-smiley, har i dag sådan en fætter hængende i døren.

Kioskboss: Ikke godt nok
Kioskkæden deler bundplaceringen med Fakta, der ligeledes kun formår at samle elite-smileyer i halvdelen af de forretninger, der har haft mindst fire kontrolbesøg. Blandt andet har Fakta-butikker i år fået sure smileyer og bøder for dårlig rengøring og varer med alt for høj temperatur.

Hos 7-Eleven ærgrer direktør Jesper Østergaard sig over hans sure smileyer. Men han mener ikke, at man kan sammenligne hans kæde med for eksempel et supermarked:

- Vi har en decideret produktion af fødevarer, der betyder, at flere ting kan gå galt, siger direktøren, der mener, at det er mere fair at sammenligne med f. eks. en restaurant eller en café.

- Men uanset hvem vi sammenligner os med, er vores mål, at butikkerne har en glad smiley eller elite-smiley. Alt andet er uacceptabelt, erkender Jesper Østergaard i dagens udgave af Ekstra Bladet.

LIDL undgår sure smil
I den anden - og bedre - ende af skalaen er det lykkedes discountkæden LIDL at have en elitesmiley i næsten 75 procent af sine butikker. Og ikke en eneste gang har kæden fået en sur smiley ved de seneste fire besøg af en fødevarekontrollant.

Blot en enkelt gang har kæden fået en halvsur smiley, fordi der ikke var gjort ordentligt rent.

- Det er i hvert fald ikke held alene, forklarer administrerende direktør i LIDL, Finn Tang. Han vurderer derimod, at et målrettet uddannelsesprogram er med til at holde en høj fødevaresikkerhed i discountkæden:

- Når der begynder en ny medarbejder hos os, har vi et online uddannelsesprogram, som man skal gennemgå. Og to af af de 13 moduler handler netop om hygiejne med levnedsmidler.

DOKUMENTATION: Så klarer butikkerne sig

- Det program gennemgår alle, når de begynder hos os. Og de ansatte genopfrisker det også minimum en gang om året.

Glad smiley er et krav
Og så måles cheferne også på, hvor gode smileyer den enkelte butik får:

- Lederne i butikken har et kontrolprogram, hvor de gennemgår nogle ting hver dag og andre i løbet af ugen.

- Så minimim en gang om dagen bliver man mindet om, at det her er altså vigtigt. Det er noget, vi måler lederne på - det er nemlig ikke nok at se på, hvor meget vi har solgt. Vi skal også have styr på det her, forklarer LIDL-chefen til ekstrabladet.dk

HJÆLP OS: Kender du også til klamme madsteder? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Elite-smiley til de bedste

Detailvirksomheder, som sælger mad og drikkevarer til forbrugerne, belønnes med elite-smiley'en, når de har fået mindst fire storsmilende smiley'er i træk - og ikke haft nogen anmærkninger de seneste 12 måneder.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet