Forbrug

Mad til halv pris: Nyt dansk supermarked åbner

I næste måned åbner Folkekirkens Nødhjælp et supermarked, hvor varerne sælges billigt. Flere skal følge efter

  • Nyt supermarked sælger mad til 30-50 procent under normalprisen. (Foto: Polfoto)
Nyt supermarked sælger mad til 30-50 procent under normalprisen. (Foto: Polfoto)

Pakken med cornflakes er trykket skæv, appelsinen har fået et brunt mærke, og varedeklarationen på dåsen med majs vender den forkerte vej.

Til gengæld sælges varerne 30 til 50 procent billigere end i det almindelige supermarked.

Folkekirkens Nødhjælp åbner 22. februar Danmarks første sociale supermarked på Amager i København, hvor kunderne kan købe varer, som ikke længere kan sælges til fuld pris.

Navnet på det 245 kvadratmeter store supermarked er Wefood, og bliver konceptet en succes, vil Folkekirkens Nødhjælp åbne lignende butikker andre steder i landet.

- Vi ønsker at gå forrest i kampen mod madspild, på samme måde som vi var pionerer på genbrugsområdet, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Hvert år smides mere end 700.00 ton mad ud i Danmark, og bag idéen til Wefood ligger, ud over bekæmpelsen af madspild, et ønske om hjælpe verdens fattigste. Derfor skal overskuddet fra butikken gå til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

- Samtidig med, at vi i Danmark smider mad ud, er der mennesker i verden, der ikke har mad nok. Vi mener, at Wefood kan være et lille skridt på vejen til en bedre fordeling af verdens ressourcer, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp har hentet inspiration i London og Wien, men modsat her, hvor kun kunder med en lav indkomst kan handle, bliver det danske supermarked for alle.

- Kunderne vil være forskellige. Nogle vil handle i Wefood, fordi de gerne vil gøre noget ved madspildet, andre kommer, fordi de vil spare penge, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Leverandørlisten tæller restauranter, caféer, en slagter og en købmand, ligesom Dansk Supermarked, der driver bandt andet Føtex, er med. En del af varerne skal således komme fra de Føtex-butikker, som ligger i nærheden.

Stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad Selina Juul har rådgivet i arbejdet med at etablere butikken. Hun mener, at den kommer til at fungere som et supplement til andre fødevarebutikker.

- På samme måde som mange går hen til køledisken med "datovarer" i supermarkedet, vil de gå ind i Wefood for at se, om der er noget, de kan bruge. Bagefter fortsætter de til andre butikker, siger Selina Juul.

Selv om butikken henvender sig til alle, mener hun, at den største kundegruppe bliver mindrebemidlede.

- Vi oplever, at der kommet flere mennesker med en dårlig økonomi. Senest så vi det i december, da vi var med til at uddele julehjælp.

FAKTA: Supermarked med flere formål

Folkekirkens Nødhjælp åbner 22. februar et socialt supermarked med navnet Wefood. Her kan kunderne købe mad og andre dagligvarer, der ikke længere kan sælges i de gængse butikker. Forretningen skal drives af frivillige.

Læs her om butikkens tre formål:

* Mindske madspild: Samlet bliver der i Danmark hvert år smidt godt 700.000 ton mad ud. Husholdningernes madspild udgør 260.000. Værdien af det samlede madspild vurderes til mindst 8,4 milliarder kroner om året.

* Hjælpe mindrebemidlede: Varerne sælges 30 til 50 procent billigere end i almindelige supermarkeder.

* Hjælpe ude i verden: Overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.

Kilde: Folkekirkens Nødhjælp, Stop Spild af Mad

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet