Kup

Franskmænd vil lukke en af Danmarks værste caféer

Den gamle danske Café Obelix er under angreb fra de franske ejere af tegneserien Asterix & Obelix

  • Står det til de franske ejere af Asterix & Obelix-varemærket, skal den 25 år gamle fødevaresynder Café Obelix på Vesterbro Torv lukke. FOTO: LINDA JOHANSEN
Står det til de franske ejere af Asterix & Obelix-varemærket, skal den 25 år gamle fødevaresynder Café Obelix på Vesterbro Torv lukke. FOTO: LINDA JOHANSEN
1/3
Næste »

OBS: Præcisering af denne tekst kan læses i bunden af artiklen

Siden restauratøren Søren Nissen i 2009 købte den nu 25 år gamle Café Obelix på Vesterbro Torv i København, har han ifølge regnskaber tjent millioner af kroner samtidig med, at han ifølge kontrolrapporter har blæst højt og flot på Fødevarestyrelsens ordrer og på kundernes sikkerhed.

Ekstra Bladets Maddetektiv har fået aktindsigt i dusinvis af kritiske tilsynsrapporter og billeder fra Fødevarestyrelsen.

De afslører, at dårligt uddannet personale i det beskidte køkken ofte har undladt at vaske hænder - og at kød og andre madvarer har ofte har været for gammelt og på vej til at rådne i det alt for varme og overfyldte køleskab.

Et 'broddent kar'
- Café Obelix er på vores liste over brodne kar, som vi ganske ofte besøger med to tilsynsførende i stedet én. Vi har uddelt mange bøder, fordi virksomheden ikke har rettet op på problematiske forhold, som vi tidligere havde indskærpet. Men det har ikke været nok til, at vi har haft lovhjemmel til at kunne lukke virksomheden, siger Martin Birch Hansen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter under billedet...
Her dokumenterede Fødevarestyrelsen, at der lå kødrester i et hjørne på et fedtet og møgbeskidt køkkengulv. FOTO: FØDEVARESTYRELSEN Her dokumenterede Fødevarestyrelsen, at der lå kødrester i et hjørne på et fedtet og møgbeskidt køkkengulv. FOTO: FØDEVARESTYRELSEN

Til gengældt arbejder andre på, at Café Obelix skal være fortid - nemlig det fornemme franske forlag Hachette Livre, som ejer rettighederne til tegneseriefigurerne Asterix & Obelix.

Hele Søren Nissens café inklusive menukort, facade, skilte og markedsføringsmateriale er plastret ind i de kulørte og skøre Hachette-maskotter.

Fransk chok
Ekstra Bladet har været i kontakt med Hachette, som oplyser, at man indtil for nylig var uvidende om stedets eksistens.

Forlaget oplyser, at man er chokeret over, at Obelix-navnet og de grafiske kendetegn anvendes i en sammenhæng, hvor der sker brud på fødevareloven, og hvor der sælges hård spiritus og tobak i især nattetimerne, hvor stedet omdannes til en natklub.

Det hævdes at stride mod forlagets værdier.

- Vi overvejer, hvilke skridt vi skal tage for at bringe denne krænkelse til ophør, siger Juliet Tillet, Asterix Foreign Rights executive hos Hachette, som allerede har sat danske advokater på sagen med krav om, at stedet totalt saneres for enhver anvendelse af Obelix-varemærket.

Afviser krænkelse
Søren Nissen bestrider, at der finder en krænkelse sted. Der kan være enkelte af hans forhenværende kunder og café-medarbejdere, som holder med franskmændene i den tvist.

For på nettet raser et ganske højt antal skuffede gæster over, at de har fået serveret meget ringe mad. Og tidligere har Fagbladet 3F skrevet, hvordan seks ansatte fra Café Obelix på kort tid havde sagt op, fordi de syntes, Søren Nissen bød dem frygtelige arbejdsvilkår.

Artiklen fortsætter under billedet...
Fødevarekontrollens tilsynsførende gned en hvid serviet på en fedtet hylde. FOTO: FØDEVARESTYRELSEN Fødevarekontrollens tilsynsførende gned en hvid serviet på en fedtet hylde. FOTO: FØDEVARESTYRELSEN

De fortalte om konstant underbemanding, ingen pauser, ingen løn for mange timers overarbejde, ulønnede tilkaldevagter og krav om at møde på arbejde et kvarter før mødetid for at tælle kassen op - uden at få løn for det - og så videre.

Skældte ud
Flere medarbejderne stod frem og fortalte om forholdene - herunder hvordan Søren Nissen kameraovervågede dem.

- Han ringede fem-seks gange i løbet af en dag. Og kunne sågar finde på at skælde mig ud, fordi jeg ikke var taknemmelig nok over, at han ringede og rettede på mig - for han ' hjalp' mig jo, fortalte en tjener til fagbladet.

Fødevarekontrollens chef understreger, at virksomheden ikke udviser ' ond vilje'.

- Faktisk oplever vi at have en fornuftig dialog med virksomheden, som faktisk flytter sig, men problemet er så, at den efter nogen tid begår samme i fejl, som vi tidligere har indskærpet, siger Martin Birch Hansen.

Præcisering

I Ekstra Bladets artikel af den 12. januar 2017 ”Vil lukke en af Danmarks værste caféer” omtalte redaktionen Café Obelix. Det blev i artiklen omtalt, at Café Obelix havde modtaget påtaler fra fødevaremyndighederne, og at et fransk forlag havde krævet at caféen ikke måtte kalde sig Café Obelix.

Overskriften til artiklen kunne give anledning til den misforståelse, at det franske forlag eller fødevaremyndighederne havde krævet, at Café Obelix skulle ophøre med at drive café. Dette er ikke tilfældet.

Det skal således præciseres, at det franske forlag ikke har krævet at Café Obelix skal lukke, men at Café Obelix enten skal ændre sit navn eller alternativt betale en licens for brugen af navnet Café Obelix. Som det fremgår af artiklen, bestrider Café Obelix at brugen af navnet Café Obelix krænker det franske forlags påståede rettigheder.

Det skal endvidere påpeges, at Fødevarestyrelsen, som det også fremgik af Ekstra Bladets artikel, ikke har fremsat krav om at Café Obelix skal lukkes.

Redaktionen

 

”Genmæle fra Café Obelix

Ekstra Bladet omtalte i en artikel den 12 januar 2017 ”Vil lukke en af Danmarks værste caféer” Café Obelix. I artiklen blev der henvist til, at Café Obelix havde modtaget påtaler fra fødevaremyndighederne. Café Obelix skal i den anledning meddele følgende:

De henvendelser og påtaler, som Café Obelix har modtaget fra fødevaremyndighederne svarer efter vores opfattelse til, hvad der er sædvanligt i branchen og henvendelserne og påtalerne har således ikke været af en sådan karakter og hyppighed, at der er grundlag for at kalde Café Obelix for ”en af Danmarks værste caféer”.

Café Obelix”

 

Restauratøren: Det er ikke så slemt

- Søren Nissen, er du totalt ligeglad med kundernes sikkerhed?

- Selvfølgelig ikke. Vi gør alt, vi kan for at overholde reglerne, men forskellige folk fra Fødevarestyrelsen tolker regler på hver deres måde, hvilket gør det svært at overholde reglerne. I perioder har vi fået glade smileyer og sågar på et tidspunkt en elitesmiley, så det er ikke så slemt.

- Men du behandler jo maden på en ulækker måde - det er hasard med kundernes sikkerhed?

- Vi har været uenige i en del af Fødevarestyrelsens kritik, som vi også har klaget over i. Men korrekt; det har været et blandet forløb med udfordringer.

- Men hvis det at gøre det godt er at være til ulempe for madsikkerheden, hvorfor lukker du så ikke af hensyn folks sikkerhed?

- Vi har altså fået glade smileyer, men jeg anerkender at der har været problemer. Vi gør, hvad vi kan for at gøre os umage.

- Jo, men historien viser, at det ikke er nok. Hvor mange er blev syge?

- Ingen. Der er kommet ekstremt få klager.

- Du tjener gode penge. Hvorfor bruger du dem ikke på faglært køkken-personale – og i at sanere det nedslidte køkken?

- Der er søreme investeret i nye køleskabet, og det ret lille køkken er blevet renoveret, men vi mangler plads. Vi har også udskiftet personale og holdt møder, lavet tjeklister og så videre - i dialog med Fødevarestyrelsen. Der har været køkken-uddannet personale ansat. Og vi giver en okay løn.

- Krænker du Obelix-varemærket, sådan som Hachette påstår?

- Nej. Den tidligere ejer fik i 1993 telefonisk tilladelse fra forlaget Guthenberghus til at bruge det. Jeg overtog stedet med det navn i 2009. Vi yder ikke konkurrence til dem (Hachette, red.), så vi vinder sagen - også fordi, vi har heddet sådan i knap 25 år, og det må franskmændene have vidst.

- Hvorfor er der så mange, der brokker sig over maden?

- Folk er generelt tilfredse. Vi har 8000 likes på Facebook. Nogen har indgivet falske anmeldelser for at genere.

- Din kommentarer til tidligere medarbejderes beskyldninger i Fagbladet 3F?

- Det er et overstået kapitel og meget af det, der stod i de artikler, var ikke korrekt.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
EKSTRA forbrug