Underhold din (vand)hund i varmen

Selvom det er varmt, er der sjove ting, du kan lave med din hund - se her hvad

  • Nogle hunde er mere glade for vand end andre, men her i varmen er der flere sjove ting, du kan lave med din hund, uden at den bliver for varm. (Foto: Colourbox)
Nogle hunde er mere glade for vand end andre, men her i varmen er der flere sjove ting, du kan lave med din hund, uden at den bliver for varm. (Foto: Colourbox)

Sommeren er over os, og varmegraderne er nogle steder i Danmark nået op over 27 grader. I takt med at temperaturen stiger, falder din hunds energi og aktivitetsniveau drastisk. Det kan derfor være en noget langsom hund, du har med på gåturene, og en hund, som konstant søger skygge. Træningen går måske hen og bliver en frustration, når hunden virker ugidelig og uinteresseret, selvom det er øvelser, som den normalt synes er sjovt.

Når hunden har det rigtig varmt, vil den automatisk søge skygge og vand, det vil være det eneste, den tænker på. Læg derfor nøje mærke til signalerne, som den viser. Den kan nemlig få hedeslag af for høj aktivitet og fysisk anstrengelse - det kan være en cykeltur, løbetur, ophold i en varm bil, et varmt rum eller et bur i solen. Ældre hunde og hunde, der i forvejen er svage af sygdom, får nemmere hedeslag på de varme dage - også uden høj aktivitet.

Kaeledyr - 23. maj 2012 Så hurtigt kan din hund dø i varmen

Hundens normale temperatur ligger mellem 38-39 grader, den kan variere en smule fra hund til hund. For en rask hund er en temperatur over 39 grader unormalt. Hunde kan ikke komme af med overskudsvarmen ved at svede som os mennesker. De kommer af med varmen gennem luftveje, tungen og trædepuderne. Kan den ikke komme af med varmen hurtigt nok, kan den blive ramt af hedeslag.

Vær derfor opmærksom på din hund når den udviser adfærd som hyperventilering, overdreven savlen, pludselig diarré, rastløshed og svimmelhed. Får hunden ikke hurtig hjælp, vil den besvime, blive bevidstløs og få kramper med døden til følge.

Se her, hvad du kan gøre, hvis din hund har fået hedeslag

Sørg derfor for din bedste ven i sommervarmen med masser af vand og mulighed for skygge og nedkøling. Vent med de lange gåture, intens træning og fysiske anstrengelser til aftentimerne, gå ture, hvor der er meget skygge, og kort dem gerne ned. Vær også opmærksom på det underlag, din hund går på; er det asfalt bliver det hurtigt meget varmt. Græs og jordstier er at foretrække på de varme dage.

Mange hunde orker ikke at foretage sig noget som helst i sommervarmen, og det er meget normalt, at din hund mister appetitten for både mad og godbidder.

Har du en hund, som stadig har noget energi i sommervarmen? Då kommer her nogle tips til sjove afkølende aktiviteter i skyggen til glæde for både din hund og dig.

Tips til sjove sommer- aktiviteter
1. Kog noget vand og put lidt lækkert i (fisk, pølser m.m.), si eventuelle rester fra. Stil det i køleskabet og hæld løbende noget i hundens vandskål, eller frys det ned i store isterninger. Din hund vil elske at ligge og slikke på disse i løbet af dagen.

Se også: Hold nu mund, hund!

2. Fyld et lille 'bassin' op med vand, det kan være en plastiksandkasse eller en større balje. Tag en eller flere bolde og læg i bassinet. Lad hunden prøve få boldene op, eller lad den lege med dem i vandet. For den sultne hund kan man komme pølsestykker i bassinet og lade hunden hoppe i for at få fat i dem.

3. Lav søgeøvelser i vand, fyld nogle små bøtter og læg pølsestykker i. Gem dem forskellige steder i skyggen og lad hunden finde skålen og pølsen. Du kan variere sværhedsgraden på, hvor meget vand der er i skålen.

Vær ekstra opmærksom på din hunds behov og adfærd i den danske sommervarme. Kontakt altid en dyrlæge, hvis du er i tvivl eller bekymret for din hund i varmen.

Nyd varmen i skyggen sammen med din hund :)

Betina Sabinsky startede i 2002 på uddannelsen til hundeinstruktør og holistisk hundeadfærdsspecialist. Hun kalder sig i dag professionel hundeadfærdsbehandler & dyreinstruktør. Hun ejer og driver firmaet DogWise siden 2005, hvorfra hun både yder adfærdsbehandlinger, dyreinstruktion bag kameraet ved tv-reklamer og fotos, holder foredrag, samt tilbyder hundetræning

- Men man bliver aldrig færdig med at uddanne sig, og jeg sørger for at videreuddanne mig hele tiden med kurser, workshops og seminarer for at blive dygtigere og følge med i nye teorier og læring. Jeg er klikkertræner gennem min oprindelige uddannelse, men lige nu er jeg ved at tage en ny klikkeruddannelse, så jeg hele tiden følger med udviklingen inden for hundeadfærd, siger hun.

Betina Sabinsky har selv to hunde, som hun træner med. Se Betina Sabinskys hjemmeside her

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug