Kaeledyr

Ud af min have, kat!

Der er andre og bedre metoder end haglgeværer eller vandsprøjt, hvis naboens kat er hyppig gæst i din have. Læs her, hvordan du venligt sender den hjem

  • Bliv hos dig selv, kat. Der findes effektive og kattevenlige metoder til at få naboens kat til at blive i egen have. (Foto: Colourbox)
Bliv hos dig selv, kat. Der findes effektive og kattevenlige metoder til at få naboens kat til at blive i egen have. (Foto: Colourbox)

Nu er havesæsonen startet, og igen i år vil alle med eller uden have formentlig kunne læse i magasiner, blade og på nettet, hvad de skal gøre for at skræmme naboens kat!

Det er efter min mening ikke i orden at skræmme dyr. For det første er det en dårlig løsning på problemet, og for det andet virker det ikke. Læringspsykologien viser, at individer ikke lærer af at få påført angst og frygt. Desuden risikerer du at blive dødeligt uvenner med naboen, og det er ikke noget at stræbe efter.

Se også: Katten som vagthund

Når det gælder katten, skal motivation for ikke at løbe ind i naboens have være stærk - stærkere end angst for at blive skræmt. Derfor er det en god ide at tænke kreativt i stedet for.

1. Sig til din katteejende nabo, at du gerne vil være fri for at få besøg af katten og hvorfor. Opfordr naboen til at gøre sin have så lækker, at katten har nok i den og ikke føler trang til at løbe ind i din have. Naboen kan for eksempel plante bambus, katteurt eller catnip. Den sidste er for mange katte en lækker sag, og katte vil nødig gå langt væk fra den.

Naboens have skal desuden rumme forskellige udsigtpunkter, hvorfra katten har mulighed for at holde øje uden at bevæge sig for meget. Og det skal være en have med mange gode muligheder for fysiske og mentale aktiviteter. Du kan også ligefrem foreslå naboen at han/hun skal bygge en løbegård. Tilbyd din hjælp, det styrker det gode naboskab.

Se også: Gør din kat klog

2. Sørg for, at der ikke er direkte passage mellem naboens have og din, således at katten ikke føler trang til at gå ind hos dig. Du kan eventuelt plante små buske, som vender ud af. På den måde har katten ikke behov for at komme ind din have. Passagen skal være så lækker, at katten får lyst til at være der og ikke i din have.

3. Sørg for, at din have er så venlig, at katten ikke føler trang til at markere dér. Jeg tænker på afføring på græsplanen! Sprøjt med for eksempel Feliway/Felifriend langs passagen, så fortæller du katten, at her bor andre venlige katte. Det kan mindske kattens behov for at markere.

4. Gentag trin 2 og 3 regelmæssigt og udvid eventuelt med udsigtpunkter, som gør at katten kan se ind til dig. Det mindsker nysgerrigheden hos katten. Som alle arter er det som ses mindre skræmmende og også mindre spændende. Ting, som er utilgængelige eller forbudte, er pr definition spændende og tiltrækkende.

5. De fleste katte kan ikke lide citrusfrugter. Du kan derfor hakke citroner i mindre stykker og placere dem der, hvor du ikke vil have besøg af katten. På den måde tilføjer du både noget positivt og lidt 'straf'/ubehag.

Se også: Hvad laver katten, når den er alene hjemme?

6. Gentag punkt 1, 2, 3, 4, 5 og evt. 6 regelmæssigt. Gentagelse fremmer forståelsen!

Ved svære adfærdsproblemer bør man altid kontakte en professionel katterådgiver.

Du ønskes en god sommer uden uønsket besøg i haven.Michelle Garnier er en af Danmarks endnu få katteadfærdsterapeuter. Hun blev for to år siden færdig med sin uddannelse, og hun er desuden uddannet i dyretelepati og som Bach-terapeut for dyr.

Michelle har i dag sit eget firma, hvor hun rådgiver familier, der har problemer med deres kats adfærd, ligesom hun samarbejder med dyrlæger, holder foredrag og skriver artikler om emnet. Mød hende på messen 'Vild med dyr' i Fredericia i marts, hvor hun har træningsopvisning og rådgivningsessioner om katteadfærd og aktivering af katte.

Michelle Garnier har selv tre katte, som hun træner med. Se Michelle Garniers hjemmeside her

Læs mere om dyr på ekstrabladet.dk's kæledyrssite

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
EKSTRA forbrug