Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Kaeledyr

Hunde lærer børn at læse

Fredericia Bibliotek har gang i et spændene børne/hunde-projekt, der skal lære børn at læse bedre

  • En lille undersøgelse på Fredericia Bibliotek tyder på, at hunde kan hjælpe børn til at lære at læse. (Foto: Colourbox)
En lille undersøgelse på Fredericia Bibliotek tyder på, at hunde kan hjælpe børn til at lære at læse. (Foto: Colourbox)

I efteråret 2010 gik Fredericia Bibliotek i gang med et amerikansk inspireret projekt, der skal lære børn med læsevanskeligheder til at blive bedre til at læse.

Bibliotekar Lone Pedersen og pædagogiske konsulent Elise Venndt startede det op for at se, om det at læse op for hunde kunne gøre børnene gladere for at læse.

Det tog både tid og undersøgelser at finde vej til de helt rigtige hunde. Bibliotekarerne ville jo ikke risikere at børnene mistede interessen for hundene - eller endnu værre, at hundene kunne finde på at knurre eller ligefrem bide.

Læs også: her er hundene til allergikere

De fandt de helt rigtige hunde hos Nordjyllands Dyreadfærdsklinik. De træner nemlig i forvejen terapihunde og har for nylig uddannet Danmarks første læsehund.

Læs højt for en schæfer eller en corgie
Gruppen gik i gang og lagde ud med tre sessioner. Børnene kunne møde tre hunde i læsegruppen, en schæferhund og to corgier.

Biblioteket lavede det sådan, at børnene kunne sidde uforstyrret i en hyggeligt krog sammen med en hund og en hundetræner og læse op for hunden. Hvis barnet gik i stå, skred hundetræneren ind og lavede små tricks med hunden, til glæde for hund og barn.

Læs også: En tur med hunden kan koste dyrt

Og resultatet udeblev ikke.

Man lavede en evaluering af hvert enkelt barn, og analysen var entydig. Børnene fik meget mere selvtillid og havde en meget større glæde ved at læse for hunde end for mennesker. Ifølge analysen kan det hænge sammen med, at hundene ikke stopper barnet og irettesætter dem, som de ofte oplever, når de læser højt for voksne.

Forældrene til børnene i forsøget var også begejstrede over resultatet. Et af børnene var sågar begyndt at læse højt for kattene derhjemme, selvom den nogle gange gik fra ham midt i højtlæsningen.

Succesen i det første læseforsøg har medført, at en ny undersøgelse vil blive sat i værk i foråret 2012 med støtte fra TrygFonden.

Undersøgelsen denne gang vil være mere systematisk.

Læs meget mere om dyr på ekstrabladet.dk's kæledyrsside

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug