Løb

Jeg får ondt i skinnebenet

Løbeskolen rådgiver om, hvordan du slipper af med en af de mest hyppige løbeskader blandt løbere

  • Undgå løb i bakket teræn - især ned af bakke - hvis du har problemer med knæet. Det belaster knæene hårdt og giver skader (Foto: Colourbox).
Undgå løb i bakket teræn - især ned af bakke - hvis du har problemer med knæet. Det belaster knæene hårdt og giver skader (Foto: Colourbox).

Kære Løbeskole

Jeg har løbetrænet i lang tid og har i de senere år bemærket, at jeg typisk får ondt i skinnebenene om efteråret og begyndelsen af vinteren.

Det er ikke, fordi jeg træner anderledes på denne årstid i forhold til, hvad jeg ellers plejer, så jeg er lidt i vildrede om, hvordan jeg kommer dette problem til livs.

Jeg får testet min løbestil, hver gang jeg køber sko, så den side skulle være i orden.

Jeg håber, at I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen
Helene

Ha’ tjek på dit løbeunderlag

Hej Helene

Ømhed eller smerter fra skinneben er en af de hyppigste løbeskader.

Den primære årsag til skaden er for stor træningsmængde og typisk for hurtig øgning af træningsmængden.

Hvis du så oven i købet har for kraftigt vrik indad på foden (overpronation), er du mere sårbar over for at blive skadet.Når du skriver, at du ikke har ændret træningsmængden, og at det kommer hvert efterår, kan en af årsagerne muligvis også være det underlag, du løber på.

De fleste af os motionerer sent på eftermiddagen, så når vintertiden begynder, er det mørkt, når du skal træne. Det får dig sikkert til at lægge dine løberuter om, så du ikke længere løber på bløde grusstier, men derimod på asfalt. Et brat skifte fra løb på blødt underlag til hårde fliser og asfalt lægger et pludseligt, stort stress på skinnebensmusklerne.

Løber du på cykelstier eller landeveje, vil underlaget hælde til siden. Det fremprovokerer en skæv vinkling af foden og kan både reducere fodens støddæmpningsfunktion og øge stresset på underbensmusklerne.

Sådan undgår du smerten:
Forsøg så vidt muligt ikke kun at løbe på hårdt underlag. Det kan du gøre ved at løbetræne, lige når du kommer hjem, og inden det bliver mørkt. Så er du sikkert mere tryg ved at løbetræne i skoven eller parken.

Find en bekendt, du kan løbetræne med. Er I flere, der løber sammen, giver det også øget tryghed, når løberuten er mørk.

Invester i en kraftig pandelampe.

Varier dine asfalterede løberuter, så vejen ikke hælder ned til samme side hele tiden.

Har du en længere løbetur om ugen, bør den ligge i weekenden, hvor du kan løbe i dagslys og dermed på blødt underlag.

Væn langsomt kroppen til det hårde underlag. Start i god tid med en ugentlig løbetur på asfalt eller et andet hårdt underlag, så kroppen får tid til at forberede sig på ændringen.

Jeg håber, disse råd gør, at du slipper for de ømme skinneben i år.

Med venlig hilsen
Christian Neergaard

Få flere gode råd og informationer om løb og sundhed på www.sundsport.dk.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet