Har du det klassiske 'løberknæ'?

Løbeskolen svarer på spørgsmål om løb. Læs her om det klassiske 'løberknæ'

Undgå løb i bakket teræn - især ned af bakke - hvis du har problemer med knæet. Det belaster knæene hårdt og giver skader (Foto: Colourbox).
Undgå løb i bakket teræn - især ned af bakke - hvis du har problemer med knæet. Det belaster knæene hårdt og giver skader (Foto: Colourbox).

Hej Løbeskole

Jeg er 49 år, og for en uge siden var jeg ude at løbetræne for første gang. Det var til et seks kilometer langt motionsløb, og efter ca. fire kilometer gik jeg helt død og fik rigtig ondt i højre knæ.

Læs også:Din løbestil er vigtig - få den tjekket

Især løb nedad bakke gør ondt, og selv efter en lille uge med hvile gør det stadig rigtig ondt.

Det er på ydersiden af knæet, jeg har smerter.

Jeg cykler som regel frem og tilbage fra arbejde, ti kilometer hver vej.

Læs også:Løberens akilleshæl

Har jeg lagt for hårdt ud, og hvordan kommer jeg i gang igen?

Med venlig hilsen
Jesper

Du har et klassisk ’løberknæ’

Hej Jesper

Smerter på ydersiden af knæet er en af løberens top-fem skader, som pudsigt nok går under navnet ’løberknæ’. Generne opstår ved gentagne friktioner, når det lange og markante senespejl på lårets yderside gnider henover knoglefremspringet på ydersiden af knæet.

Læs også:Regelmæssig træning, tak

Ud over de mange gentagne friktioner er der flere biomekaniske forhold, der kan øge friktionen.

For eksempel for kraftigt vrik indad på foden (overpronation). Derfor er det vigtigt, at du bliver undersøgt nøje, så du kan få afdækket og behandlet de mange forskellige årsager til, at skaden opstår. Det skal forhindre, at generne kommer vender tilbage igen og igen, hver gang du genoptager løbetræningen.

Gå forsigtigt i gang
Bakket terræn - og især løb ned ad bakke - kan give ekstra belastning på den nævnte senefriktion, når benets bevægelser og stabilitet skal kontrolleres.

Intervaltræning - korte distancer som løbes i særlig højt tempo - samt bakketræning er derfor noget, du skal vente flere uger med, når du genoptager løbetræningen.

Læs også:Pas på overbelastninger - selv når du er i god form

Der skal gå mindst en uge, hvor du er helt symptomfri, før du lægger ud med rolige løbeture på maks. to kilometer. I begyndelsen skal du betragte løbeturene som tilvænning af senevævet og ikke som decideret træning.

Skal du have forbrændt noget energi og øget konditionen, bør det ske ved andre motionsformer, for eksempel cykling og svømning.

Tjek dine sko
Dine løbesko betyder også meget for kontrollen af fodens vrikkebevægelser. Da bevægelserne i anklen har indvirkning på knæets position under løb - og dermed friktionskraften - er det vigtigt at få undersøgt, om det er de rigtige løbesko, du har. Også selv om det er knæet, du har ondt i.

Du kan med fordel forsøge at lave strækøvelser og udspændende massage for senevævet. En fysioterapeut kan vejlede med alle relevante behandlingstiltag.

Med venlig hilsen
Christian Neergaard

Få flere gode råd og informationer om løb og sundhed på www.sundsport.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen