Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Løb

Løber jeg for meget?

Løbeskolen svarer på spørgsmål som: Resituerer jeg nok? Hvordan balancerer jeg mellem træning og træningspauser?

  • Det er afgørende, at du giver din krop tid til at restituere efter træning (Foto: Colourbox).
Det er afgørende, at du giver din krop tid til at restituere efter træning (Foto: Colourbox).

Hej Christian

Jeg er en mand på 60 år, som har løbet regelmæssigt i mange år. Jeg løber dagligt mellem fire og ti km, afhængig af hvad jeg lige har lyst til. I løbet af en uge bliver det nok til mellem 45-50 km.

Jeg løb en halvmaraton i september på 1 time og 40 minutter.

Jeg har ofte hørt de to udtryk ’husk at restituere indimellem’ og ’få nogle kilometer i benene’.

Hvordan balancerer man det? Forsømmer jeg at restituere ved at løbe dagligt? Det skal nævnes, at jeg har ingen gener i form af skader ved den måde, jeg løber på.

Med venlig hilsen
Per Bruun

Din træning er helt i orden

Hej Per

Du har løbet i mange år og har ingen tegn på overbelastningsskader. Det lyder derfor umiddelbart, som om din krop allerede er tilvænnet hyppig løbetræning, og at du dermed har passende restitutionstid mellem hvert træningspas.

Læs også:Motionistens naturlige ømhed

Det er svært at give et præcist svar på, hvor lang tid kroppen skal bruge på at restituere efter træning.

Begyndermotionisten skal bruge længere tid end eliteudøveren, da kroppen belastes kraftigere ved uvant belastning.

Jeg synes, det lyder som en meget god strategi at veksle mellem kortere og længere løbeture, og at din lyst til at træne også er med til at bestemme, om du skal træne meget eller lidt den enkelte dag. Det kan tage mange overbelastningsskader i opløbet.

Læs også:Træning til tiden

Netop afvekslingen mellem korte og længere løbeture giver dig mulighed for at få løbet mange kilometer om ugen, samtidig med at de korte, ikke-intensive løbeture giver plads til restitution mellem de hårde træningsdage. Dine lange træningsdage bør derfor være fordelt jævnt hen over ugen, så der mindst er en let træningsdag mellem de lange ture.

Så grundlæggende synes jeg ikke, at du forsømmer restitutionsdelen ved at løbetræne hver dag. Dette siger jeg selvfølgelig under forudsætning af, at du generelt føler dig frisk ved hver løbetur og ikke oplever ømhed fra samme sted under eller efter hver løbetur.

Løb er en effektiv motionsform, men meget monotont i bevægelserne og belastningen af kroppen. Jeg tror ikke, at du vil præstere dårligere ved halv- eller helmaraton, hvis du tog dig en ugentlig hviledag - gerne efter en af de lange træningsdage.

Tværtimod kan en hviledag i ny og næ gøre dig ekstra oplagt dagen efter. Hvis du ønsker at træne hver dag, kan en mulighed også være at dyrke en anden motionsform en eller to gange om ugen. Blot for at de muskler, sener og led, der belastes ved løb, får lidt ekstra tid til at restituere. Cykling, svømning eller konditionstræning i et fitnesscenter vil være oplagte alternativer.

Med venlig hilsen
Christian

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen