Sannes løbeblog: Hvor bliver energien af?

Jeg synes, jeg mangler energi til mine stadigt længere løbeture, så jeg har søgt råd hos en ernæringsekspert

Uanset om det er træning i fitnesscentret eller løbeturene i naturen, er det et godt tip lige at give kroppen lidt at arbejde på. (Foto: Kristian Linnemann)
Uanset om det er træning i fitnesscentret eller løbeturene i naturen, er det et godt tip lige at give kroppen lidt at arbejde på. (Foto: Kristian Linnemann)

Solen og foråret er kommet, og aftenerne bliver stadigt lysere. Jeg burde have fornyet energi til løbeturene, der nu skal kigge omkring otte kilometer. Men jeg synes, at det - især om eftermiddagen og aftenen - kan knibe gevaldigt med energien på turene.

Jeg er derfor begyndt at kigge lidt på, hvad jeg spiser. Min morgenmad, som er havregryn, og min frokost, som oftest er salat eller rugbrød, burde jo være sundt og godt. Men indrømmet, der ryger jævnligt et stykke kage eller lidt andet sødt ned i løbet af etermiddagen.

Jeg har før haft stor glæde af at få hjælp til mine kostvaner fra diætist Louise Nielsen fra Full Balance. Hun har stor erfaring både med kost og motion - og med kost i forbindelse med træning.

Så jeg bad om hendes råd om, der er noget, der er godt at spise lige før eller efter træning eller den lange løbetur? Hun gav heldigvis et konkret råd, som alle løbere og andre motionister kan få glæde af.

- Hvis du skal ud og løbe langt eller lignende, er det en god ide at spise nogle hurtige kulhydrater lige inden du tager afsted. Det må ikke være en halv time før, da blodsukkeret derfor vil nå at falde inden du tager afsted. Spis eventuelt en banan eller nogle rosiner (afhængigt af hvor langt du skal løbe) 5-10 min. inden du løber - så vil dit blodsukker være højt, når du påbegynder turen og give dig de optimale betingelser.

Det lyder både godt og nemt lige at tanke op, før man skal ud at løbe, så lige nu sidder jeg og tygger i en banan. Jeg er nemlig på vej ud på weekendens lange tur. Vil du med?

Følg min træning og læs med, når jeg deler flere gode trænings- og kostråd fra fysioteraputer, ernæringseksperter og andre med forstand på træning og løb her på bloggen frem til Broløbet. Og træn gerne med - så ses vi den 12. juni.

Sanne om sig selv
Navn: Sanne Rosbøg
Alder: 32 til marts
Job: Journalist
Løber fordi: Jeg længe har haft ambitioner om et maraton. Fordi det er nemt og hurtigt at tage hunden i snoren og løbe en time, når det lige passer ind.
Løbeerfaring: Har løbet on-and-off i flere år.
Anden sport: Cykler på motionsplan, har bokset meget indtil for to år siden. Desuden svømning på motionsniveau.
Største styrke: Viljestyrke og høje ambitioner
Største udfordring: Vedholdenhed - også at komme af sted, når det regner og blæser, og når det ikke længere er sjovt at løbe de samme syv kilometer rundt om mosen. At spise sundt, så der ryger et par kilo eller otte under forløbet.

Undersøgelsen
- Sanne klager over ømhed og træthed i hofterne. Af og til gør det også lidt ondt på ydersiden af højre ankel under og efter løb.
- Der skal holdes øje med, at smerterne ikke er udtryk for, at der er overbelastningsskader.
- Sanne skal notere alle ændringer i symptomer herfra.
- Test af de biomekaniske forhold viser, at Sanne falder indad i knæene, når hun bøjer ned i knæ. Her har hun samtidig meget svært ved at stabilisere sin hofte, der forskyder sig ud til siden.
- Instabiliteten i hoften kan skyldes svage muskler her, og styrketest viser da også nedsat styrke.
- Fod og ankel har god stabilitet, så Sannes fokus bør være knæ og hofte.
- Ved analyse på løbebånd ses en løbestil præget af for kraftig vinkling indad på foden - overpronation.
- Sanne har købt et par løbesko, der så rigtig smarte ud, men som åbenbart ikke lever op til de krav som Sannes løbestil stiller.
- Under løb har Sanne også svært ved at holde sin hofte stabil.

Det skal Sanne gøre
- Sanne skal øge sin løbetræning gradvist for ikke at blive skadet.
- Derfor vil andre motionsformer være en vigtig ingrediens i træningen, så hun kan forbedre sin kondition uden at overbelaste de særligt udsatte muskler, hos Sanne med fokus på de ømme hofter.
- Sanne bør købe nye løbesko, der stabiliserer og kontrollerer mod for kraftig indadvinkling i fødderne – antipronationssko.
- Begynde på specifikke øvelser der styrke musklerne på hoftens yderside samt stabilitet og kontrol af knæene, så de sporer lige over fødderne.
- Supplere løbet med anden træning, der ikke indeholder løb.
- Aquajogging og svømning vil være fine supplementer, men har Sanne ikke tid til. Træning i et fitnesscenter kan lade sig gøre, men er besværligt for hende.
- Sanne vil have mulighed for at dyrke motion, når der er et ledigt hul i kalenderen.
- Boksetræning og cykling er de bedste alternativer for Sanne.
- Må gerne træne fire gange om ugen, hvis to af gangene er noget andet end løb.

Se Sannes træningsprogram her.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen