Kup

Mænd dør oftere af kræft end kvinder

Mænd dør i gennemsnit 40 procent hyppigere af kræftsygdomme end kvinder - sundhedsorganisationer kræver nu handling fra ministeren

Brødrene Bent (tv.) og Villy Christansen lider begge af lymfekræft. De mistede en bror med samme sygdom. Læs hele deres historie i dagens avis og Ekstra Digitalt. (Video: Ernst Van Norde)
1/2
Næste »

Hver gang 100 kvinder dør af kræft i Danmark, dør 140 mænd af kræft. Og det er selv om mænd kun får den frygtede sygdom ca. 15 pct. hyppigere end kvinder.

Kræftens Bekæmpelse har tidligere forsøgt at gøre skiftende sundhedsministre opmærksomme på mænds højere dødelighed af kræft. Men uden held og handling til følge. 

Derfor vil de nu prøve at råbe sundheds- og ældreminister Sophie Løhde op i fællesskab med foreningen Forum For Mænds Sundhed, som har sendt et åbent brev til Sundhedsministeren, hvor de kræver handling i den nye kræftpakke IV. 

Den skal ligge klar i 2016, og begge organisationer efterlyser en bedre strategi for mænds overlevelse, lyder meldingen fra de to organisationer til Ekstra Bladet. 

En af hovedkonklusionerne i en ny undersøgelse, som Forum For Mænds sundhed står bag, viser nemlig, at mange mænd får negative oplevelser af mødet med sundhedsvæsenet, når de begiver sig ind i det, og ikke oplever, at de kommer ud med den hjælp som de havde håbet at finde.

Går 30 pct. mindre til lægen
– Vi har tal på, at mænd kommer 30 pct. mindre til lægen hele livet igennem. At mænd de ikke får stillet diagnosen (kræft red.) tidligt nok, og at mænd deltager meget mindre i kræftrehabilitering, er blandt de vigtige årsager til overdødeligheden, siger chefpsykolog, ph.d. på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed.

De nyeste tal fra dødsårsagsregisteret, der udkommer årligt og er lavet af Statens Seruminstitut, viser, at ved de kræftsygdomme, som er fælles for mænd og kvinder, dør mændene i gennemsnit ca. 40 pct. oftere af sygdommen end kvinderne.

Intet svar fra ministeriet

Chefpsykolog Svend Aage Madsen efterlyser handling fra Sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen efter Forum for Mænds Sundhed har sendt det åbne brev, men de har endnu ikke fået svar.

– Det vi gerne vil have fra ministeriet og Sundhedsstyrelsen er jo, at man nu laver en strategi, der siger, hvordan kan vi nedbringe det her tal, vi har kendt i så mange år. Man har lavet den ene pakke efter den anden, men man har ikke ligesom sat køn på som en faktor, siger Svend Aage Madsen og fortsætter:

– Når det ene køn har 40 pct. større dødelighed end det andet, så må det jo være helt oplagt at sige: Her må vi sætte ind med en strategi for at ændre det. Og det er den vi virkelig efterspørger her.

Har ministeriet og sundhedsstyrelsen svaret på det åbne brev I har sendt?

– Nej, det har de desværre ikke. Vi har også rykket for svar, og det har vi desværre ikke fået noget svar på, siger Svend Aage Madsen.

Kræftens Bekæmpelse bakker fuldt op om Forum For Mænds Sundhed, og sammen kræver de to organisationer nu svar fra ministeren.

– Vi har I flere år haft en separat mandekampagne, hvor vi gør opmærksom på, hvad det er for nogle ting, der er vigtige at være opmærksom på for mænd. Vi bakker helt op om, at der skal laves en ekstra indsats på den front, siger forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen og fortsætter: 

– Mænd kommer for sent på hospitalet eller til læge med det resultat, at sygdommen er i et fremskredent stadie. Desværre ofte. Det stadie er et og alt, når det gælder overlevelse. Jo tidligere stadie desto bedre er overlevelsen. Helt markant.

Læs mere i dagens avis:

- 11 siders tillæg om mænd og kræft

- Tre brødre med samme kræfttype - Poul døde af sygdommen

- Stor grafik - Syv tegn på kræft - Tjek dig selv mand

- Sådan forebygger du kræft

- Komiker-Geo var syg af kræft - Mænd er pissedårlige til at gå til lægen

- Lægeformand: Du bliver ikke mindre mand af at gå til lægen

- Derfor går mænd ikke til lægen

Sundhedsministeren: Vi har sat penge af

Ekstra Bladet har bedt sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) om en kommentar til, at danske mænd dør 40 procent hyppigere af kræft end kvinder.

– Det her er jo tal, der er til at tage og føle på. Er det noget, I har tænkt jer at forholde jer til i forbindelse med den nye kræftpakke 4?

– Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket ved at lave et fagligt oplæg, som regeringens kommende kræftplan kommer til at tage afsæt i. Og derfor er det selvfølgelig også for tidligt at sige noget om det konkrete indhold i kræftplanen, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde.

Penge til tidlig opsporing

– Men jeg sætter stor pris på de mange forslag og bidrag, som der også kommer her til forarbejdet til den kommende kræftplan 4.

– Og jeg ved, at der også i Sundhedsstyrelsen er stor opmærksomhed på, at der er udfordringer med mændene.

– Du siger, der er sat penge af til det her område – altså med tidligere opsporing af kræft?

– Ja, det er en del af finanslovsaftalen. Der er i alt sat 1,1 mia. kr. af til tidlig opsporing og hurtig udredning. Det er på vej til at blive implementeret og rullet ud.

– Og det handler først og fremmest om, at de praktiserende læger bliver bedre til at opdage kræftsygdomme hos patienter.

– Og det er derfor, vi siger, at en del af pengene går til, at vi kan løfte deres kompetencer på området, men en del af dem går også til, at vi giver dem udvidet adgang til at kunne henvise patienter med uklare symptomer direkte til diagnostisk undersøgelse på sygehuset. Altså, at de ikke først skal på en venteliste, men man kommer direkte, så der også kan komme kortere ventetid til undersøgelser.

– Derfor er der også sat penge af til, at vi kan øge sygehusenes kapacitet på det her område.

– De 1,1 mia. kroner til tidligere opsporing – er det det samlede beløb til kræftpakken?

– Nej, det er til det her særskilt, så vi kommer i gang nu.

– De går allerede fra i år til tidlig opsporing og hurtig udredning af kræft, lyder det fra sundheds- og ældreministeren.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet