Slagter om ingrediens på danskernes pizzaer: Ulækkert!

Pizzeriaer fupper, når de påstår at der er skinke på pizzaen. Sandheden er ikke lækker

06:15

Reglerne er ret klare: Hvis du sælger pizzaer med skinke, skal det produkt, du drysser på, indeholde mindst 83 procent skinkekød fra en gris.

Men de regler blæser visse pizzeriaer på.

Jævnligt opdager fødevarekontrollen, at man i virkeligheden drysser halal-certi-ficeret såkaldt kalkun-topping og kalkun-bacon på pizzaer i stedet for svinekød, som en del restauratører af religiøse årsager undgår.

Eksempelvis fik pizzeriaet Ashiq's Place på Nørrebro i København for få måneder siden kritik: 'Virksomheden anpriser med skinke og bacon, men anvender kalkunskinke og kalkunbacon', skriver Fødevarekontrollen

Artiklen fortsætter under billedet.

Halal-certificeret kalkuntopping til 127 kroner for fem kilo bliver nogle steder markedsført som skinke på pizzaer. Foto: Linda Johansen.
Halal-certificeret kalkuntopping til 127 kroner for fem kilo bliver nogle steder markedsført som skinke på pizzaer. Foto: Linda Johansen.

Ekstra Bladets Maddetektiv har også fået aktindsigt i en sag, hvor et fynsk pizzeria mistede sin elitesmiley-status, fordi der udelukkende var billig kalkun-topping i køleskabet og ikke den skinke, pizzeriaet påstod at bruge.

Ejeren klagede til Fødevareministeriet, som gav Fødevarekontrollen ret i, at han skulle have kritik, for han kunne ikke vise fakturaer på, at han nogen sinde havde købt skinke.

Og eksempelvis fik en sydsjællandsk havnegrill kritik for et lignende forhold.

Hård kritik
' Det indskærpes, at virksomheden skal anvende skinke, når der på menukortet står, at der anvendes skinke. Følgende er konstateret: Der anvendes kalkunskinke 50 procent', skriver Fødevarekontrollen.

I strid med reglerne
Men oftest får pizzeriaerne kritik for faktisk at bruge grisekød, som de i strid med reglerne kalder skinke.

I virkeligheden er der tale om svine-bovkød og andre billige substanser baseret på gelé og eksempelvis sammenpresset skulderkød fra svin.

- Der var to pakker skinkekød 53 procent i køleskabet, og virksomheden markedsfører på menukortet, at der anvendes skinke, konstaterede fødevarekontrollen for et par måneder siden på et pizzeria i Præstø.

Ejeren af pizzeriaet Ashiq's Place, Muhammad Kashif Ashiq, vil ikke udtale sig om sagen.

Slagtermester: Uegnet som menneskeføde

Slagtermester Jens Slager kalder produkterne for uegnede som menneskeføde. Foto: Linda Johansen
Slagtermester Jens Slager kalder produkterne for uegnede som menneskeføde. Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladets Maddetektiv gik i går på indkøb i et af de cash & carry-varehuse, hvor pizzeria-restauratører handler.

Vi købte en blok med fem kilo kalkun-topping og en blok med fem kilo pizzatopping og derefiter nviterede Jens Slagter, som driver Slagteren på Kultorvet, til at komme ind på redaktionen for at prøvesmage varerne.

Se hans reaktion i tv-indslaget over denne artikel.

Han var både chokeret og imponeret: - Det er uhyggeligt kreativt, men har intet med mad at gøre. Det er gummi-elastisk, smager af salt og er uegnet som menneskeføde.

Det er selvfølgelig vildledning at kalde det skinke, men det er også mangel på respekt for de dyr, der er blevet slagtet - og for de mennesker, der skal spise det, vurderede ham.

Han grinede af, at blokkene indeholdt sølle 53 pct. udbenet svinekød eller fjerkræ og for resten gelé bestående af vand, gelatine og kemi.

Uspiseligt

Nogle indkøbte skiver med såkaldt kalkun-bacon, som hævedes at indeholde kalkunkød, bedømte han med lutter afsky.

- Puha. Det er uspiseligt, det er ikke bacon, det er ikke engang kød. Det er skind, brusk og et most kalkunskrog, som man har samlet til en pølse for at kunne skære det ud i skiver som bacon. Det er grimt.

Det er grimt, sagde Jens Slagter om dette produkt, der hævdede at være kalkun-bacon. Foto: Linda Johansen.
Det er grimt, sagde Jens Slagter om dette produkt, der hævdede at være kalkun-bacon. Foto: Linda Johansen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen