Sundhed

Behandling af sukkersyge er et lotteri

Postnummeret afgør, hvor god behandling du får for din sukkersyge

  • Leif Larsen har levet 25 år med dårlig behandling af sin sukkersyge i Region Sjælland. Nu har han selv fundet et bedre hospital i København. (Foto: Jesper Mortensen)
Leif Larsen har levet 25 år med dårlig behandling af sin sukkersyge i Region Sjælland. Nu har han selv fundet et bedre hospital i København. (Foto: Jesper Mortensen)

HJÆLP OS: Har du oplevet dårlig behandling for sukkersyge? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvis du får diabetes, er der stor forskel på den behandling, du kan få. Behandlingen hænger nemlig tæt sammen med, hvilken landsdel du bor i, afslører førende danske diabeteseksperter i en rapport fra Dansk Voksen Diabetes Database.

Og selv hvis du bor i en god region, er topbehandling ingen garanti. Hospitalernes behandling varierer nemlig meget inden for de enkelte behandlingsområder.

For eksempel kommer næsten halvdelen af patienterne med for højt blodsukker i Region Sjælland ikke i behandling. Det er 40 procent over den fastsatte grænse, så regionen dumper altså med et brag.

Du kan dø af det
I regionerne Sjælland, Nordjylland og Hovedstaden dumper de, når sukkersyge skal have en vital fodundersøgelse, som kan forhindre amputationer.

Sjælland og Nordjylland ligger også sidst og næstsidst, når der måles på kvaliteten af den samlede behandling.

LÆS OGSÅ: Mange bliver ikke undersøgt

Og forskellene i behandling er et stort problem for de 300.000, der i dag lider af den livstruende sygdom:

- Hvis man er fyldt 50, kan type 2-diabetes være lige så alvorlig som tarmkræft, forklarer Henning Bech-Nielsen, diabetesforsker på Odense Universitetshospital.

Postnummer bestemmer
Får man ikke den behandling, der er behov for, stiger risikoen for at dø for tidligt. Og derfor vækker det harme, at sandsynligheden for at overleve afhænger af, hvor du bor.

- Det er meget uheldigt, hvis det er dit postnummeret, der bestemmer, hvor god behandling du får, mener Henrik Nedergaard, som er direktør i Diabetesforeningen.

DIABETES:

Se også: Diabetes: Her er der problemer

Han forlanger derfor, at de ansvarlige politikere handler. Diabetes breder sig med epidemisk hastighed, og i 2020 forventes der at være en halv million danskere med sukkersyge.

- Hvis politikerne ikke griber ind, er jeg bange for, at uligheden i diabetesbehandlingen stikker helt af. Og der må ikke blive større forskel i behandlingen, end der allerede er i dag.

LÆS HELE TEMAET I EKSTRA BLADET I DAG:

- Patient: Jeg fik et dårligere liv

- Politiker: Det er IT-systemets skyld

- Dyr sygdom: Koster Danmark 86 millioner kroner - om dagen

HJÆLP OS: Har du oplevet dårlig behandling for sukkersyge? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Sukkersyge: Den stille død

Diabetes bliver kaldt for den stille død, fordi den langsomt men sikkert sætter kroppens organer ud af spil. Jo længere tid det tager, før man opdager sygdommen, des større skade når den at lave.

- Det øger risikoen for nyresvigt, nervesygdomme og hjertekarproblemer, hvis ikke man når at fange diabetes symptomerne i opløbet, siger diabetesforsker Malene Bagger.

Lige nu er der en eksplosiv stigning i sygdommen, som er tæt koblet til usund livsstil. I dag har 245,000 danskere diabetes uden at vide det.

- Det er vigtigt, at vi sørger for at fange de kommende diabetespatienter i opløbet. Hvis ikke risikerer vi, at det i fremtiden både får store menneskelige og økonomiske konsekvenser, siger Henning Bech-Nielsen, overlæge og diabetesforsker på Odense Universitetshospital.

Han henviser til, at mange patienter bliver så syge, at de skal have dyr behandling og må forlade arbejdsmarkedet.

De to forskere understreger, at god behandling, når sygdommen er diagnosticeret, er vigtigt

- Patienter, der ikke får den behandling, de har behov for, har en øget risiko for følgesygdomme, siger Malene Bagger.

Diabetes forkorter i gennemsnit livet med fem til ti år.

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug