Sundhed

Disse computere kan give allergi

Alle bærbare computere lavet af metal kan være skyld i livslange problemer med allergi

  • Apples Macbook Pro er én af de computere, der kan være skyld i livslang allergi (Foto: Apple)
Apples Macbook Pro er én af de computere, der kan være skyld i livslang allergi (Foto: Apple)

Tidligere har undersøgelser vist, at Apples Macbook Pro afgiver så meget nikkel, at forbrugerne risikerer allergi.

Nu er det kommet frem, at flere bærbare computere faktisk kan være skyld nikkeleksem og i værste fald allergi, der varer hele livet.

Se også: Apple-computere kan give allergi

Fik voldsomt udslæt
Det er et dansk forskerhold fra Videnscenter for Allergi på Gentofte Hospital, der har undersøgt computernes sundhedsmæssige påvirkning. Det sker efter, at en dansk kvinde udviklede volsom eksem på sine hænder få uger efter, at hun havde været i berøring med sin nye Apple computer.

- Kvinden havde ikke tidligere reageret på nikkel eller oplevet andre former for kontaktallergi. Hun har reageret på computeren og udviklet nikkelallergi af at bruge den. Udslættet forsvandt igen, da hun holdt op med at bruge computeren, forklarer Peter Jensen, læge på Hud- og Allergiklinikken, Gentofte Hospital.

Det fik forskerholdet til at undersøge flere forskellige typer af bærbare computere, og man har altså fundet, at det ikke blot er Apple-computeren, der afgiver en stor mængde nikkel, men generelt computere, der er lavet af metal.

Tilladte nikkelmængder
Det er altså den metalkasse, der indrammer tastaturet, som afgiver de store mængder af nikkel. Det vil sige, at når man bruger tastaturet, og hænderne hviler på metalkassen, er man i risiko for at få eksem. Selvom selve udslættet forsvinder, vil allergien højst sandsynligt være livslang. Det vil sige, at hver gang, man er i berøing med metal, der frigiver store mængder nikkel, vil huden kunne reagere.

Forskerne understreger, at nikkelindholdet i de omtalte computere ikke overskrider de tilladte grænser.

- Men reglerne beskytter ikke alle forbrugere. Nogle mennesker er mere følsomme. Så selvom computeren ikke overtræder loven, er det altså ikke tilstrækkeligt til at beskytte mod udviklingen af nikkelallergi hos særligt følsomme personer, tilføjer Peter Jensen.

Mange nikkelprodukter
Nikkel er en af de hyppigste årsager til kontaktallergi i Danmark. Men hyppigheden er faldet meget, siden der i 1991 blev indført nye regler for en lang række forbrugerprodukter, som er beregnet til at komme i direkte og længerevarende kontakt med huden.

Reglerne gælder for eksempel for smykker, briller, knapper og bælter, men også mobiltelefoner og bærbare computere skal overholde krav til afgivelse af nikkel.

Se også: Pas på: Dyr allergimedicin er ikke bedreSe også: Allergikere spilder millioner på medicin

Sådan undgår du nikkelallergi

Hvis du gerne vil være ekstra forsigtig og undgå at få nikkelallergi af din bærbare computere, kan du:

- Vælge en bærbar computer fremstillet af plast.

- Bruge et separat tastatur og mus af plast.

- Købe en nikkeltest på apoteket. På den måde kan du selv tjekke, om din computer afgiver for meget nikkel. Hvis du skal købe nyt, er det en god ide at spørge forhandleren om du må tjekke for nikkelfrigivelse, før du hiver vatpinden op af lommen. Men metallet tager ikke skade af undersøgelsen.

- En nikkeltest kan i enkelte tilfælde give falske negative resultater, det vil sige, at computeren i sjældne tilfælde kan frigive for meget nikkel, selv om testen viser det modsatte.

Kilde: Informationscenter for Miljø & Sundhed

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug