Sundhed

Uvidenhed om diabetes er livsfarlig

En stor del af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes ofte går i arv. Det kan koste liv, siger forening

  • En stor kampagne skal gøre danskene opmærksomme på, at type 2-diabetes ofte er arvelig. (Foto: Colourbox)
En stor kampagne skal gøre danskene opmærksomme på, at type 2-diabetes ofte er arvelig. (Foto: Colourbox)

Faretruende få danskere har tilstrækkelig viden om type 2-diabetes og er eksempelvis ikke klar over, at den kroniske sygdom er arvelig.

Det er problematisk, da sygdommen rent faktisk kan modarbejdes, når den opdages.

Men hele 47 procent af danskerne ved altså ikke, at type 2-diabetes ofte går i arv. Det viser en rundspørge fra Diabetesforeningen.

Læs også:

Se også: Dansk forsker: Vægttab slår overvægtige ihjel

På Verdens Diabetes Dag onsdag sætter Diabetesforeningen sammen med 80 apoteker landet over fokus på diabetes og arvelighed i kampagnen 'Er der diabetes i din familie?'.

Øger risiko 40 procent
Har man én forælder eller søskende med type 2-diabetes, øges risikoen for selv at få sygdommen med 40 procent. Har begge forældre diabetes, øges risikoen med 80 procent.

- Når vi sætter fokus på diabetes og arvelighed i vores kampagne på Verdens Diabetes Dag, så er det i høj grad for at få folk til at gå til lægen og blive testet, hvis de har diabetes i familien.

- Det nytter at gøre noget og ændre sin livsstil, også selv om man har det i generne, fortæller Malene Bagger, chef for Forskning & Viden i Diabetesforeningen, i en pressemeddelelse.

Læs også:

Se også: Så meget sukker er der i din hostesaft

Selv om man er uheldig at være arveligt disponeret for type 2-diabetes, kan man stadig gøre en indsats med en sundere livsstil for at forebygge sygdommen eller udskyde diagnosetidspunktet, så man måske først får den senere i livet, oplyser foreningen.

Livsstil spiller også ind
Arvelighed spiller en vis rolle, men type 2-diabetes er en meget kompleks sygdom. Det er dog for langt de flestes vedkommende en usund livsstil, som er den udløsende faktor.

Det farlige ved type 2-diabetes er især følgesygdomme som blodpropper, nyresvigt, amputationer og blindhed.

På 10 år er antallet af danske diabetikere fordoblet, og 290.000 danskere har nu konstateret diabetes. 245.000 danskere skønnes at gå rundt med type 2-diabetes uden at vide det.

I 2025 forventes 600.000 danskere at være ramt.

Læs også:

Se også: Unge uden søvn risikerer sukkersyge

Fakta om Diabebets:

14. november er Verdens Diabetes Dag, men danskernes viden om den kroniske sygdom er faretruende lille og har blandt andet konsekvenser for de mange mennesker, der ikke ved, at de bærer på sygdommen.

- På 10 år er antallet af danske diabetikere fordoblet, og 290.000 danskere har nu fået konstateret diabetes. I 2025 forventes 600.000 danskere at være ramt.

- Type 2-diabetes udvikler sig over en årrække, og 245.000 danskere skønnes at gå rundt med type 2-diabetes uden at vide det.

- Yderligere vurderes 750.000 at have forstadier til type 2-diabetes, også kaldet prædiabetes. Mange af dem ved ikke, at type 2-diabetes kan være arvelig og er derfor ikke opmærksom på den øgede risiko.

- Har man én forælder eller søskende med type 2-diabetes, øges risikoen for selv at få sygdommen med 40 procent. Har begge forældre diabetes, øges risikoen med 80 procent.

- En uopdaget type 2-diabetes kan føre til alvorlige komplikationer og for tidlig død.

- Jo længere tid der går uden behandling, jo større er risikoen for udviklingen og omfanget af alvorlige følgesygdomme som blodprop i hjertet, nyresvigt eller problemer med øjne og fødder.

Kilde: Diabetesforeningen

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet