Sundhed

Mange mødre har det svært efter fødslen

Efterfødselsreaktioner rammer næsten hver tredje mor

  • (Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
 

For de fleste forældre er det en stor omvæltning, når et barn kommer ind i deres liv. Men for nogle er omvæltningen så voldsom, at de får alvorlige psykiske problemer.

Ifølge nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed er det faktisk næsten hver tredje nybagte mor, der har det svært psykisk i løbet af barnets første leveår.

112 6. jul. 2010 Se også: Mor fængslet for baby-voldSe også: Nybagte mødre bliver smidt hjem

Angst og søvnløshed
Statens Institut for Folkesundhed har undersøgt sundhedsplejens tilbagemeldinger i tolv kommuner. Ud over at iagttage barnets udvikling observerer sundhedsplejerskerne også moderens psykiske tilstand, når de besøger familierne i månederne efter fødslen. Sundhedsplejerskerne ser efter tegn som angst, søvnløshed og generel tristhed, når moderens psyke skal vurderes.

Sammenfattet med kvindernes egne udsagn fandt sundhedsplejerskerne efterfødselsreaktioner i let eller svær grad hos hele 30,6 procent af mødrene. Efterfødselsreaktioner dækker over både kortvarige mildere reaktioner såsom udmattelse, sorg og gråd samt mere alvorlige og længerevarende fødselsdepressioner. Én ud af otte mødre har mere alvorlige psykiske problemer.

Enlige mødre i risikozonen
Undersøgelsen viser også, at problemerne især eksisterer i familier, hvor barnet ikke bor sammen med begge forældre. Derudover er risikoen for psykiske problemer en tredjedel højere blandt mødre, der ikke har anden uddannelse end 10. klasse end for mødre med en længerevarende uddannelse.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed kan psykiske vanskeligheder have konsekvenser for både mor og barn på længere sigt. Blandt andet med hensyn til barnets udvikling de første år samt relationen mellem mor og barn.

Se også: Gwyneth Paltrow ramt af fødselsdepression

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Kim Vangkilde
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk