Du betaler for skandalekirurgs makværk

Erstatningsudgifterne til de kvinder, der er kommet galt afsted efter en tur på Kim Tjelums briks, hænger på det offentlige. Regionerne bør få den forhenværende speciallæge til at punge ud, mener ekspert

Ekstra Bladet har tidligere konfronteret Kim Tjelum med det kosmetiske makværk, han ifølge Sundhedsstyrelsen og patienter er skyld i. Torsdag var det ikke muligt at få fat i skandalelægen. (Foto: Jakob Jørgensen)
Ekstra Bladet har tidligere konfronteret Kim Tjelum med det kosmetiske makværk, han ifølge Sundhedsstyrelsen og patienter er skyld i. Torsdag var det ikke muligt at få fat i skandalelægen. (Foto: Jakob Jørgensen)

Den tidligere speciallæge i plastikkirurgi, Kim Tjelum, bør punge ud efter at han ifølge patienter og Sundhedsstyrelsen har skamferet en lang række kvinder på hans klinik Danica Klinikken i centrum af København. Det mener en ekspert i sundhedsjura.

For udover de tusindvis af kroner, som operationerne har kostet kvinderne, koster Kim Tjelums kosmetiske makværk også dig penge.

Det er nemlig det offentlige, der hænger på regningen, når Patientforsikringen udbetaler erstatninger til de kvinder, der sidder tilbage med kroniske smerter og ar efter en tur på Kim Tjelums briks.

Kræv pengene tilbage
Det bør få Danske Regioner, som poster penge i Patientforsikringens kasse, til at føre en sag for at få penge tilbage af Kim Tjelum. Han var privat-praktiserende plastikkirurg og bliver ikke pr. automatik afkrævet penge, når det offentlige skal rette op på hans skader.

- Der er et velbegrundet krav om regres fra regionernes side. At få regres i dette tilfælde betyder, at det offentlige bliver holdt skadesløs for den erstatning, som de har udbetalt i første omgang, siger Kent Kristensen, ekspert i sundhedsjura og Ph.d. og lektor på Syddansk Universitet, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Kunder: Skandalekirurg arbejder videre uden autorisation og Se også: Pensionistkirurg opererede mine bryster skæve

Brandsår og deforme bryster
Indtil videre har den offentlige erstatningsordning, Patientforsikringen, modtaget 38 anmeldelser om erstatning fra Tjelums patienter. To har foreløbig fået udmålt erstatningsbeløb på i alt 52.300 kroner, oplyser Patientforsikringen til ekstrabladet.dk.

- Sagerne er ikke lukket, og der er muligvis mere erstatning på vej i sagerne, siger vicedirektør i Patientforsikringen, Martin Erichsen, til ekstrabladet.dk.

De fleste af sagerne handler om defekte bryster, mens to handler om brandsår.

Læs også:

Se også: Nye beskyldninger: Gav patienter brandsår og Se også: Plastikkirurg glemte klips i mit bryst

Indtil videre er fem erstatningskrav anerkendt, så det offentliges regning vokser stødt. En sag er afvist, fordi erstatningen for skaderne ville beløbe sig til mindre end 10.000 kroner. En sag har patienten selv valgt at trække tilbage. Resten af sagerne er endnu ikke færdigbehandlet, fordi journalerne er beslaglagt af politiet, som efterforsker Kim Tjelum. Ham har anklagemyndigheden rejst tiltale mod med krav om fængsel- og bødestraf. Læs også:

Se også: Politiet kræver brystlæge fængslet

Forsætlige skader
Kent Kristensen forklarer, at der skal være tale om skader, der er forvoldt fortsætligt eller ved grov uagtsomhed, for at regionerne kan gå efter at få penge tilbage af Kim Tjelum.

- Det er i sidste ende op til domstolene. Men der er tale om en helt bemærkelsesværdig sag, hvor Sundhedsstyrelsen af egen drift har fundet anledning til at lukke klinikken og inddrage autorisationen. Det er op til regionerne, om det kan betale sig at lægge sag an. Både i forhold til udgifterne og i forhold til, om Kim Tjelum kan betale, siger Kent Kristensen, der tilføjer, at en retssag også kan have en 'afskrækkende effekt' på brodne kar inden for plastikkirurgien.

Læs også:

Se også: Patient: Han syede mine brystvorter skævt på og Se også: Skandalekirurgs offer gen-opereret på Riget

Kathrine Andersens anmeldelse til Patientforsikringen om erstatning er en af de i alt 38, som den offentlige patientforsikring har modtaget.

Klagersager bugner hos Patientombuddet
Udover Patientforsikringen og Rigshospitalet har Kim Tjelums grimme plastikeventyr også sendt Patientombuddet på overarbejde. Sundhedsstyrelsen har sendt omkring

Se også: 52 klager over skandalelæge .

Læs også:

Se også: Region overvejer at gå efter Tjelums penge

ekstrabladet.dk har forsøgt at få kontakt til Kim Tjelum for et interview om både regionernes mulighed for et økonomisk krav mod ham og om den forestående retssag mod ham. På trods af gentagne forsøg siden torsdag pr. telefon og mail, er Kim Tjelum endnu ikke vendt tilbage.

Læs også:

Se også: Skandalekirurgen: Jeg er udsat for en frygtelig hetz

Ved du noget, eller er du blevet opereret af Kim Tjelum? Tip os på sms/mms 1224 (koster alm. takst) eller på mail: 1224@eb.dk.

Danmarks nye bryst-skandale

- Kim Tjelum har frivilligt smidt lægekittel og autorisation.

- Derfor er han ikke længere Sundhedsstyrelsens, men politiets ansvar.

- Derfor er kritiske tilsynsrapporter fra Danica Klinikken ikke offentligt tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

- Ekstra Bladet har dog fået aktindsigt i de tre rapporter. De afslører et syndigt rod i både registreringer af læger, sløset og mangelfuld journalføring og stribevis af utilsigtede hændelser, som langtfra i alle journaler var ' relevant beskrevet'.

- Ved første besøg 29. april 2011 konkluderede Embedslægerne blandt andet, at der var væsentlige problemer med patientsikkerheden, og at der ikke måtte udføres kosmetiske indgreb før næste besøg to uger senere. Det var Kim Tjelum indforstået med.

- Ved andet besøg 13. maj gav Embedslægerne ham endnu en chance, selv om der stadig var problemer. Tjelum kunne genoptage operationerne 16. maj 2011. Han kunne dog ikke vente så længe, for allerede 14. maj opererede han Suzie Jensen.

- Først 8. juni gav Embedslægerne Tjelum kniven. Han fik forbud mod at operere og skulle afregistreres på klinikken. Før Sundhedsstyrelsen nåede at flå kitlen af ham, smed han den dog selv.

- Mindst 52 klagesager over Kim Tjelum skal behandles i Patientombuddet.

ekstrabladet.dk har dog fået aktindsigt i de kritiske rapporter og har intet imod at bringe dem frem i lyset til skræk og advarsel for danskere, der overvejer at få fikset bryster med videre af Kim Tjelum.

LÆS EMBEDSLÆGERNES TRE RAPPORTER FRA DANICA KLINIKEN, SOM SUNDHEDSSTYRELSEN IKKE MÅ OFFENTLIGGØRE, HER:

Tilsynsrapport for 29. APRIL 2011

Tilsynsraport for første genbesøg 13. MAJ 2011

Tilsynsrapport for andet genbesøg 8. JUNI 2011

1 af 7 Kathrine Andersen har siden operationen på Danica Klinikken i juni sidste år haft svært ved at passe sit job som sygeplejerskeelev på Roskilde Sygehus på grund af konstante smerter. Nu har Rigshospitalet rettet op på skaderne. (Privatfoto)
2 af 7 Sådan så Kathrine Andersens bryster ud efter operationen på Danica Klinikken. (Privatfoto)
3 af 7 Implantatet sad efter Kim Tjelums operation så højt oppe, at det pressede resten af brystet ned, så det oprindelige bryst hang under implantatet. (Privatfoto)
4 af 7 Kathrine Andersens bryster var langt fra lige store efter Kim Tjelums indgreb i juni sidste år. (Privatfoto)
5 af 7 Kathrine Andersen ønskede sig lidt fylde i barmen, der helt var forsvundet efter et stort vægttab. Brysterne skulle se naturlige ud efter operationen på Danica Klinikken. Det gjorde de ikke. (Privat)
6 af 7 Kathrine Andersen har fortalt ekstrabladet.dk, at hun havde aftalt med Kim Tjelum, at hendes brystimplantater skulle føres ind igennem brystvorterne. De kunne dog ikke rigtig komme på plads, så han lagde ifølge den tidligere patient et par ekstra snit. (Privatfoto)
7 af 7 Ekstra Bladet har tidligere konfronteret Kim Tjelum med det kosmetiske makværk, han ifølge Sundhedsstyrelsen og patienter er skyld i. Torsdag var det ikke muligt at få fat i skandalelægen. (Foto: Jakob Jørgensen)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen