Sundhed

Bakterie åd hendes hænder: Nu er hun udskrevet fra hospitalet

En sjælden og aggressiv bakterie kostede 24-årige Aimee Copeland hænder, ben og fod - alligevel smiler hun

  • Amy Copelands far har foreviget øjeblikket, hvor hans datter Amy 2. juli smilende forlader hospitalet efter en kamp mod en livstruende, kødædende bakterie. (Foto: AP/Andy Copeland)
Amy Copelands far har foreviget øjeblikket, hvor hans datter Amy 2. juli smilende forlader hospitalet efter en kamp mod en livstruende, kødædende bakterie. (Foto: AP/Andy Copeland)
1/3
Næste »

En kødædende bakterie har gnasket sig igennem store dele af Aimee Copelands krop. Nu er hun blevet udskrevet fra hospitalet. Det rapporterer det amerikanske medie 11alive.com.

Den 24-årige psykologistuderende fra West Georgia Universitet blev i maj ramt af en yderst sjælden, aggressiv kødædende bakterie.

Lægerne måtte amputere kvindens hænder, det ene ben og en fod for at redde hendes liv, fordi risikoen for yderligere infektion af den såkaldte nekrotiserende faciitis var for stor.

Bakterien angreb sår
Den kødædende bakterie angreb den unge kvinde, da hun efter en faldulykke fra en hjemmelavet svævebane 1. maj, havde fået et stort sår. Læger syede såret sammen med 22 sting, men Aimee Copeland klagede efterfølgende over kraftige smerter, hvilket til sidst sporede lægerne ind på det livsfarlige bakterieangreb.

Bakterien havde dog allerede fortæret store dele af hendes ben og spredt sig til andre steder på kroppen.

Læs også om danskeren Preben Gunthel, der i 2003 blev angrebet af den livsfarlige kødædende bakterie: Se også: Bakterier åd min mave Bakterier åd min mave

Nu skal Amy genoptrænes
Mandag 2. juli kunne Aimee Copeland efter en flere måneder lang kamp for sit forlade Doctors Hospital of Augusta.

Hun blev overflyttet til et genoptræningscenter for at påbegynde seks til otte ugers terapi. For at beskytte datteren, vil Aimee Copelands forældre ikke afsløre genoptræningscentrets beliggenhed:

- Aimee er meget ivrig efter at begynde på genoptræningen og lære at fungere mere selvstændigt, sagde hendes far Andy Copeland i sidste uge.

Nægtede at tage smertestillende medicin
Hun skal lære at klare de mest basale ting i hverdagen. At bevæge sig fra sin seng til kørestolen, spise selv og tage tøj påPå genoptræningscentret vil Aimee Copeland lære at klare de mest basale ting i hverdagen selv: at komme fra hendes seng til kørestol, at tage tøj på og spise selv, efter at den kødædende bakterie gjorde det af med hendes venstre fod, højre ben og begge hænder.

- Vi vil ikke være dem, der skal fortælle hende om hendes begrænsninger. Jeg er ret sikker på, at hun kan opnå alt det, hun sætter sig for, siger Andy Copeland, som understreger, at datteren allerede har gjort store fremskridt.

Hele vejen igennem det livstruende sygdomsforløb har Amy Copeland ifølge amerikanske medier udvist et stort overskud og det meste af tiden kunnet finde smil frem på trods af den tragiske situation.

Amy Copeland har ifølge sin far nægtet at tage smertestillende medicin som morfin imod de kraftige smerter - delvist på grund af sin personlige overbevisning.

Fakta om den kødædende bakterie

Den kødædende bakterie, der har ædt sig igennem Aimee Copelands krop, hedder nekrotiserende faciitis.

Den kommer som oftest af streptokokker, der ellers er mest kendt for at give halsbetændelse.

Det er yderst sjældent, at den udvikler sig til nekrotiserende faciitis, men det skal ikke indberettes, så man kender ikke det præcise antal i Danmark.

Man mener dog, at omkring 10-15 danskere årligt rammes af bakterien.

Æder sig gennem kødet
- Nekrotiserende faciitis er en akut livstruende sygdom, hvor man ofte må fjerne angrebet væv kirurgisk med det samme, har Michael Kemp, overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

- Fjerner man ikke det angrebne væv, vil bakterien fortsætte med at æde sig gennem kødet.

- Det væv, der er angrebet, kan alligevel ikke reddes, og det vil rådne, hvis det ikke fjernes.

- Ofte når bakterien at spredes og kan forårsage store skader, før den giver alvorlige symptomer og bliver opdaget.

- Symptomerne kan udvikles meget hurtigt og dramatisk, og ofte opdager man først omfanget ved en operation, og så kan det forværres drastisk meget hurtigt - inden for halve timer, lød det fra Michael Kemp.

I næsen eller på huden
- Man kan godt have bakterien i næsen eller på huden uden at være syg af den. Men hvis man er uheldig, og bakterien føres ind i muskulaturen, for eksempel i forbindelse med en operation eller en skade, kan der opstå nekrotiserende faciitis.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet