Sundhed

Derfor kan du ikke sove om natten

Et nyt studie viser en hidtil ukendt grund til, at mange sover dårligt - eller slet ikke sover - om natten

  • Det kan være nærmest invaliderende ikke at kunne sove om natten. Nu mener forskere at have fundet årsagen til nogle menneskers søvnløshed. (Foto: Colourbox)
Det kan være nærmest invaliderende ikke at kunne sove om natten. Nu mener forskere at have fundet årsagen til nogle menneskers søvnløshed. (Foto: Colourbox)

Er du en af de flere hundrede tusinde danskere, der hver nat vender og drejer dig, før du falder i søvn? Eller sover du let og vågner ved den mindste lyd? Måske er årsagen en anden, end du tror.

Nye studier viser nemlig, at en stor del af de mennesker, der lider af søvnløshed også lider af et andet problem: De er mørkeræd!

I en undersøgelse blandt studerende ved Ryerson University i Toronto blev det klart, at knapt halvdelen af de deltagere, der led af 'dårlig søvn' - enten at de ikke kunne falde i søvn om aftenen eller at de vågnede mange gange i løbet af natten - også var mørkeræd. Det skriver sciencedaily.com

Se også: Dårlig søvn kan slå dig ihjel

I eksperimentet blev de studerendes aktivitet målt, mens de sov i et mørkt rum. Og for de, der selv rapporterede, at de var mørkeræd, kunne måles reaktioner blandt andet ved, at personerne blinkede med øjnene, når der lød selv små lyde. De reagerede meget voldsommere, end når de sov, mens der var lyst i rummet. Til sammenligning var der stort set ingen reaktion hos de sovende personer, der ikke led af angst for mørket.

- Vi vil nu undersøge, om de, der sover dårligt, bliver urolige, når lyset bliver slukket, fordi de forbinder deres seng med frustrationerne over ikke at kunne sove, siger Taryn Moose, der er hovedkvinden bag søvnforsøget. Hun deltog i sidste uge i en konference i Boston for søvnforskere, hvor hun fremlagde resultaterne af undersøgelsen.

Se også: Dårlige øjne giver dårlig søvn

Hun vil nu sammen med sine kolleger forsøge at anslå, hvor mange der lider af denne fobi, der giver dårlig søvn.

Det næste skridt i forskningen vil være at finde den rette helbredelse for patienter, der lider af søvnløshed og er bange for mørke. En kendt og effektiv metode i dag er at bede patienter, der ikke kan sove, om at forlade det mørke soveværelse og gå ind i et oplyst rum. Den metode mener forskerne dog ikke kan bruges til de, som samtidig lider af angst for mørket.

- Vi mener, at vi har fundet et område, hvor der er brug for mere forskning. Vi må udvikle en ny form for helbredelse eller ændre eksisterende, så de passer til denne gruppe patienter, siger Colleen Carney, der også var med på forskerholdet bag forsøget.

Fakta om søvnløshed

Insomni eller søvnløshed kan både være, at man har svært ved at falde i søvn, når du går i seng om aftenen, eller at du vågner en eller flere gange i løbet af natten.

Det anslåes, at 10-15 procent af befolkningen lider af alvorlige og langvarige søvnproblemer. 5-10 procent menes at lide af insomni, mens 3-5 procent lider af svær hypersomni (enormt behov for at sove, men stadig følelsen af ikke at føle sig udhvilet).

Jo ældre man bliver, jo mere klager man over dårlig søvn. Der er også langt flere kvinder end mænd med søvnproblemer. Kønsforskellen har været omdiskuteret, og nogen mener, at mænd har lige så mange søvnproblemer, de er bare ikke så gode til at indrømme det.

Årsager til insomni
Der kan være mange årsager til, at man ikke kan sove. Når problemet har varet mere end to til fire uger, taler man om kronisk eller langvarig insomni. Årsagerne kan være

Sygdom og psykiske lidelser, for eksempel depression

Smertetilstande, hjertesygdomme, kløe, og natlig vandladning

Medicin og koffein

Forstyrrelser i døgnrytmen

Kilde: netdoktor.dk

Læs også

Mest læste i Forbrug
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Forbrug
Mest læste i Forbrug
EKSTRA forbrug