Kaffe sænker effekt af stofskiftepille

Kaffe, grapefrugtjuice og kolesterolsænkende medicin kan sammen stofskiftemedicinen, Eltroxin, nedsætte pillerns virkning

Kaffe - særligt stærk kaffe som espresso - kan forstyrre kroppens måde at optage det aktive stof i Eltroxin på, så det ikke virker lige så godt. (Foto: Colourbox)
Kaffe - særligt stærk kaffe som espresso - kan forstyrre kroppens måde at optage det aktive stof i Eltroxin på, så det ikke virker lige så godt. (Foto: Colourbox)

Efter den eneste medicin mod for lavt stofskifte herhjemme, Eltroxin, bliver sammensat på en ny måde, skal patienterne helst sluge den skandaleombruste pille på tom mave. Så glem alt om at medicin ikke må tages på fastende hjerte.

Helt almindelige ting på morgenbordet som kaffe, grapejuice og kalk fra mælken kan nemlig nedsætte effekten af stofskiftemedicinen, hvis pillen sluges sammen med morgenmaden. Så det gør altså ikke noget at drikke kaffe eller grapejuice senere på dagen.

- Det er kun en procentvis nedsættelse af virkningen, som jeg skønner til at ligge mellem fem og max ti procent. Det er slet ikke som med for eksempel medicin mod knogleskørhed, der fuldkommen mister sin effekt, hvis det tages sammen med kalkholdige fødevarer, siger Birte Nygaard, overlæge på endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital.

Skab en fast vane
Men det allervigtigste er dog, at patienten husker at tage medicinen.

- Hvis patienten er vant til at tage medicinen sammen med morgenmaden, så bliv ved med det. Men sig det til lægen, der så kan korrigere dosis, råder Birte Nygaard, der også er formand for stofskiftehormonlægerne, Dansk Thyreoidea Selskab.

Hun har også andre patienter, der tager medicinen ved sengetid, hvilket også er en god vane.

Se alle ekstrabladet.dks artikler om den 'nye' Eltroxin.

Undgå - eller tag altid - Eltroxin sammen med

- Kaffe

- Grapejuice

- Kolesterolsænkende medicin

- Sojaprotein

- Jern

- Kalk

Sagen kort

- December 2008 ændrer GSK pillen, uden hverken at orientere de 100.000 patienter, lægerne eller apotekerne. Hjælpestofferne er ændret, og det er ikke længere muligt at halvere dosis ved at dele pillen.

- I maj 2009 vælter det ind til Lægemiddelstyrelsen med rapporter om bivirkninger.

- GSK kommer i tanke om, at patienter i New Zealand og Holland heller ikke kunne tåle den nye version, de den blev introduceret på de markeder.

- Førende endokrinologer efterlyser alternativer, da Eltroxin er den eneste medicin i Danmark, og den nye version forringer behandlingsmulighederne.

- Til og med august har Lægemiddelstyrelsen modtaget 529 rapporter om i alt 2.873 bivirkninger, og flere patienter har fået fyresedler efter for mange sygedage med den ændrede medicin.

- De store sygehuse har været nødt til at søge Lægemiddelstyrelsen om generelle udleveringstilladelser, fordi så mange patienter har det dårligt.

- Konkurrenten Merck Serono bebuder, at selskabet vil markedsføre et alternativ i Danmark, der er velkendt og afprøvet i resten af EU.

Oplever du bivirkninger? Meld dem selv til Lægemiddelstyrelsen på www.meldenbivirkning.dk her.

Symptomer på for lavt stofskifte:

- Nedsat appetit, træthed, kuldskærhed, tyndt hår, maveproblemer, vægtforøgelse, langsom hjerterytme, muskelsvaghed og -smerter, depression, en dybere stemme, manglende fertilitet og dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.

- Specielt hos ældre er hukommelsesproblemer ofte det eneste tegn på for lavt stofskifte.

- Kvinder er i farezonen: Stofskifteproblemer rammer hovedsageligt yngre og midaldrende kvinder, og antallet af patienter stiger med omkring fem procent om året. I dag tager 100.000 danskere Eltroxin mod for lavt stofskifte.

Det er skjoldbruskkirtlen, der styrer stofskiftet. Kirtlen producerer hormoner, påvirker kroppens udvikling, vækst og styrer stofskiftet i alle kroppens celler.

Cellernes iltoptagelse afhænger af hormonerne, som styrer forbrænding af fedt og kulhydrater. Manglen på stofskiftehormoner påvirker alle kroppens organer som for eksempel hjerne og hjerte.

Kilde: Dagens Medicin

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen