Persondata politik

Mange fiskekapsler er fordærvet fisk

Mange fiskekapsler består af harsk eller fordærvet fisk og har derfor ingen sundhedsmæssig værdi

  • Når fiskeolien er harsk og dårlig, så har kosttilskuddet ikke den positive værdi, som man køber det for. (Foto: Colourbox)
Når fiskeolien er harsk og dårlig, så har kosttilskuddet ikke den positive værdi, som man køber det for. (Foto: Colourbox)
1 af 1
 

Med et ønske om at øge sundheden spiser danskerne fiskekapsler for 200 millioner kroner om året, men ifølge en række eksperter er mange kapsler enten harske eller fordærvet fisk og derfor uden sundhedsmæssig effekt.

- Hvis vi sammenligner med en helt friskproduceret olie, så god som den kan laves, så er det helt klart, at de her olier, de er harske på et eller andet niveau, siger Charlotte Jacobsen fra DTU efter at have testet en række produkter for Kontant på DR.

I dag er der ingen officielle grænseværdier for, hvor harsk almindelig fiskerolie må være. Fødevarestyrelsen kontrollerer kun olie, der importeres, ved at lugte og smage på den.

Læs også:

Se også: Omega-3-tilskud virker ikke mod dårligt hjerte

Effekten forsvinder
Harsk vil sige, at fiskeolien er mere eller mindre fordærvet - og i takt med at den bliver mere og mere harsk - forsvinder de gode egenskaber ved fiskeolien. Til sidst har den ingen effekt, forklarer læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer til Kontant.

- Hvis man spiser fiskeolie, som allerede er forharsket, ja, så har man i hvert fald ikke nogen sund effekt af den, og så kan fiskeolien ikke mere omdannes til de sunde signalstoffer i vores stofskifte, siger Jerk W. Langer.

- Så i bedste fald, så er de bare fuldstændig uskadelige bortset fra, at det feder. I værste fald kan der, vi ved det ikke med sikkerhed, være nogle uheldige virkninger, hvis man tager det igennem lang tid, siger han til Kontant.

Læs også:

Se også: Gigtpatienter bruger kosttilskud i stor stil

Fiskeoliekapsler må ifølge reglerne, hverken være sundhedsskadelige eller uegnet som menneskeføde.

Fødevarestyrelsen understreger, at hverken DTU Fødevareinstituttet eller EFSA, den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, vurderer, at harsk fiskeolie er sundhedsskadelig.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik