Sundhed

Det Etiske Råd: Vi risikerer at få A-hold og B-hold

Manglen på organer kan skabe en glidebane med kriterier for, hvem der er 'gode nok' til et nyt hjerte, siger rådets formand

  • Beatrice Duclos Julsdorf fik i 2010 nej til at få et nyt hjerte, selv om hendes liv hang i en tynd tråd. Årsag: Hun er retarderet. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
Beatrice Duclos Julsdorf fik i 2010 nej til at få et nyt hjerte, selv om hendes liv hang i en tynd tråd. Årsag: Hun er retarderet. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
1/2
Næste »

I Det Etiske Råd diskuterer man med jævne mellemrum de dilemmaer, der er forbundet med organdonation og transplantation.

Men spørgsmålet om, hvornår man er for retarderet til at få et organ, har aldrig været på dagsordenen.

Læs også:

No name Sundhed - 20. okt. 2012 2-årige Beatrice kasseret til et nyt hjerte

LÆS HELE HISTORIEN OM BEATRICE I EKSTRA I DAG: Køb ebladet her

– Der mangler organer i Danmark, så der skal prioriteres i, hvem der modtager dem –men vi har ikke bekymret os om, hvordan organerne prioriteres, siger Gunna Christiansen, læge og medlem i Det Etiske Råd.

Rådets formand Jacob Birkler har aldrig hørt om en sag som Beatrice Duclos Julsdorf, som ikke kan få en potentielt livsnødvendig behandling –alene på grund af sin mentale tilstand. Han kalder det en 'gråzone' men hæfter sig i øvrigt ved, at Beatrices læge, Jesper Reimers, over for EKSTRA erkender, at manglen på organer spiller ind i det store billede, når læger prioriterer.

– Og derved kan manglen på organer skabe en glidebane med kriterier for, hvem der er 'gode nok' til eksempelvis et nyt hjerte. Et a-hold og et b-hold. Og det er farligt, mener Jacob Birkler.

HVAD MENER DU?

Er det ok, at udviklingshæmmede ikke kan få nye organer? Og hvor går grænsen - hvor klog skal man være for at få et nyt organ? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder

Sagen kort

* Beatrice Duclos Julsdorf blev født 27. august 2007 med en alvorlig hjertefejl. Hun har sygdommen HLHS, som betyder, at hun mangler venstre hjertekammer. Sygdommen kræver, at man skal gennemgå tre hjerteoperationer, inden man bliver tre år. Beatrice har fået de første to operationer, men ikke den tredje og vigtigste operation, som skal sikre, at hun fysisk får et nogenlunde normalt liv.

* En af følgerne ved HLHS er en forøget risiko for hjerneskade, og Beatrice er - formentlig på grund af sygdommen - hjerneskadet. Hun har et syndrom, der minder om Downs syndrom, og kan hverken tale eller gå selv.

* I 2010 forværredes Beatrices tilstand så meget, at lægerne ikke mente, hun ville overleve uden et nyt hjerte. Alligevel kom pigen aldrig på transplantationslisten.Lægerne mente, at hun er for retarderet.

* Mod alle odds fik Beatrice det bedre, og kæmpede sig selv tilbage til livet. I dag er hun fem år gammel, og hun har pt. ikke brug for et nyt hjerte. Hendes tilstand kan dog ændre sig fra den ene dag til den anden.

* Selv hvis Beatrice bliver stærk nok til at få den tredje operation, som kan gøre hendes hjerte stærkere, er der stor sandsynlighed for, at hun senere vil få brug for en transplantation for at overleve. En operation, som - med mindre lægerne ændrer holdning - aldrig kan komme på tale.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet