Sundhed

Lægeetisk udvalg: Der er ikke nok til alle - vi er nødt til at prioritere

Det er umuligt at lave retningslinjer for, hvem der er egnet til at få et organ, og hvem der ikke er, mener Lægeforeningens etiske udvalg

1/3
Næste »

Der findes ingen klare retningslinjer, lægerne kan støtte sig til, når de diskuterer, om patienter som den hjertesyge og retarderede Beatrice Duclos Julsdorf har ret til at få et nyt organ. Og den slags retningslinjer kan man heller ikke lave, mener formanden for Lægeforeningens etiske udvalg, Poul Jaszczak.

For man kan ikke sort på hvidt sige, hvor grænsen går i forhold til, hvem der har ret til nye organer.

Læs også:

No name Sundhed - 20. okt. 2012 2-årige Beatrice kasseret til et nyt hjerte

LÆS HELE HISTORIEN OM BEATRICE I EKSTRA I DAG: Køb ebladet her

– Nogle ville måske synes, det var lettere, hvis man kunne slå op i en bog og finde et svar. Men sådan fungerer det ikke. Med så etisk tunge dilemmaer, som at dømme patienter egnede eller uegnede til et nyt organ, kan man ikke slå op i en bog og finde det rigtige svar.

– Det er en samlet vurdering fra gang til gang. Alle patienter bliver vejet på en guldvægt. Rent lægeetisk skal man transplantere dem, der har behov –men organmanglen gør, at vi er nødt til at prioritere. Der er ikke plads til fejl, for så spilder vi et hjerte, mener han.

Læs også:

Se også: Det Etiske Råd: Vi risikerer at få A-hold og B-hold

Det er op til lægerne
Det er Sundhedsstyrelsen, der normalt udstikker de retningslinjer, som lægerne skal arbejde ud fra. Men heller ikke her har man kigget specifikt på om udviklingshæmmede som to-årige Beatrice Duclos Julsdorf har ret til at få et nyt hjerte. Generelt gælder det, at alle har ret til lægehjælp, og hvis man ikke selv kan vælge til og fra, må ens forældre eller værge tage stilling. Men samtidig er det op til lægernes skøn, lyder det i generelle vendinger.

– Det er sådan, at man sjældent har krav på en bestemt type behandling. Man har krav på at få hjælp. Og her er det altid et lægeligt skøn. Det er op til lægen at tilbyde den behandling, han eller hun finder forsvarlig –alle faktorer taget i betragtning, siger Søren Brostrøm, der er chef for Enheden for Sygehuse og Beredskab i Sundhedsstyrelsen.

HVAD MENER DU?

Er det ok, at udviklingshæmmede ikke kan få nye organer? Og hvor går grænsen - hvor klog skal man være for at få et nyt organ? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder

Sagen kort

* Beatrice Duclos Julsdorf blev født 27. august 2007 med en alvorlig hjertefejl. Hun har sygdommen HLHS, som betyder, at hun mangler venstre hjertekammer. Sygdommen kræver, at man skal gennemgå tre hjerteoperationer, inden man bliver tre år. Beatrice har fået de første to operationer, men ikke den tredje og vigtigste operation, som skal sikre, at hun fysisk får et nogenlunde normalt liv.

* En af følgerne ved HLHS er en forøget risiko for hjerneskade, og Beatrice er - formentlig på grund af sygdommen - hjerneskadet. Hun har et syndrom, der minder om Downs syndrom, og kan hverken tale eller gå selv.

* I 2010 forværredes Beatrices tilstand så meget, at lægerne ikke mente, hun ville overleve uden et nyt hjerte. Alligevel kom pigen aldrig på transplantationslisten.Lægerne mente, at hun er for retarderet.

* Mod alle odds fik Beatrice det bedre, og kæmpede sig selv tilbage til livet. I dag er hun fem år gammel, og hun har pt. ikke brug for et nyt hjerte. Hendes tilstand kan dog ændre sig fra den ene dag til den anden.

* Selv hvis Beatrice bliver stærk nok til at få den tredje operation, som kan gøre hendes hjerte stærkere, er der stor sandsynlighed for, at hun senere vil få brug for en transplantation for at overleve. En operation, som - med mindre lægerne ændrer holdning - aldrig kan komme på tale.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet