Sundhed

Hjernemedicin skal forhindre alkoholisme

Svenske forskere har udviklet en ny hjernemedicin, der fjerner trangen til alkohol

Mennesker, der har svært ved at lægge alkoholen på hylden, kan i fremtiden få hjælp af en helt ny hjernemedicin.

Svenske forskere har nemlig udviklet et helt nyt lægemiddel, der kan hjælpe til at fjerne trangen til alkohol, skriver den svenske tv-station SVT på sin hjemmeside svt.se.

Medicinen retter sig mod hjernen, fordi forskerne mener, at alkoholisme er en hjernesygdom på baggrund af den måde, alkohol forandrer hjernens belønningssystem.

Drikker man alkohol i ny og næ, forhøjes mængden af signalstoffet dopamin, som giver fornemmelsen af glæde og velvære. Men hos alkoholikere ændres hjernemekanismen med tiden, så der skal mere og mere alkohol til, for at de føler samme velvære.

Den nye medicin, som blandt andre nobelprismodtager Arvid Carlsson har været med til at udvikle, stabiliserer mængden af dopamin i hjernen og sørger for et konstant normalniveau. Dermed fjernes trangen til alkohol.

De første studier viser desuden, at medicinen også virker på andre sygdomme, der har med hjernens mængde af dopamin at gøre.

- Stoffet er enestående, da det både kan hæve og sænke dopaminniveauet afhængigt af den lidelse, du har i din hjerne, siger Pia Steensland, der er lektor og alkoholforsker ved Karolinska Institutet ved Stockholm.

- For alkoholafhængige mennesker sker der det, at det lave dopaminniveau hæves. Samtidig kan stoffet reducere den behagelige fornemmelse, det kan give at drikke alkohol. På den måde bliver det meningsløst at drikke, tilføjer hun.

Medicinen skal til efteråret afprøves på alkoholafhængige personer.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste i Forbrug

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.