Sundhed

10.000 rammes af 'flyblodpropper'

Unge som gamle er i risikozonen for at udvikle blodpropper på grund af lange fly- og køreture

  • Unge som gamle er i risikozonen for at udvikle 'flyblodpropper', som hvert år rammer mindst 10.000 danskere. Foto: (ekstrabladet.dk/epn)
Unge som gamle er i risikozonen for at udvikle 'flyblodpropper', som hvert år rammer mindst 10.000 danskere. Foto: (ekstrabladet.dk/epn)

De kan ramme som et lyn fra en blå himmel, 'flyblodpropperne', som hvert år giver masser af danskere røde, hævede ben og i værste fald kan forårsage døden.

Og i modsætning til åreforkalkning i benene, som typisk rammer folk over 40 år, kan flyblodpropperne, som sætter sig i venerne, ramme alle aldersgrupper.

Få dødsfald
Omkring 10.000 danskere får hvert år blodpropper i benenes vener - især på grund af lange fly- og køreture. Selv om der tidligere er set eksempler på helt unge kvinder, der dør efter en flyblodprop, hører dødsfaldene dog stadig til sjældenhederne, forklarer rådgivningsleder og sygeplejerske i Hjerteforeningen Anne Skjødt.

-En blodprop i venerne kan også skyldes brug af p-piller, men selve flyturen kan udløse blodproppen. Andre årsager kan være længerevarende sengeleje grundet sygdom, hvor man sjældent bevæger benene, foklarer Anne Skjødt.

Tag en flyvandring
I det hele taget er det en god idé at bevæge sig under oversøiske flyrejser eller køreture, som varer mere end seks timer.

- Rejs dig op og gå en tur, sid i flysædet og lav venepumpeøvelser og spar på alkoholen og drik vand i stedet. Det kan forebygge blodpropperne, uddyber rådgivningslederen, som i øvrigt råder alle - unge som gamle - til at bruge støttestrømper under lange flyrejser.

- Jo ældre, man bliver, desto større er risikoen for flyblodpropper. Men alle skal tage deres forholdsregler, slutter hun.

Det er især, hvis blodproppen bevæger sig op og sætter sig i lungerne, at det bliver farligt. Skulle uheldet ske, er det vigtigt at søge læge og komme i medicinsk behandling så hurtigt som muligt.

Om 'flyblodpropper'

'Flyblodpropper' sætter sig i venerne, som modsat arterierne fører ilt tilbage til hjertet. Arterierne fører ilt ud til kroppen.

Symptomerne er røde, hævede ben, ømhed og en ubehagelig varme i benet.

Omkring 10.000 får hvert år symptomer efter blodpropper i venerne. Mange får dog ikke symptomer, og de bliver derfor ikke registreret.

Kilde: Hjerteforeningen

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.